Nejste přihlášen/a.
Ahoj, čeká mě teď technická a ač jsem zatím neměl na emisích problém "projít", trochu mi vrtá hlavou, co jsem porůznu četl ohledně readiness kódů a metodiky vyhodnocování. Mám jedničkovou oktávku 1,6AVU s LPG, najeto přes 400tkm, kat asi KO, ale vždycky se to nějak udělalo. Z nějakých zdrojů jsem pochytil, že aby se vůbec mohly emise měřit, musí být v pořádku všechny readiness snad kromě klimy. Jinde zase, že u různých motorů existují i další konkrétní výjimky, další pak v případě LPG, kde benzínová jednotka těžko může být spokojená. Odjinud to zase vypadá že i bez správně uložených readiness testů jsou pak rozhodující fyzicky naměřený emise. U mě konkrétně pořád zůstává bez úspěchu katík a lambda (teď nevím která, ale funkční jsou obě a spíš to bude souviset s tím katem nebo lpg).
Dokázal by někdo jednoduše rozseknout, jak to tedy je? Díky
V bloku hodnot se hodnota lambdy mění? Mění se její napětí? V grafu se hejbe?
AVU je Euro4 tuším.
Kdo vím že neudělá readness je Euro 2 AME a tam se to nezohledňuje a měří postaru (v podstatě Felicie s el. plynem - EPC)
Podle mě neprojdeš, ale netuším, jak je to u LPG.
Jj, je to euro 4. Přední širokorozsahová lambda určitě funguje, pokud nastavím LPG v nějakým režimu třeba do chuda až mimo ten asi 30% rozsah regulace, tak je i vidět konkrétní aktuální poměr lambda třeba 1,15, na zadní lambdě napětí při nastavení v rámci rozsahu regulace skáče, mimo rozsah (mám nastaveno chudou při malý zátěži) je napětí dole, při plný zátěži (dle přední cca 0,95-0,9) naopak nahoře.
Právě ta zadní, pokud funguje jak má dokončí test katu. Jen ta ví, co z katu leze. To přední neví.
Proto asi není dokončen test katu a sond.
Zkoušel jsi ty testy udělat ručně ve VCDS? Myslím, že to na AVU jde.
Jak je ta zadní lambda stará? Ona totiž, ajk je dole na podvozku, tak jí vadí oplach vodou z vozovky. Může prdnout a přestane měřit diferenční rozdíl ve výfuku x v atmosféře. I když bdue topné tělísko OK a nevyhodí závadu.
Stará ani moc ne, měnil jsem ji tuším nějaký 3 roky zpátky, i když za něco noname. A signál z ní se zdá normálně skáče mezi nulou a třičtvrtě voltem, i když o tom, že by skákal pořád stejně, se mluvit při mým nastavení LPG zrovna nedá, tam je to spíš ode zdi ke zdi ale na benzín v ustáleným režimu po chvíli začne kmitat cca jak by měla.
To se mi právě ani ručním vyvoláním procesu testů taky nepovedlo, výsledky stejný, jako jízdou na plyn.
Ale každopádně "emise" mám před chvílí hotový Měl jsem obavy, jestli se to nějak nezpřísnilo (u O2 se stejným motorem mě nedávno trochu vyděsilo, když to skutečně napíchli a i hadičku do výfuku strčili), ale je to dobrý ...
No já si se vším za takovým šikovným jezdím sám a dokonce bez příplatku, takže za skoro 20 let byl problém jenom jednou, když se proti němu "něco spiklo" a chvíli nefungoval ale zajímá mě, jak to skutečně má probíhat s těma uloženýma výsledkama testů, jestli správně musí vyhodit někoho, kdo třeba teoreticky cestou musel před kilometrem vyměnit akumulátor a všechno má smazaný, nebo to nevadí a rozhodující je to, co skutečně leze z výfuku.
Ještě mě napadlo v souvislosti s STK - jak moc se řeší stav silentbloků nápravnice k podlaze? Po 22 letech už se přesahující okraje gumy začínají drobit a do výměny se mi fakt nechce. Vlastně ani nevím, má jejich stav reálně na něco vliv? Předpokládal bych, že můžou akorát ztvrdnout a pak ucítím každýho přejetýho vajgla (to už beztak cítím s plnými zadními silentbloky ramen), ale vůle, která by vadila na vibrátoru na STK, nebo ovlivnila třeba přesnost řízení a způsobovala plavání ve vyjetých kolejích,natož aby to upadlo, tam snad vzniknout nemůže, ne? Ono mi stejně není moc jasný, proč tam vlastně jsou a není to natvrdo, když vepředu k podélníkům natvrdo je, tam žádná guma není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.