Nejste přihlášen/a.
Prosím, je možné přenastavit řídící jednotku nabíjení (Sandero II) na vyšší napětí? Díky. Schejbal
Díky za odověď. Moc tomu nerozumím, ale četl jsem někde, že řídící jednotka nepustí z nějakých důvodů nabíjení baterie do úplného nabití (u mě max. 12,4 - 12,5V). Moje zkušenost to potvrzuje. Jsem starší řidič a jezdím často na krátké vzdálenosti s častými starty. Proto musím často baterii dobíjet. Baterie není dobitá ani po dlouhé cestě. Proto moje otázka. Stál bych o to, aby se to nabíjelo víc na vyšší napětí. Vaš postřeh s chováním auta otce by mě asi mohl pomoci. Myslíte, že ano? Jak připojení snímače můžu najít. U kterého pólu?
Dík za odpověd´. Schejbal
Moc děkuji za poskytnutou srozumitelnou a věcnou radu. Jsem přesvědčen, že jste vystihl a pochopil můj problém. K tomu auto-stopu: ten už mám delší čas vypnutý kvůli častým startům. Takže ještě jednou velké díky. Schejbal.
Moc děkuji za poskytnutou srozumitelnou a věcnou radu. Jsem přesvědčen, že jste vystihl a pochopil můj problém. K tomu auto-stopu: ten už mám delší čas vypnutý kvůli častým startům. Takže ještě jednou velké díky. Schejbal.
Znovu velký dík za Vaši pomoc (radu). Udělal jsem vše, jak jste napsal. Kromě toho, že mám dojem, že se mi zlepšilo cukání motoru při rozjíždění (třeba to je zatím jen dlouhodobě neověřený pocit), pozitivně se změnilo očekávané dobíjení baterie. Nejel jsem zatím dál, než 20km, nicméně měřidlo napětí připojené na montážní zásuvku indikuje dobíjení na úrovni 14,5 -14,8V. Mám mít obavy s přebíjením při dlouhě cestě, nebo spíše ne? Je možné přenastavit dobíjecí napětí alternátoru na mírně nižší napětí? Diky za názor. Asi s tím přestanu otravovat a raději to budu dlouhodoběji sledovat. Ještě jednou velké díky.
Díky za odpověď. Nevyznám se moc, ale AGM to není. S určitostí mohu říci, že je to bezúdržbová (olověná? asi jo) 12V / 60Ah EFB baterie. Prosím, jsem otravný, ale jste jediný, který je ochotný pomoci amatérovi a navíc víte, o co se jedná. Díky. Schejbal
EFB má oproti klasické bezúdržbovce jen zesílené olověné desky. Proto i váží více kg a při stejné velikosti kastlíku obalu má méně Ah o 3-6 tuším míň. Díky tomu snese horší zacházení, cyklické vybíjení a vibrace.
Taková velmi dobře udělaná odolná klasická baterka. Proto snese i start-stop a volí se jako levná varianta do start stopu a do aut se start stopem, která nemájí moc elektrické další výbavy jako výhřev sedaček, el. sedačky - pohyb, lepší audio, el. střecha, atd...
Pokud se moc nejezdí, tak stále platí a u aut se startstopem dvojnásob, dobíjet baterku nabíječkou doma ručně. Panelákový člověk třeba na chalupě či na návštěvě u příbuzných a nebo občas si jí vymontovat z auta a pokud je garáž, tak ideálně v garáži se zásuvkou. Lidi v baráku klidně po příjezdu domů jednou za měsíc připojit.
Nejlépe ověřené a kvalitní značky. Třeba CTEK nabíječky.
Dobře. Zpět k původní otázce. Je pro moji baterii trvalé dobíjení při jízdě 14,5 - 14,8V nebezpečné (nikoli z hlediska životnosti), nebo se to napětí dá na alternátoru nějak snížit?, nebo raději pořídit baterii AGM, které by to nemělo vadit?
Díky za stanovisko, Schejbal
Ještě mě napadlo, jestli (teoreticky, protože v praxi tomu u řízenýho dobíjení s ohledem na jeho převážně nedobíjení není) by dobře řešený řízený dobíjení nebylo schopno baterku naopak nabíjet rychlejc, než trvalý. Mám na mysli obecně různý půlzní nabíjení, kdy je střídavým nabíjením a drobným vybíjením chemie v baterce víc vybičovaná k aktivitě a lze ji tak nabít za kratší dobu. Co kdyby altík těch 14,5V dával do baterky vždycky třeba 10 vteřin a pak vteřinu nic a to pořád dokola? (kromě pohasínání všeho )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.