Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dal jsem do auta plně nabitou baterii (45 Ah, rok stará, městský provoz, Toyota Yaris) a po třech dnech jsem nenastartoval a i palubní deska byla mrtvá. Dal jsem baterii na nabíječku, po pouhých dvou hodinách se tvářila jako nabitá a už týden drží (odpojená) napětí 12,8V. Měřák Konwei ukazuje, že je dobrá. Žeby byla kaput a nesnesla vybíjení po zapojení do auta? Auto je asi v pořádku, nová baterie EFB 55 Ah ztratila po měsíci a půl provozu jen asi 3 Ah...
Ta 45Ah je jaká značka?
12,8V bude držet baterka s 2Ah nebo i s 200Ah kapacitou. Jestli je KO na deskách, tak napětí má velmi malou výpovědní hodnotu.
Proto byla i tak rychle nabitá, protože je pravděpodobně velmi malá kapacita. Velká kapacita se dobíjí déle.
Konwei je bezzátěžový tester a počítá kapacitu na základě vnitřního odporu a napětí.
Lidi kupte si do zapalovace USB + voltmetr, vyjde to tak do 40,- i s postou
Pokud prijdete do auta a napeti uvidite pod 12,5V tak je neco spatne (kratke trasy, caste starty).
Pod 12,1 V bych rovnou dobil a nestartoval.
Nejhorsi co je nastartovat na kabely a alternatorem prebijet akumulator = znicit ho velkym proudem do prazdny baterie. Horsi uz je jen nechat baterii vybitou (sulfatace) nekolik hodin nedejBuh dnu
Těch 12,5 platí bez odběru. Už jen odemknutím/ otevřením dveří se aktivuje jednotka a po otočení klíče jede čerpadlo, žhavení atd. takže odběr rozhodně neni nula a kolem 11V je normál (obzvlášť pokud je v zásuvce zapalovače opálenej kontakt a je tam přechoďák kterej napětí sundá)
Na autě (nafta) mám v klidu 12,5, po otočení klíčku 11,5, jak nažhaví tak vyleze na 12,1, při startu padá na 10,5 a po startu vyleze na 14,3.. Benzín nežhaví tam je pokles po klíčku na 12,1
Zásadní je pokles napětí při startu (akorát spousta aut zásuvku zapalovače při startu odpojuje, takže voltmetr zhasne a rozsvítí se až po startu kdy najede altík. Ale zase je slyšet jak rychle startér točí motorem a zkušený ucho nižší otáčky spolehlivě pozná. Měřit se to na zapalovači nedá, musí se nejlíp na baterce. Po startu by napětí při běžícím motoru mělo být mezi 14 - 14,5V (pokud neni chytrý dobíjení).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.