Zdravím, mám Octavia 2 FL 1,6TDI s DSG převodovkou. Co jsem se dočetl, tak výměna oleje v převodovce se doporučuje každých 60.000km. Ale teď jsem našel, že se doporučuje co 60.000km/3 roky, podle toho, co nastane dřív. Od poslední výměny oleje před 3 lety jsem najezdil okolo 16.000km. Myslíte, že je výměna v převodovce v tomto případě opravdu nutná?
-kupoval jsem auto na doježdění (Octavia předface 2.0TDi DSG nájezd 280 tisíc) před 7 lety. Dneska má skoro 400 tisíc a olej jsem neměnil. Ano původně bylo na pár let ale zatím jezdí bez problémů a výměnu oleje v převodovce neřeším (jak doslouží, tak končí a neměl jsem v úmyslu ho dále prodávat). Je v olejové lázni a nedegraduje tak jako motorový olej. Řadí bez problémů. Pro klid duše to můžete nechat vyměnit ale pokud funguje tak proč ho měnit?
Ono hodně záleží, jaké DSG tam je. U mokrých spojek je jedna velká společná náplň pro celou převodovku včetně mechatroniky a tam je víc než vhodné ho včas měnit (typicky šestikvalt DQ250) Se suchými spojkami jsou dvě malé náplně, jedna pro soukolí a druhá pro mechatroniku, tam nehrozí nějaká větší kontaminace oleje pro mechatroniku, proto nejsou na výměnu oleje tak citlivé a nic moc se jim nestane ani bez výměny (typicky sedmikvalt DQ200).
Mám tam DQ200. Sice už od koupě při 240.000km řadí hůř (teda alespoň podle servisu, co ten olej před 3 lety měnil), ale já za ty 3 roky nepociťuju žádná negativní progress a pro peníze za opravy převodovky (50k spojková sada + dvouhmota anebo 7k za výměnu oleje) mám určitě i lepší využití. Díky za radu!
Myslím si, že ten nájezd je důležitější než 3 roky. Já bych to neměnil, ale pokud na to peníze jsou, tak klidně ano. Koupil jsem s nájezdům 90 tisíc a olej vyměněn nebyl nikdy a řadí krásně, ale stejně nechám vyměnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.