Nejste přihlášen/a.
Zvazuji porizeni celorocnich pneu, protoze ve strednich Cechach moc snehu nemame, ale zakon rika, pro useky oznacene modrou znackou s bilou vlockou musi byt pouzite zimni pneu s hloubkou 4mm a to plati v obdobi listopad - brezen.
Plati tedy dve podminky - usek oznaceny znackou A zimni obdobi.
Kdyz sjedu celorocky na 3mm, tak mohu jezdit v lete v pohode (jsem nad 1.6mm), ale v zimnim obdobi nesmim na velkou cast D1 a do horskych useku se znackou, protoze tam jednoduse 4mm nejsou.
Prijde mi neefektivni vyhazovat pneu, kdyz maji jeste 4mm.
Jak se k celorocnim pneu postavit?
Tato značka pouze ruší omezení na listopad-březen. To je celý její význam.
Pouze když je na zemi sníh, led, nebo ho můžete očekávat (v podstatě pouze eliminace výmluvy, že když tam vjel, tak nesněžilo), musíte mít zimáky se 4 mm vzorku. Je li sucho/mokro, platí pro jakýkoli vzorek 1,6 mm (vše osobní auto).
Že by zde bylo něco napsáno?
Za zimní pneumatiku je považována pneumatika na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S (M-S, M/S, M&S, MS). V praxi se ale o zimní pneumatiku jednat nemusí, toto označení totiž nesou i některé letní pneumatiky, zejména pak pro vozy 4x4. Z tohoto důvodu někteří výrobci pneumatik zavedli alternativní označení pro zimní pneumatiky, kterým je symbol horského štítu a sněhové vločky na bočnici pneumatiky. Hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg), nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg).
Postavte se čelem a celoroční kupte, je to správná volba. Sám je mám pátým rokem a mají 5,5mm.
Nevím, neměřil jsem je. A ono "stárnutí" pneumatik je jen další z řady mýtú co se gum týče. Na druhou stranu já být výrobcem, tak doporučím výměnu po dvou letech. Samozřejmě kvůli bezpečnosti jelikož zisk je až na druhém místě.
@gumidek: Bingo! Jako jediny jste pochopil moji narazku, protoze informace ze pneumatika ma po 5letech 5,5mm je stejna, jako ze po mesici jezdeni autem mam stale 1/2 nadrze nafty...
No je a není. Já mám celoroční Hankooky a chrochtám si, jak drží na dešti na mokrém asfaltu. Ale něco za něco. Měkká směs gumy = malá životnost = pro mě 4-5let.
Barumka tvrdší směs = delší život, ale blbá přilnavost (mnou 2x odzkoušená při nedobrždění - vběh srny jízda 60km/h) a nedání přednosti uprostřed světelné křižovatky (oba najíždíme ke středu, ale protijedoucího mě nepouští i když přibrzdil, tak se zas rozjel).
To už člověk brzdí očima, ušima, vším... jen né Barumkou...
Osvědčená Barumka je asi jako 1,2 HTP 40 kW osvědčený motor
A ani ta tvrdost = životnost nesedí, jen klouzavost. Ale je fakt, že při 5kkm ročně se to tváří jako držáky.
Českej Pepík jezdí celej život Barumky, nic jinýho nezná. Vhospodě to ostatní Pepíci chválí, takže příště vezme zase Barumky a tak pořád dokola.
Zimních Polarisek mám ojetých tři sady, bez nehody, ale k chválení na nich neni nic, ani ta cena. Ani nejsou český, Rumunsko to jistí..
Pak jsem vlezl na GY UG7 a nestačil se divil jaký to je rozdíl...
Těm, co nedokáží dobrzdit doporučuji intenzivní kurz defenzivní jízdy. Pokud si z něj odnesete správné návyky, bude vám jedno, že máte místo kol dubový špalky.
spu fyziku neokecáš. Z pravěku - mezi Polaris 2 a GY UG7 byl rozdíl v brzdný dráze z 60 kmh na sněhu z mírnýho kopce 50 metrů (testovací místo kde jsem se učil brzdit na sněhu - denní ježdění takže desítky cvičení). Stejný auto, stejný místo jen jiný gumy.
Takže pokud máš jezdit bezpečně, tak za mnou musíš při těch 60 kmh mít odstup minimálně 70 metrů, jinak nemáš šanci dobrzdit a skončíš mi v kufru (50m + 20m reakční doba vteřina, to ujedeš 16m než začneš brzdit)
A co jsem bruslil na ledovce 30 kmh s vytřeštěnýma očima, tak aktuálně s TS870 jedu 50 kmh a auto je jistý.. Pak jsem vystoupil a odjel po botách vedle auta do plotu, takže to fakt asi klouzalo
Jo najezdil a nikdy víc. Občas se svezu i na aktuáních nejnovějších a pořád stejná bída.
Připočti spotřebu a životnost, pak ten rozdíl v ceně vypadá jinak.. + šetřit na gumách nepovažuju za šetření na správným místě. Mmch. za prakticky stejnou cenu jdou koupit řádově lepší gumy, takže o penězích to neni... Hankook, Sava, Debica, Fulda.. To všechno je lepší o dost a cenově se to moc neliší..
Tohle zas tak cenový rozdíl neni, ale kvalita je úplně jinde, dovolim si tvrdit že díky valivýmu odporu ve výsledku vyjdou dokonce levněji.
Jednou už jsem to v jednom vláknu četl nevím jestli jste to byl vy. Můžete udat nějaký zdroj nebo důkaz? Protože všude se člověk dočte že je to bez problému.
olinl, máte nějaký zdroj Vaší informace, nebo je to jen Váš názor?
Páč buďto Vy, nebo Váš zroj se velice mýlí. Tak to určitě není.
viz. odstavec Pojistná událost a celoroční pneumatiky(všichni znáte jak to v pojišťovnách chodí) Celoroční pneumat/...
Vendule Flassig Vrablové hrabe. Z uvedených citací žádné krácení v případě "celoročních" gum nevyplývá, je to zcela mylný, neřkuli lživý závěr. Vyjádření Uniqy je vytržené z kontextu a jsem 100% přesvědčen, že mluvil o pneumatikách, které nemají M+S.
Jedná se o PR článek bez jakékoli relevance.
Z hlediska legislativy žádné celoroční pneumatiky neexistují, pokud má guma M+S, je z hlediska naší legislativy zimní, doporučení takové gumy výrobcem i pro letní období rozhodně žádné krácení podnítit nemůže.
Jinak souhlas s limitací na ty, které mají označení M+S, vločka apod.(zkrátka zimní). genehawkins-ano jde o letní, uznávám..
značení pneumatik upavuje starší přdpis EKH-OSN číslo 92/23...tam se mlžete dočíst definioc zimní pneumastiky a její označení...kdo má staré neu bude tm mít starté značky
někdy po roce 2020 platí EU 2020/740 který řeší značení pneumatik i z hlediska palivové ekonomie ( rozuměj úzké pneu s malým valivým odporem s cílen dosažení menší spotřeby a produkce CO)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jinak platí paragraf §40a zákona 361/2000 Sb. podle kterého mají řidiči:
povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud: Je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zimní pneumatiky logicky musí být označeny jako zimní pnumatiky, jinak by nikdo nepoznal že jde o zimní pneumatiky...jejich označení je přímo nařízeno EU legislativou. Takže pokud mají celoroční pneumatiky označneí zimních péneumatik, lze je použít podle §40 zákona, pokud toto označení nemají ,nelze je použít bez porušení zákona
Debata je vasniva, jak vidim.
Inu moje zakladni otazka znela, jak se postavit k celorocnim pneu.
Odpoved je: maji-li alespon 4mm vzorek, tak jsou ok kdekoliv a kdykoliv. Pokud budou 4 mm na hrane, tak idealne dojezdit v lete a dalsi zimu vzit nove.
Otazka do pranice: ma nekdo posobni zkusenost, ze by organ kontroloval hloubku vzorku na pneu?
Organ nebude kontrolovat 5mm nebo 4mm.
Spíš u 3mm v zimně už je to dost vidět i bez kontroly pouhým okem, že to není vpořádku.
A kdo po tom půjde na 100% je při nehodě pojišťovna.
Celoročka M+S pod 4mm je jen pouze v létě a v zimě, kdy není souvislá vrstva sněhu či ledu a nepředpokládá se v brzké době zhoršení počasí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.