Nejste přihlášen/a.
dobry den.mam bmw kombi dr21.nejsem sice blondyna,ale pro me ma auto volant,4 kola a jede. koupila jsem ruzovy fridex,ktery tam udajne byl. je na -70. nadrzka pry miva obsah cca 6l.takze musim zredit 1:1. jak vypustim prebytek vody,aby se mi to tam vlezlo? a jeste jedna otazka. muzu mit tuto smes i pres leto? nebo muzu mit jen fridex? ja vim,jsem asi blba,ale tak se zeptam.nemam finance na servis.
Netuším, co je BMW KOMBI DR21, ale do BMW obecně patří zelenomodrá nemrzka, i když mně tam někdo taky nalil růžovou, tak v ní pokračuju. Jaký byl důvod koupě? Málo chladící kapaliny nebo se jen chystáte na mrazy? Chladící kapalina se mění komplet zhruba po 4 letech a následně se systém musí odvzdušnit. Raději nic nikam nelijte a svěřte to servisu nebo někomu, kdo ví co dělá.
Chladící kapalina musí být celoročně. Krom nezámrznosti posunuje bod varu kapaliny přes 100C (voda vře při 100C a kapalina při 108 - 117C) a taky chladící kapalina je antikorozní a chrání před korozí zevnitř motoru.
Na vodu se jezdí jen nouzově do servisu a na dojetí.
Nádobka nemá 6-7 litrů. Celý systém má tento objem (hadice, motor, nádobky, chladič, výměnák topení, atd...)
Dole povol hadici a nech vše vytéct. Pak dej nový mix destilované vody a kapaliny. Kapalina musí být koncentrovaná k míchání. Prodává se totiž i k dolívání už namíchaná v nějakém poměru.
Pokud blbě odvzdušníš a ihned vyjedeš, tak přes vzduchovou kapsu motor vodu neprožene a začne vařit. Přehřeje se a praskne hlava nebo se zničí vložky válců.
Voda v chladícím sistému vře déle ne z důvodu použití chladící kapaliny ale kvůli uzavřenému sistému pod tlakem. A je to přesně naopak než píšete s čistou vodou to paradoxně chladí lépe protože ona ta kapalina má horší přenos tepla než čistá voda. Proto se tam taky nemůže nalít čistá kapalina která by sice vydržela nějakých -70°C ale auto by se přehřívalo.
Kapalina sama o sobě taky zvyšuje mixu bod varu. Nejen přetlak v systému.
O vodě a přenosu tepla nic nepíšu. Můžu jen souhlasit. Na vodu to chladí i topí líp. Ale systém bude reznout a bude probíhat elektrochemická koroze na komponenntech motoru (třeba měděná těsnění vložek s hliníkem)
Čistá zmrzne dříve nežli mix. Jak tu padlo. Gaussova křivka.
Tak on v těch lahvích ale úplně čistý není nějaký poměr vody je tam tak jako tak i když uznávám že těch -70°C je u neředěného moc tam to bude tak -25°C ale -70°C se dá ještě s trochou vody namíchat je to poměr tak 1:0,4. Osobně mám momentálně v autě namícháno -50°C což je poměr 1:0,6. A jestli se ptáte proč tak moc tak protože v průběhu dalších 5let pak dolévám jen čistou vodu takže ten poměr se postupně snižuje.
Dostat ven úplně všechno je problém, takže jste správně koupila to samé, co tam bylo, vypusťte co vyteče (obvykle se vypouští na dvou místech, chladič a blok motoru, někdy ještě topení) a nalejte novou směs. To ředění je trochu složitější, buď je možno koupit už naředěný, nebo je ředění psané na něm. Tu směs tam můžete mít i přes léto, ale není dobré mít to namíchané na přehnaně velké mrazy (-30°C u nás bohatě stačí), protože ta chladicí směs má menší měrné teplo než voda, takže pokud to namícháte třeba na -50°C, tak by se to pro změnu v létě mohlo přehřívat.
Osobně mám na -50°C a žádný problém s přehříváním nemám u většiny směsí je psán v tabulce poměr až na -48°C takže problém nastane až při větší koncentraci
Taalla-to jezdíte až na polární kruh? není to pro střední evropu zbytečnost stačí v pohodě na -20°C ! Jinak to že to máte na -50° značí, že už to není kncentrát ale je to nařaděné!
Ano je to naředěné i víše to píši poměr je 1:0,6 a nejezdím na polární kruh ale vím že to dalších 5let nemusím kontrolovat a v případě ubítku stačí dolévat jen čistou vodu protože směs po ruce většinou není. Ne že by bylo potřeba dolévat nějak často ale ta decka za půl roku se přece jen doleje a to je za 5 let litr čisté vody takže ten poměr se dost sníží.
Hmm poměr se sníží? a měřil jste si to někdy?! Asi ne protože pak byste toto nenapsal. s dobře fungující chladicí soustavou doleju za pěl let z bídou půl litru vodo, zámrznost za ten čas , za pět roků klesne max o dva stupně, takže úplně stačí ma maximálně -25;, ale dle hesla kdo se bojí s...e v předsíni raději dá směs na -50.
jen tak mimo víte co se stane když máte jen na -2°a přijdou mrazy s -25°? Nic se nestane, jen s tím, že do oblevy nebo umístění do teplé garáže nevyjedete. ale sopustavě to NIC neudělá!
Soustavu ucpe ledová tříšť. I když motor si ledovou tříš v bloku zahřeje, tak velmi pomalu nebo vůbec neprotlačí studeným a ucpaným chladičem.
Jediný benefit je, že ta ledová tříšť (rosol) nevytlačí mrazové zátky tak snadno, jak voda.
Já tedy pamatuji mrazy -14C.
Proto píšu do OBLEVY nebo postavení vozu do telpé garáže! Jinak je to osobní zkušenost z dob počátku mé motonanabáze. Zde jsem opomněl že v létě byly problémy s chlazením a většina směsi vytekla a nedolili jsem řádně. Pak při mrazech to zamrzlo a čekla jsem 14 dnů na oblevu a s trnutím koukal každý den kde něco teče-nic neteklo a když už to šlo natočit tak jsem vypustil a dal novou náplň na -25.
Jinak je fakt že z Hané mrazy 20a víc pod nulou nepamatuji.Ale zde v JCK snad skoro každý rok je pár dnů s cca-25°c.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.