Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na zalomený zarezlý šroub trčící z hliníku

Od: onnndraaa® odpovědí: 16 změna:
Prosím Vás bylo by možné vytáhnout zalomený šroub? Zalomil se jeden šroub při výměně termostatu, je v hliníku a trčí asi 1cm závitu, který je ale na začátku stržený. Na závitu mám jednu matku ale druhou už tam nedostanu protoze se protáčí.
Pokud by to šlo svařováním bych se vyhnul. Spíš jestli by to šlo nějak uchytit když šroub ještě trčí, třeba neco na principu trhače matek, ale aby se to zahryzlo do toho šroubu. Nebo nějaký jiný zpúsob jak to vyšroubovat. Pokud by si někdo troufl tak mu to vyšroubování i rád přenechám samozřejmně za poplatek. Auto se nachází v Olomouci.

Jak na zalomený zarezlý šroub trčící z hliníku

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Když tam máš jednu matici, tak buď tu matici zkusíš vyšroubovat a tím trochu obnovíš závit. Pak tam našroubuješ dvě nové matice a vzájemně je proti sobě dotáhneš. Tak budeš klíčem zkoušet otáčet spodní maticí (blíže k hliníku) a druhým klíčem budeš šponovat matice proti sobě. Tím by se ti mohlo podařit při trošce trpělivosti a šikovnosti šroub z hliníku vytočit.

spu

2 matky DIN 439

hodnocení

1x

Železná skrutka v hliníku je to čo je asi najhoršie vybrať von. Navariť matku,prípadne poriadne to rozklepať, nahrievať ten hliník a používať wedečko a pomaly to rozhýbať doľava a prava,snáď to povolí.

hodnocení

0x
Kdyby se pár mm šteftu nad matkou rozklepalo. mohlo by to na povolení matkou stačit.

spu
hodnocení

0x

Vytahovačem zalomených šroubů

k2

Jak konkretne?

spu

Vyvrtáte díru do dříku, našroubujete vytahovák. Jistě budou na netu nějaká poučná videa .

k2

A neni to u takto "couhajiciho" sroubu ponekud kontraproduktivni (ve smyslu ze vytahovakem toho jde v tomto stadiu vice zkurvit nez opravit)?

To jsem jednou zkoušel - vytahovat pevnostní imbus z hliníku. Nehlo se to ani o milimetr. A najednou lup a vytahovák byl vejpůl. Novej hliníkovej díl pár tisíc, dodací lhůta několik týdnů, stroj za 5 mega k nepotřebě. Naštěstí šel díl se šroubem demontovat a odvézt na vyjiskřovačku. Stáli jsme jen půl směny. U motoru to ale není řešení. Důrazně varuju před použitím vytahováku - ocel je "zarostlá" do hliníku tak, že to vytahovák nemusí dát...

zam

Souhlas že železo do hliníku "zaroste".Buďte rád že kouká takovej kus šroubu.Můj názor že bez přivaření se neobejdete.Tím se ohřátím ten šroub snad trochu uvolní.Ale čekejte až vychladne,aby se neukroutil.

spu

Pánové, jednomu se to zdá být kontraproduktivní, druhému to nejde, třetímu zaroste. ... A čtvrtému (mně) to jde jako po másle.

spu: Správně. Každý sdělujeme své zkušenosti. A ty jsou takové, jak píšeme. Krom toho je důležité se umět pochválit, protože to za nás nikdo jiný tak dobře neudělá.

hodnocení

0x

A což použít toto , viz odkaz : ahprofi.cz/... funguje na strhlé hrany matic atd. na youtube jsou dokonce videa použití tohoho přípravku.koupi , půjčit...

osobně jako laik bych maximálně vytočil stávající matici tak aby se dala venitř přivařit ke šteftu a pak opatrně vytáčet trochu utáhnot povolit a ž do úpného vítězství, za pomoci nějakého uvolňovače šroubů /WD,...)

007cz
hodnocení

0x
Na montáž, demontáž i zalomených steftu je tohle.
eshop.nastrojecz.cz/...
Ale nejlepší je navařit matku.

hodnocení

0x

První den povolit matici, pár kapek brzdové kapaliny nakapat ke šroubu a poklepat kladivem na šroub.

Druhý den zavařit matici na šroub a za tepla rozhýbat.

hodnocení

přemýšlim že použiju jeden z těchto přípravků. Který z nich bude asi lepší? Přijde mi že ten vetši je robustnějši, už mi byl tady i doporučen a mohl by to spiš povolit a ten menší (nastavec) by se mohl možná strhnout?
doplněno 23.10.23 10:18: s tím většim se tam asi ani nevlezu
Jak na zalomený zarezlý šroub trčící z hliníku #2
Jak na zalomený zarezlý šroub trčící z hliníku #3
Jak na zalomený zarezlý šroub trčící z hliníku #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zalomený šroub

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]