Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V oblasti autokamery jsem totální začátečník

Od: tinejdzr0 odpovědí: 4 změna:

Zdravím, chtěl bych se zeptat na řadu otázek vás majitelů autokamer jelikož bych si časem taky chtěl jednu pořídit, ale mám k ní spoustu otázek. Nejsem vyloženě technicky zanedbalý člověk ale boom okolo autokamer mě nějak přešel a tudíž se budu ptát asi na velmi primitivní otázky. Jediný po čem jsem se ohlížel jsou kamery od Navitel a každá kamera to má asi jinak. Přesto dneska ty autokamery mají funkce které jsou takovým základním bodem které to všechno spojuje.

Zajímá mě, jak vůbec točí, jestli si před každou jízdou musíte tu kameru zapnout a zapnout nahrávání a trvá to třeba o 15-30 vteřin déle než vyjedete z místa, nebo kamera začne točit jakmile to zaznamená pohyb obrazu. S tím přichází další otázka jestli když auto budu mít zaparkované a v noci před auto proběhne třeba pes, tak jestli to snímá i tyto záběry. Další otázkou je jak dlouho nebo respektive kolik záběrů jsem schopný natáhnout na 128gb sd kartě, jestli se někdo z vás setkal s tím že už musel kvůli paměti měnit úložiště. Co me dále zajímá je napájení, u jednoho navitel modelu (o dalších nevím, ale řekl bych že to mají podobně) je napájení přes USB-C nebo autozásuvky, znamená to že během celé jízdy musím nabíjet i přes to, že některé mají nějaké lepší baterie, nebo že ji stačí nabít třeba 1x za měsíc i přes každodenní jízdu? A jestli byste doporučili 1080p 60fps nebo 4k30fps, a jestli bych dokázal žít i s 1080p s tím že záběry jsou použitelné a nejvíce tak šetří místo na kartě. Viděl jsem několik těch dashcam záběrů po internetu a vždy třeba 2-3 vteřiny od začátku slyším pípnutí jako kdyby se muselo zapnout nahrávání.
Vím, že bych si tohleto mohl všechno dohledat přes návody manuálů a vyčíst to z nich, jenže to bych musel třeba projít aspoň 4 různý manuály a vydedukovat si, které funkce jsou zpravidla běžné. Byl bych rád kdyby někdo odpověděl srozumitelněji jak běžně fungujou, děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Kameru je potreba mit napojenou na zasuvku, ktera se zapne pri zapnuti zapalovani. Tim dojde ke spusteni kamery. Rucne se tedy zapinat nemusi. Stejne tak se pak vypne pri vypnuti zapalovani. Samozrejme, ze v nastavenich to lze i obvykle zmenit na rucni zapnuti a vypnuti.

Nektere umoznuji i zaznam deni kolem zaparkovaneho vozu - napr. pri pohybu nebo pri otresu auta a pod.,, ale vestavene pidibaterky v kamerach obvykle dlouho nevydrzi.

Zaznam se nahrava ve smycce po kratkych casovych usecich. 1, 3, 5 minut a pod., dle volby. Kdyz se karta zaplni, nejstarsi zaznamy se zacnou automaticky nahrazovat novymi. Kapacitne takhle z hlavy nevim, navic to zalezi na framerate, bitrate atd., ale na 128GB pri 1080p bych ocekaval urcite min 10h zaznamu.

Kdyz o zaznam nechces prijit, je obvykle moznost zrovna ten co se aktualne nahrava jednim klikem uzamknout. Stejne tak se uzamkne pri otresu kamery. Citlivost je nutne peclive nastavit, aby to neuzamykalo prejezd kazdeho kanalu.

1080p urcite staci. Ale zalezi, co od kamery ocekavate. 4k je IMHO zbyecne.

tinejdzr0
hodnocení

Děkuji, za vysvětlení. co se týče zapalování tak v trojkové fábii to funguje tak (teda aspoň fungovalo na LED proužku, osvětlení) že to napájí elektřinu i po zhasnutí motoru, vytáhnutí klíčků apod. což bohužel asi budu muset najít nějakou autokameru co má napájení přes USB a toho jsem se nejvíc bál že budu muset vyhledávat něco co vydrží nějakou chvilku bez nabití.

hodnocení

2x

Kamerek jsem měl už několik a bylo to všechno dost podobné.

Odemknu auto, sednu za volant, otočím klíčky a nastartuju, připoutám se a jedu. Kamerka nahrává sama, celou dobu je zapojená přez nabíječku do "autozapalovače" (nechal jsem si udělat další zdířku bokem právě pro kamerku, napětí tam je jen když jsou klíčky v zapalování). Kamerka podle nastavení nahrává řadu souborů po 1,3,5 minutách (nebo tak nějak), v názvu souboru je i datum a čas. Když dojde místo na kartě, tak smaže nejstarší soubor a nahrává nový, takže se člověk nemusí starat a kamerka nahrává furt pryč, klidně měsíc v kuse, ale je na ní jen posledních X hodin. Když je problém, přetáhnu soubory do počítače a mám tam co problému předcházelo. Když dojedu, tak zaparkuju, vytáhnu klíčky, vylezu, zamknu auto a odejdu. Kamerka se sama vypne a opět se o ni nestarám.

Čili v normální provozu s ní nedělám vůbec nic, při problémech z ní vytáhnu data.

Baterky v kamerce ji neutáhnou dlouho a poměrně rychle odcházejí, takže takové ty noční legrace prostě nezapínám. (A proto taky jede furt na USB napájení. Odběr má v porovnání se zbytkem auta zaneedbatelný, zato ta data na ní můžou být cenná velice, nemá cenu šetřit halíře, když jsou v sázce statisíce.) Rozlišení mám maximální, i tak na něm jsou SPZ často blbě čitelné. Ale až si ji koupíš a trochu si s ní pohraješ (kdo tvrdí, že na svojí kamerce nezkoušel různé režimy, ten je na ní zkouší dodnes), tak uvidíš sám, co ti bude vyhovovat nejvíc a to tam necháš nastavené. Ono v praxi stejně potřebuješ tak dva poslední soubory, protože problémy se stanou rychle a poslední minuta je většinou víc než dost.

ridic
hodnocení

2x

To, co je zde již uvedené, je pravda. Tak to nebudu znovu opakovat.

Jen bych ještě doplnil:

Málokterá kamera je schopná pracovat s SD 128 GB, většinou se používají karty 32 GB. Já mám kameru která umí zaznamenávat v rozlišení až 2560x1080 nebo 2304x1296 a maximální rozlišení používám. Na kartě 32 GB je záznam dlouhý 3 hodiny.

Před tím jsem měl kameru (nebudu uvádět, kvůli negativní reklamě) na kterou recenze uváděly, že se hodně zahřívá, ale výrobce odpovídal, že je to tormální. I když na ni nesvítilo slunce, tak byl problém na její přední straně, která sloužila jako chladič, udržet ruku. Zřejmě nadměrným teplem baterie přestala za 1,5 fungovat a reklamace uznaná nebyla, protože na baterii je záruka jen 1 rok (to ale při prodeji nebylo nikde uvedené). Tuhle zkušenost uvádím proto, aby jste před výběrem kamery důkladně prozkoumal recenze a zkušenosti uživatelů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]