Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda na výstražná světla

Od: filip11 odpovědí: 44 změna:

Dobrý den, mohu se zeptat, jak je to s jízdou autem na výstražná světla, pokud se jedná o nouzové řešení

např. pokud se auto rozbije, nebo když potřebuji převést velkou skříň... Můžu v tuhle chvíli LEGÁLNĚ jet na silnici s výstražnýmy světly (když je to jen pár metrů)?

Předem děkuji za odpověď.

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na tento případ, v žádném případě. Zákon nic takového neumožňuje.

Je-li nutné upozornit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích na hrozící
nebezpečí, zejména v případech, kdy je nutné náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit vozidlo,
dává řidič světelné výstražné znamení zapnutím výstražného světelného zařízení

mathew
hodnocení

4x

Nevím jestli je to legální, ale pokud bych si měl vybrat mezi stáním na dálnici a odjetím s výstražnými světly např. rychlostí 50km/h tak volím tu druhou možnost.

Na stěhování velké skříně si sežeňte vhodný přepravní prostředek to výstražnými světly nejde řešit určitě...

ale pokud bych si měl vybrat mezi stáním na dálnici a odjetím s výstražnými světly např. rychlostí 50km/h tak volím tu druhou možnost
A co takto

ale pokud bych si měl vybrat mezi stáním na dálnici a odjetím rychlostí 50km/h tak volím tu druhou možnost

brukner

Milane, vy byste opravdu jel po dálnici 50km/h a nepoužil výstražná světla? O kousek výše píšete, "Je-li nutné upozornit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích na hrozící nebezpečí, zejména v případech, kdy je nutné náhle snížit rychlost jízdy". Není to zrovna tento případ, porouchané vozidlo ploužící se padesátkou, a třeba může každou chvíli zdechnout.

Správný postup je na dálnici vozidlo odstavit do odstavného pruhu, zapnout výstražná světla a vylézt z auta za svodidla a volat odtah.

Svépomocně jet po dálnici 50km/h je sebevražda. Ať už s varovkami nebo bez nich.

Jel bych.

Je podle mě menší riziko jet 10 k výjezdu než hodinu stát na krajnici, i rychlost blížícího vozidla je o těch 50 km/h nižší.

Dle situace. Jestli je sjezd 2km, tak bych jel taky. Ale ne v mlze, noci, dešti.

Taky bych raději jel 50. Odstavení auta v odstavném pruhu je prostě příliš nebezpečné. A když z auta vylezu já, můžu zabít toho, kdo to do něj napere.
Navíc ono se to řekne, opustit vozidlo, ale v hustém provozu je někdy o život i jen v odstaveném autě otevřít dveře. A já ve svém autě pravými dveřmi nevylezu. Navíc bych musel stát daleko od svodidel.

@gumidek: Máš to špatně. Podle "zákona" v takovém případě výstražná světla pouze na nezbytně nutnou dobu, oranžová/zelená vesta a neprodleně umístit trojúhelník nejméně 100m za vozidlo. Veškerý pohyb osob pak kvůli bezpečnosti zásadně za svodidly.

Zákon sděluje:

(3) Je-li nutné upozornit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích na hrozící nebezpečí,
zejména v případech, kdy je nutné náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit vozidlo, dává řidič světelné
výstražné znamení zapnutím výstražného světleného zařízení.
(4) Výstražné znamení se užívá jen po dobu nezbytně nutnou

Každý čech si vysvětlí různé situace po svém a nikdo mu nemůže vysvětlit, že "Je-li nutné " je jen jeho názor...

hodnocení

3x

Výstražná světla se neužívají ani na vlečení nefungujícího vozu. Musí se dát nefungujícímu vozu za zadní okno výstražný trojúhelník s odrazkami a ponechat zapnutá obrysová světla a dávat znamení směrovými světli stejně jako táhnoucí auto, aby účastníci provozu věděli, kam takový cirkus chce jet.

Výstražná světla se používají jen k dojíždění kolony aut pro upozornění rychle jedoucích aut za vámi na blížící se překážku v podobě stojících aut (kolona) nebo pomalu jedoucích.

Další užití je při odstavení na krajnici a tvoření překážky (závada na voze)... nikoliv parkování ve městě.

Což bohužel většina řidičů asi nevím...95% těch co potkám na laně bliká jako kolotočář a trojúhelník nikde...*zed*

Většina řidičů vůbec nejezdí dle předpisů a neumí obecně používat světla. Neví co jsou obrysová a co tlumená. Za deště jim nevadí denní led DRL a nevadí jim, že zezadu nejsou vidět v mlze deště za autem.

Gumidku, vyjímečně nesouhlasím. Nikoliv většina, ale všichni řidiči porušují předpisy, kdo tvrdí že nikoliv, tak nezná předpisy a neví to.

Máš pravdu. Všichni a každý něco. ;)

Jen na okraj, jak může dodržovat předpisy někdo, kdo dělal řidičák před 30-40 lety a od té doby nebyl na školení...

A často to zde vidíme na poradně...

No,... K zdravotní způsobilosti by se mělo přidat jednou za 10 let povinné přeškolení řidičů. Byl by to i filtr na ty, kteří autoškolu udělali na několikátý pokus a dostali řidičák spíše z milosti.

Jsem pro ;)

Já navrhuji, vždy při vydání nového řidičáku (5, nebo 10 let, dle skupin) absolvovat 8-10 hodin školení, v posledním roce.. Již dlouho jsem nenapsal, "už aby bylo povinné školení pro všechny"

@gumidek: "Další užití je při odstavení na krajnici a tvoření překážky (závada na voze)". To je jen půl pravdy. Pořád ještě platí ust. §26, odst.3) z.č.361/2000 Sb. - použití výstražného trojúhelníku.

@satam...máš pravdu ;)

" jak může dodržovat předpisy někdo, kdo dělal řidičák před 30-40 lety a od té doby nebyl na školení... " - auvajs, tak ta sedla..:(:).
nickys

milancukrar: Ano, opět po delší době zde hýkáte za povinná školení. Máte málo buzerace na silnicích, nesmyslů ohledně pneu, zbytečného značení, zbytečných omezení, zdravotních prohlídek, ceny pojištění, oprav, paliva, STK, měření rychlosti pouze pro "výpalné ", odpustky při"bodové nouzi", atd, atd...?

Žádná školení už neabsolvuji, přesto si čas od času přečtu části znění zákona. I když je mnohdy pro mě těžké té podivné řeči plné odkazů třeba na "dle zvláštního předpisu". Občas si taky dám testík abych byl v obraze.

Každé školení, které jsem kdysi povinně absolvoval mi nic nového nedalo. Každý školitel vykládal znění jak chtěl. Někdy vyložené nesmysly a následná debata skončila stejně jako zde na poradně. Důležité bylo, že zaměstnavatel mu za mě zaplatil a dotali jsme jakési osvědčení.

Máme-li tedy opravdu málo buzerace, dostatek času, dovolené a peněz. Stát má z našich daní peníze na udžování dalšího registru a úředníků? Potom směle do toho. Dopadne to ale stejně jako autoškolství, nekvalita, peníze, korupce.

Malý test.

Poznáte značku? (pochopitelně bez google hledání).

Jízda na výstražná světla
nickys

Možnost častého výskytu mlhy. Týdně okolo ní jezdím u elektrárny v Prunéřově.

Co máme dál?

Možná jsem měl napsat, že ti, co ví, tak neodpovídat. Jsem čekal ty perly*smich*.

Dál... něco najdu

18.10.23 22:33
Jízda na výstražná světla #2

@berger: Co na tom sedlo? Vždyť je to nesmysl! Kdy jsi byl na školení o novém Občanském zákoníku?

V Občanském zákoníku nejde tolik o život jako při neznalosti Vyhlášky č. 294/2015 Sb.

Na silnici i malá malichernost a neznalost vyhlášky může přispět k nehodě.

Třeba odstavené vozidlo v nepřehledné zatáčce nebo zapomenutý blikr a jízda jiným směrem (nabavím se kdo by byl viník, ale fakt, že dojde k nehodě).

V Občanském zákoníku může být spor sousedů, kdo komu roste strom na jeho pozemek z pozemku souseda. Neznalost zákoníku pouze vnese zmatky, které rozhodne soud dle zákoníku. Pokud se sousedi neubodají, tak o život nejde a jen tak někdo nevraždí, kdežto v autě neznalostí vyhlášky stačí malou chybou někoho poslat na hřbitov a nemusí se ani moc snažit.

Nedávno opět důchodce v protisměru na dálnici vesele jel.

Jistěže ano. Papíry jsem udělal před třiceti léty a od té doby fakt neležím na netu a nesleduji, co se změnilo. Zachytil jsem změnu rychlostí v obci a na dálnici, to je tak vše. Nevím, co jsou modré zóny, neznám harmonizační kódy, nesleduji vše, co se právě vymyslelo. Gumídkova značka v testu mi nic neřekla. A kupodivu jezdím, žiji a nebourám vlastní vinou, kromě blbého ťukance na parkovišti letos v lednu. Nevěřím, že bych teď udělal testy v autoškole...*smich* to je reakce na Genehawkinse

Svícení přes den, povinná zimní výbava, lékárnička nepodléhá expiraci, ... těch změn je dost ;)

Gumídku, to jsi vychytal - všechno nařízení, na která trochu chytrý člověk přijde sám. I vola napadne, když není vidět, rožnout světla. To tkzv. denní svícení je mor, jezdí se na to i v mlze, však jim svítí palubka, takže cajk, ne? Zimní výbava - na to nepotřebuji rozkaz, stačí mi pud sebezáchovy. Prošlá lékarnička - to byla kravina na ntou, týpek bude krvácet a já zahodím prošlý obvaz a půjdu hledat takový, který bude v záruce...*alene*. Jsme národ blbů, na vše musíme mít vyhlášku a zákon a hlavně se vše musí flastrovat. Nejvíc mě bavila povinnost mít v autě vesty. V ten moment cena vyletěla na desetinásobek a my to kupovali. Proč? Protože jsme museli.:(

Věta od odborníka gena mne překvapila. On, který velice dobře ví, jak jsou na tom řidiči špatně se znalostí zákona ohledně dopravy.

Skoro při každé debatě, ohledně předpisů v dopravě, se vždy najde někdo, kdo o tom ví tak málo. Což je i zde na poradně vidět.

Každý řidič viděl před sebou jet řidiče, který nedodržuje předpisy a zasloužil by si trest.

Jak to tedy napravit? Samostudiem? To se mnoho lidí nedonutí.

Má někdo lepší názor, na vzdělávání řidičů, nežli opakovaná školení?

Pane Milane, myšlenka možná dobrá, ale zase by to dopadlo špatně, podle našich zvyků. Pár jevů namátkou z nedávné doby - posílal jsem clio na technickou. Dva mechoši mi dali nabídku. Jeden - cena 4,5litru, projde cokoliv, pokud to pojede. Druhej - cena 3,5litru, výměna kotoučů, oleje, filtrů, uložení stabilizátoru, přeleštění světel, přezutí gum na zimní, matroš jsem platil zvlášť. Jindy - člověk, kterému jsem říkal "dědečku" šel na zdravotní prohlídku a dostal ji bez omezení. Podotýkám, že už na řízení neměl. Když jsem doktorce volal, jak mu to mohla dát, řekla, že by to stejně dostal někde jinde a ona by přišla o klienta... Čili - s dobrým úmyslem se nařídí cokoliv a jen se to zvrtne ve kšeft...

Pane kolego Bergre, vůbec si nedělám naději, že všichni ze školení odejdou poučení. Vím to z každoročního školení na profesní průkaz. Tipuji, že 30-40% to tam jde jen odsedět, páč zákon to nařizuje.

Určitá část tam jde s radostí, že se něco dozví. Pak části řidičům je to naprosto jedno. Jdou tam kvůli kafi a bagetě.:)

Ale i ten, co ho to nezajímá, slyší novinky, něco malinko mu tam uvízne v hlavě. Pak se taky proberou rarity z okolí řidičů. Některé případy, o kterých slyšeli a dozví se, že je to jinak.

Vždy bude záležet na autoškole a učiteli, hoho pozvou a co budou přednášet.

.Přeji hezký den a pokojné kilometry.

O smysluplnosti školení svědčí kvalita a znalosti řidičů z povolání. Akorát by to byla buzerace a korupce by běžela naplno.

Oproti tomu s - dejmetomu - co deset let přezkoušením nemám problém...

Pane Gene, nejde ani o přezkoušení, to bych ani nedělal, ale o poučení řidičů, co nového se stalo v předpisech.

Řidiči profesionálové jsou tyky průměrní lidé, někdo to zná, všichni vědomě porušuje předpisy, někomu to je jedno. Stejně jako v jiných lidských oborech.

Horší je, když někdo předpisy porušuje a vůbec o tom neví. Pro takové by se ta osvěta hodila.

@berger... co hasičák do Rakouska a jiných států EU?

Teď jsem udělal chybu i já. Tam povinný hasičák není.*zed*buzerace :-D

@milancukrar: Tak proto, že se o to někoho nezajímá a je mu to jedno, tak budete všechny nutit aby někde tvrdli?

Co třeba stavebníci? Chceš stavební povolení? Tak tumáš osm hodin školení o Stavebním zákoně.

Chceš děcko? Tak tady seminář Občanského zákoníku, když byl Zákon o rodině zrušen.

Jestli nepůjdeš na školení o Školním řádu, tak ti nevezmeme děcko do školy.

A co třeba do MHD jen po povinném proškolení z Přepravního řádu?

Chceš reklamovat boty? A potvrzení o kurzu ze Zákona na ochranu spotřebitele máš?

Je to nesmysl.

Vrátím se ještě k tomu cliu a STK. Z těch dvou nabídek jsem si vybral " vše legálně, závady opravit". A byl jsem potrestán, mám papír na třicet dní, bo na B sloupku je samolepka s Vinem a výrobcem. Je nečitelná. *zed*. A co teď? Oficiálně do Renaultu, požádat o novou? Cenovka asi 2500Kč, doba vyřešení dva měsíce. Anebo zajít do reklamní agentury a tam si to nechat vytisknout za pár stovek? Ve spoustě věcí tento stát nutí lidi podvádět, byl jsem v té reklamce...*smich*. A Gumídku, k hasičáku - za čáru nejezdím, nemám důvod. U nás je krásně...

nickys

Berger: To, že jste si štítek nechal udělat v reklamce, není žádný podvod. Štítek musí obsahovat pravdivé, čitelné a relevantní údaje. Nikde není povinnost, že musí být od výrobce či autorizáku. Nemá žádné ochranné prvky. Z reklamky je to o.k., stejně jako byste si jej vyrobil sám doma.

makk
hodnocení

2x

Za jízdy se výstražná světla smí použít jen na upozornění potřeby rychlého brždění, na převoz velké skříně jsou jiná pravidla (červený praporek při přesahu více než 30cm do strany a 1m dozadu dopředu...) takže legálne nelze. Pokud z nějakého nepředvídaného důvodu musíte jet hodně pomalu (závada apod.), tak bych je použil, ale legální to není.

Opět jedna vyjímka, řidič, který zná předpisy, v tomto případě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma obrysová světla

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]