Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájení autokamery

Od: ridic odpovědí: 19 změna:

Přeji dobrý den.

V osobním autě mám autokameru klasicky zapojenou do zásuvky zapalovače. Při startování auta dochází k tomu, že kvůle snížení zátěže při startu, se zásuvka a jiné spotřebiče odpojí - to je běžné a standartní řešení elektroinstalace.

Když tedy otočím klíčkem ve spínací skříňce do 1. polohy, tak se kamera zapne, ve 2. poloze (je zapnuté zapalování) kamera zůstává zapnutá, a při startu se vypne. Po nastartování se opět zapne.

Chtěl bych to vyřešit tak, aby zůstávala zapnutá i při startu a nedocházelo tak k vypnutí a opětovnému zapnutí.

Napadlo mě následující řešení: Přidat druhou zásuvku (jen pro kameru). Z původní zásuvky k ní přivést elektřinu přes usměrňovací diodu a za diodu připojit kondenzátor s větší kapacitou. Během startování by kamera dostával elektřinu z kondenzátoru a nevypla by se. (Dioda je proto, aby kondenzátor navybily jiné spotřebiče.)

Myslíte, že by toto řešení mohlo fungovat?

Nebo Vás napadá nějaké jiné, lepší řešení?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
To ta kamera nemá vlastní baterku? Protože toto chování napájení je normální, ale většina kamer to bez problémů překlene baterkou. Pokrýt kondenzátorem to půjde blbě, když připustíme start i jednotky sekund a odběr kamery přes 100 mA.
doplněno 16.10.23 13:04: Tak to bych viděl na řešení se spínacím prvkem (relé, ssr, tanzistor..). Prostě napájet to z trvalých 12 V přes spínač, jehož ovládání bude napájeno z odpínaného napájení a zde bude ten zpožďovací koďan.
doplněno 16.10.23 13:19: Relé s větším odporem cívky (ty 5A mívají 720 Ohm s koďanem 10m/25 V vydrží sepnuté tak 7 sekund, to by mělo stačit. Nabíjet přes diodu a omezovací rezistor cca 22 Ohm/2W.
ridic
hodnocení

Kamera má "super-kondenzátor"místo baterky. Při ručním zapnutí, bez napájení, na ten kondenzátor jede asi 3 minuty. Ale když je zapnutá automaticky napájecím kabelem USB, tak stačí vteřinový výpadek napájení a vypne se.

V nastavení kamery je možnost zpožděného zapnutí - to funguje pokud není připojený modul GPS. Ale s tím modulem, když je kamera napájená přez něj, to prostě nefunguje.

Při ručním zapnutí bez napájení je GPS modul nefunkční a jede pouze kamera.

navod-k-obsluze.cz/...

Mám kameru co má baterku, ale ta je tam v podstatě jen k vůli režimu parkování... Při ztrátě napětí se kamera normálně vypne... Předešlá kamera měla jenom kondenzátor pro uložení záznamu...

Nevím jak Vaše kamera, já mám jednu z nejlacinějších na trhu a po odpojení napájení nahrává ještě dobrých 5 až 10 vteřin.

U té mojí se ta doba do off dá tuším nastavit, ale to je jedno, tazatel napsal dost přesně, jak se mu to chová, tak se musí vycházet z toho.
ridic
hodnocení

"tomkk" děkuji, tohle je dobrý nápad.

doplněno 16.10.23 13:19: Relé s větším odporem cívky (ty 5A mívají 720 Ohm s koďanem 10m/25 V vydrží sepnuté tak 7 sekund, to by mělo stačit. Nabíjet přes diodu a omezovací rezistor cca 22 Ohm/2W.

Reagoval jsem na předchozí rady a tohohle jsem si všiml až teď. Vyzkouším.

hodnocení

0x
Je třeba najít v autě napětí které se při startu neodpojí
Hledal bych u pojistkový skříňky
ridic
hodnocení

O to jsem se pokoušel už celý týden ale marně. Podrobně jsem prošel i celé elektrické zapojení v servisním manuálu. Ve všech polohách spínací skříňky (kromě nulové) zůstává jen napájení ECU a do toho vrtat nechci. Všechny ostatní spotřebiče se při starování odpojí (zůstává pouze houkačka, ale ta je pod proudem i bez klíčku v zapalování).

Ale za radu děkuji.

Ani přímo na spínačce se nic nenajde?
ridic
hodnocení

Na spínačce jsem také hledal.

1 = přívod napětí

2 = zapnuté zapalování

5 = startér

4 + 6 = napětí v první poloze spínací skříňky "ACC" Na vývodech 4 a 6 se napětí při startování ztratí.

Asi to zapojím někam za výrod "2". Kamera sice poběží jen při zapnutém zapalování, ale ne v poloze "ACC".

Má původní představa byla, že kamera poběží ve všech polohách spínací skříňky kromě "LOCK".

---------------------

Vložil jsem tu obrázek, ale nezobrazil se, skusím znovu.

ridic
16.10.23 16:33
hodnocení

Napájení autokamery

hodnocení

0x

Najdi odlehčovací relé, které spotřebiče odpojuje a zapoj si to před něj.

ridic
hodnocení

Mám Misubishi Colt CZT a tam je to řesené takovým zajímavým způsobem, že tam odlehčovací relé není, ale téměř u všech relátek se odpojí kostra, která je normálně přivedená přez proudové relé na startéru.

Alespoň tak jsem to pochopil ze servisního manuálu.

Tak ještě možná relé přidat vlastní a aby ho ovládala kontakní část spínačky.

Budeš pak mít vlastní 15ku

hodnocení

0x
Já jsem to vyřešil takhle
evtech.cz/...
Schovat do pojí.skrine autozasuvku z kamery taky a napojit to na pojistku pal.cerpadla
To je zapnuto jak v poloze 1i2.
U mně to funguje už 3roky a bez závad.

Tak to máš štěstí... Protože z bezpečnostních důvodů jsou čerpadla také zapojena tak, že zapneš klíček, rozběhne se na pár vteřin a vypne... A až po nastartování se rozběhne... A taky je ještě i varianta, že čerpadlo se sepne až se startem a pak jede s během motoru...

@hiawata... Možná pojistka čerpadla není u čerpadla, ale mezi pojistkou a čerpadlem je ještě spínací relé, které ovládá ECU motoru.

Takže pojistka má šťávu, ale čerpadlo přerušuje relé.

Těžko, jak sám píšeš po klíčku bude stále čepovat čerpadlo a honit okruhem palivo i když motor stojí.

hodnocení

0x

Vyměňte baterii v kameře a nemusíte vymýšlet ptákoviny. *zed*

hodnocení

0x
Tak kondenzátor co myslíš ti to nepodrží.. To by musel mít kapacitu jak Brno (odzkoušeno). Já to vidím na to, vyčuchat vývod ze spínací skříňky z polohy třeba č.1 a ten si přes pojistku (svojí) přivézt k napájení kamery.
... Tak vidím jenom problém v tom, jak je skriňka provedena... Super moderní auta (třeba O3) nemá silový kontakt, ale spíš jenom prostě ovládací... Ale většina aut má kontakt silový a je přes něj taženo ledasco..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]