Nejste přihlášen/a.
Přeji dobrý den.
V osobním autě mám autokameru klasicky zapojenou do zásuvky zapalovače. Při startování auta dochází k tomu, že kvůle snížení zátěže při startu, se zásuvka a jiné spotřebiče odpojí - to je běžné a standartní řešení elektroinstalace.
Když tedy otočím klíčkem ve spínací skříňce do 1. polohy, tak se kamera zapne, ve 2. poloze (je zapnuté zapalování) kamera zůstává zapnutá, a při startu se vypne. Po nastartování se opět zapne.
Chtěl bych to vyřešit tak, aby zůstávala zapnutá i při startu a nedocházelo tak k vypnutí a opětovnému zapnutí.
Napadlo mě následující řešení: Přidat druhou zásuvku (jen pro kameru). Z původní zásuvky k ní přivést elektřinu přes usměrňovací diodu a za diodu připojit kondenzátor s větší kapacitou. Během startování by kamera dostával elektřinu z kondenzátoru a nevypla by se. (Dioda je proto, aby kondenzátor navybily jiné spotřebiče.)
Myslíte, že by toto řešení mohlo fungovat?
Nebo Vás napadá nějaké jiné, lepší řešení?
Kamera má "super-kondenzátor"místo baterky. Při ručním zapnutí, bez napájení, na ten kondenzátor jede asi 3 minuty. Ale když je zapnutá automaticky napájecím kabelem USB, tak stačí vteřinový výpadek napájení a vypne se.
V nastavení kamery je možnost zpožděného zapnutí - to funguje pokud není připojený modul GPS. Ale s tím modulem, když je kamera napájená přez něj, to prostě nefunguje.
Při ručním zapnutí bez napájení je GPS modul nefunkční a jede pouze kamera.
Nevím jak Vaše kamera, já mám jednu z nejlacinějších na trhu a po odpojení napájení nahrává ještě dobrých 5 až 10 vteřin.
"tomkk" děkuji, tohle je dobrý nápad.
doplněno 16.10.23 13:19: Relé s větším odporem cívky (ty 5A mívají 720 Ohm s koďanem 10m/25 V vydrží sepnuté tak 7 sekund, to by mělo stačit. Nabíjet přes diodu a omezovací rezistor cca 22 Ohm/2W.
Reagoval jsem na předchozí rady a tohohle jsem si všiml až teď. Vyzkouším.
O to jsem se pokoušel už celý týden ale marně. Podrobně jsem prošel i celé elektrické zapojení v servisním manuálu. Ve všech polohách spínací skříňky (kromě nulové) zůstává jen napájení ECU a do toho vrtat nechci. Všechny ostatní spotřebiče se při starování odpojí (zůstává pouze houkačka, ale ta je pod proudem i bez klíčku v zapalování).
Ale za radu děkuji.
Na spínačce jsem také hledal.
1 = přívod napětí
2 = zapnuté zapalování
5 = startér
4 + 6 = napětí v první poloze spínací skříňky "ACC" Na vývodech 4 a 6 se napětí při startování ztratí.
Asi to zapojím někam za výrod "2". Kamera sice poběží jen při zapnutém zapalování, ale ne v poloze "ACC".
Má původní představa byla, že kamera poběží ve všech polohách spínací skříňky kromě "LOCK".
---------------------
Vložil jsem tu obrázek, ale nezobrazil se, skusím znovu.
Mám Misubishi Colt CZT a tam je to řesené takovým zajímavým způsobem, že tam odlehčovací relé není, ale téměř u všech relátek se odpojí kostra, která je normálně přivedená přez proudové relé na startéru.
Alespoň tak jsem to pochopil ze servisního manuálu.
Tak to máš štěstí... Protože z bezpečnostních důvodů jsou čerpadla také zapojena tak, že zapneš klíček, rozběhne se na pár vteřin a vypne... A až po nastartování se rozběhne... A taky je ještě i varianta, že čerpadlo se sepne až se startem a pak jede s během motoru...
@hiawata... Možná pojistka čerpadla není u čerpadla, ale mezi pojistkou a čerpadlem je ještě spínací relé, které ovládá ECU motoru.
Takže pojistka má šťávu, ale čerpadlo přerušuje relé.
Těžko, jak sám píšeš po klíčku bude stále čepovat čerpadlo a honit okruhem palivo i když motor stojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.