Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadek plave na dalnici

Od: majkl* odpovědí: 13 změna:
Zdravim,
jel jsem po dalnici a pri 130km/hod citim jak se mi staci zadek do jedne strany. Divny pocit jako kdyby zadek chtel jit kolama do strany. Pneumatiky muzu vynechat, den pred tim jsem byl prezout nove zimaky vcetne vyvazeni. Dale pozoruji pri jizde ve meste, ze auto lehce na zadku poskakuje a ja citim vibrace nikoliv na volantu, ale v sedacce na bederce. Po kruhacu poskakuji. Predni tlumice vcetne ulozeni jsem vymenil pred par mesici. Myslite, ze to mohou delat zadni tlumice? Dival jsem se a vytecene nebyly, popripade silentbloky? Ale slysel bych hluk od zadku...
Jedna se o ford focus hatchback rok 2011.
Dekuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

I když je čerstvě přezuto, zkontrolujte tlaky vzduchu v pneu. Nikdy bych nevěřil, co dokáže u některých aut rozdíl 0,3 baru.

asd1
hodnocení

0x
Repas z. Napravy
majkl*
hodnocení

To je vymena tlumicu, perovani, ramen...auto nema ani 100 tis. najeto. To je drahy spaz
k2

@majkl: Jen tak ze zvedavosti: kolik ma takove 12let stare auto najeto km?

majkl*
15.10.23 21:47
hodnocení

99k
asd1
Svepomoci ca 5k za komplet z kvalitních dílů, včetně nových ramen. Tlumiče a péra by po 99kkm měly být pořád ok.
Budou tam vycvachtany silentbloky ramen,jdou i prelisovat ale je to voser,nový ramena jsou jednodušší..
asd1

PS jestli zadek na hrbech hopsá tak tlumič může být hyn, plavání při rovný jízdě by ale nedělal, tam budou na 99% vymačkaný silentbloky na ramenech, to je na multilinku klasika.. Ale na mým mám 270kkm a multilink pořád původní a pořád OK, přitom místní silnice samej hrb..

Chcíplý tlumič - pokud zatlačíš kufr dolu tak e zvedne sjede a stojí. POkud se dohoupvá tak KO. Při jízdě za hrben nesmí následovat "druhý kopnutí" nebo dokonce dohoupávání (to už tam je tlumič jen na okrasu)

Nebo na STK mají tester na tlumiče, změříš a je jasno.

majkl*
hodnocení

Zkoušel jsem rozhoupat predek, krasne se vratil a nevibroval. Zadek se rozvibroval tak na 2 sekundy. Citim rozdil je. Tlumice budou zrejme nacate, coz by mohlo byt prave drcani za jizdy.
Jinak dekuji za rozsahle rady.
asd1

To jsou už v hajzlu. Správně fungující tlumiče = stlačíš zadek auta dolu, pustíš, vyjede nahoru sjede do normální polohy a stojí. Ale to už jsem psal.

Někdy vidíš auta - přejede hrb a zadek se mu houpe nahoru - dolu o 20 cm nejmíň pětkrát než se to uklidní - to už je úplně bez tlumení resp. vyteklej olej a netlumí už vůbec.

Tlumiče ber Sachs nebo KYB, nejsou drahý a drží.

Vlez si pod auto a pomocník ať houpe zadkem auta (i zabržděná ručka a autem houpat dopředu - dozadu), osahej si silentbloky na ramenech o kolik se hýbou, tipuju že o dost a jedna strana bude horší než druhá (proto zadek utíká do strany - zadní kola se natáčí každý jinak a abys jel furt rovně tak to musíš korigovat volantem...)

Jsou firmy který nápravy dělaj výměnným způsobem, nemusíš se s tim frcat sám, jen přehodíš hotovou nápravu a tvojí si nechaj. Nebo ti to i přehodí. Ale zas musíš vysolit víc.. Nejlevnější je udělat to celý sám, je dobrý nápravnici rovnou opískovat a natřít.

hodnocení

0x
Kdybych den před tím měnil pneu, tak bych podezříval právě to, co se změnilo, tedy pneu. Mimochodem, co směr rotace pneu, pokud má, kontroloval jste?
majkl*
hodnocení

To delalo i pred tim, mel jsem pocit ze kvuli poskakanym pneu. Po vymene dela to stejne. Pneu za tim neni

cif
hodnocení

0x

Mas vyvazeny kola i na zadku? Tlaky taky ok? Pak jedine zkusit to zvdnout a roztocit kola...

majkl*
hodnocení

Mam vyvazeny vsechny 4, stal jsem u toho. Jeze mi borec rika, ze sni jedno kolo nebylo koplý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]