Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidi. Potřebuji pomoc. Po mé dnešní cestě z Opavy do Brna a Prahy, se mi v Praze rosvítila oranžová kontrolka motoru. Podíval jsem se do chytré knížky a přečetl jsem si co s tím. Je možno s opatrností dojet do nejbližšího servisu. No tak jsem jel ještě hodinu do Milovic, což byl můj cíl cesty. Může mi někdo poradit co to může být?
Mě napadla pouze jediná věc. Po odjezdu z Prahy mi několikrát vyskočila nabíječka z GPS a tak nevím jestli závada elektorniky může mít něco dočinění se zapalovačem.
Škoda Fabia Sedan
rok 2001
1390 ccm
74kW
Pokud potřebujete ještě nějaké info, tak pište a já doplním. Dneska po té štrece už toho mám plné zuby. Radu potřebuji, protože v pondělí musím zase spátky do Opavy.
Tak jsem to zjistil přesně. Je to kontrola systému výfukových plynů. Počítač přepne do náhradního režimu a výrobce říká, že se zvýšenou opatrností můžeš dojet do servisu. Může to být jen vadný snímač, ale počítač se zase musí v servisu přepnout do normálního režimu. Posílám ti odkaz na servisní manuál. skoda-club.net/...
Nejde ani o rychlost, ale akcelerování atd. Prudce nepřidávat a dát tak motoru šanci všechno pořádně zpálit. Do katu se nesmí dostat nespálená směs. Jo a neroztahovat auto, ale to se nesmí ani normálně. Nedělej si stím těžkou hlavu. To auto si s tím poradí a proto mají ty kontrolky barvy, jako na semaforu. Oranžová- věnuj tomu pozornost, ale bát se nemusíš.
No tak snad dojedu do Opavy a v úterý, nebo ve středu to hodím kolegovi ať se na to mrkne. Přeci jenom to je nějakých 500 km co ještě musím najezdit, tak chci mít jistotu že to není nic vážného. No a kdyby to na ceste kleklo, tak to vyřeší povinné ručení a moje asistenční služby. Snad to ale vydrží.
Možná to po těch šesti hodinách a 500 km už mělo dost. Ale je zajímavé, že se to projevilo až v praze, kde se auto vleče padesátkou a je to brzda plyn. Předtím jsem to valil po dálnici s Ostravy, přes Brno až do Prahy. Možná to dneska nastartuju a nebude tam nic.
Mě se taky občas rožne a vždycky jen když jedu delší trasu (cca.200km) ,zhruba stejnou rychlosí,nebo na tempomat. Ten PC to má čas v klidu vyhodnotit a dělá chytrýho. Při běžným městským provozu v kolonách a semaforech to nikdy nespočítá a vše je v pohodě. I mechanik mě říkal,že pokud to zhasne,tak si s tím nemám lámat hlavu.
Ja muzu pouze poradit,pokud to mas naftaka.Ja mam Ford transit a svetlo se mi zapina co chvilku.(primo ta kontrolka)Nedelam si z toho hlavu,bo vim,ze to je voda v nafte(odkalovac)Akurat uz netankuji u te pumpy.za chvilku ,jak se natankuje kvalitní nafta,svitit prestane.U Ekonafty sviti skoro furt.Jimak kdyby jsem se ridil servisni knizecky,byl bych v servisu stale.Potvrdi ti to kazdy opravar.(me poznatky)
Jsou i naftaky.Jamam skusenost ale pouze s oktavkou-benzinem a tam takova kontrolka nebyla.
Na tomto odkazu není vidět žádná Fabia uvedených parametrů v naftové verzi. Nebo snad špatně vidím?
Koukám jako blázen a jako 2. od vrchu vidím jedině toto:
"Ford Focus 1,8 TDDi"! I když souhlasím s tím, že při troše dobré vůle a ze vzdálenosti asi 500 metrů a za šera by se to dalo s Fábií klidně zaměnit.
Tak až najdete Fábii z roku 2001 s obsahem 1390ccm a výkonem 74kW v naftě. Tak dejte vědět a já ji koupím páč to bude rarita.
promin my se tu hadame o banality a on-zadatel si poruchu nasel sam.ani nam nenapsal co zle napsal.Ja zase,kdyz tak trvas na banalitach,nenasel 1,4-ku s obsahem 74 KW.Skoro vsechny maji 50 KW.
Co tím myslíš že? - "ani nam nenapsal co zle napsal".
Jinak tohle je moje autíčko. Jenom já mám stříbrné.
Tak to se omlouvam.Ja serfoval na AAA-cku a nic jsem tam takoveho nenasel.Ale ta kontrolka musela byt mazani a na kontrolka poruch.To se shodnem.
Viz.můj příspěvek níže. Neřekl bych že to bylo olejem. Spíše nějaká elektronika spjata s nádrží. Po dolití oleje pořád svítila, ale po natankování paliva okamžitě zhasla.
To není pravda, 1.4 16V typ motoru AUB, BBZ byl 74kW vyráběl se od roku 99 - 08. Jinak to není balalita. Když tazatel uvede o jaké auto se jedná a je zřejmé, že se jedná o benzín je zbtečné mu radit , že je voda v naftě.
Tak pánové, dneska jsem měl zase veselo. Jel jsem z Milovic do Prahy a po patnácti minutách kontrolka oleje. Po zastavení zhasla. No a vida. V motoru nebylo téměř nic. Tak jsem to risknul a dojel do Globusu pro olej. 2 litry si to cuclo a je to v pohodě. Modlil jsem se abych nezadřel motor.
No a co se týká oranžové kontrolky motoru, tak ani po nalití oleje nezhasla. Ale jelikož jedu zítra do Opavy, tak jsem si dneska po cestě natankoval plnou. A vida ho, kontrolka motoru zhasla.
Ponaučení pro mě...i když nemáš čas, před delší jízdou zkontroluj kapaliny. Teď už to budu dělat a čas si udělám, i kdybych měl přijet pozdě.
Díky za Vaše rady.
Každej to má hozený jinak. Mě, když na rychleji projížděném kruháči problikne červená od oleje, tak při prvním tankování ropy koupím i flašku oleje. Aby se mi nestalo, že při trvalém rozsvícení týhle důležitý kontrolky bych musel dělat něco jiného, než okamžitě zastavit, a olej dolít. Zatím to funguje, měrku oleje nepoužívám, kdybych tam lil olej tak aby byl podle měrky, sežralo by to toho oleje mnohem víc. Je to ale pouze moje zkušenost a můj způsob, neberte to jako radu!
Mně to svítilo léta v Opelu Vectra 1,8 benzín. Najel jsem na to 190 tis. bez problémů a až potom to začalo blbnout, že se to přepínalo do nouzovýho režimu nebo nechtělo chytat. Začal jsem to víc řešit, ale v tom Opelu se to špatně zjišťuje - buď škrtící klapka nebo řídící jednotka. Moc jsem pak nikomu nevěřil, chodil jsem do značkovýho a neznačkových. Protože oni stejně jen hádali, protože na tý diagnostice to neukazovalo jasně. Asi to byla ta škrtící klapka, která ale stojí přes 10 tis., což po tom nájezdu už jsem nechtěl dávat; tak se to dá šulit čištěním a zkoušet to udržovat i bez výměny.
Oranžová kontrolka motoru má několik funkcí.Jednou z nich je také to,že když natankuji plnou nádrž paliva a je teplo,tak se palivo dostane do filtru odvodu par t.j.za pravým zadním kolem a kontrolka mi svítí neustale dokud se to nesrovná.Jinak servisy radi radí vyměnit sondu což příjde na tři táci a něco a je to pro ně dobrý džob.To jen naokraj.Čau!
ahoy,
dlouho jsem pracoval jako ridic v doprave a meli jsme za ukol si krom cervenych kontrolek niceho jineho nevsimat.
Takze cim novejsi stroj tim vetsi diskoteka, nikdy se zlutou nebyl problem
myslim, ze u skodovky muzes byt v klidu.
ALE ze pozor na francouze, ty se vetsinou po chvili preventivne zastaví (citroenC5 meho znameho) bezporuchové auto, kdyby se porad jen tak nezastavoval
kontrolkam zdar
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.