Nejste přihlášen/a.
nechal jsem vyměnit olej po 21.000 km v (prodloužený interval Long Life) 2,0 TDI PD 103kw a nový olej Mobil 1 okamžitě zčernal. Ani prsty nešly pořádně od sazí umýt.Saze mají údajně ostré hrany a motor mohou výrazně poškodit.
Dotaz:
1. Nechat motor chemikálií dekarbonizovat - 15 minut běžet na zvýšený volnoběh za použití dekar. přípravku a pak dáít nový olej,
2. anebo několikrát propláchnout novým a novým olejem, olej stojí 150Kč litr a filtr 100? a mezi výměnami ujet alespoň 1.000km vyměnit a dát zase nový a čekat, že se saze vypláchnou,
Co mi poradíte, nebo jak byste špinavý olej plný sazí řešili VY?
Pavel
U ojetého nafťáku nový olej černá velmi rychle. Ovšem také je otázka, co znamenalo to "nechal vyměnit". Jsou servisy, kde vám naúčtují, ale nevyměni olejový filtr.. Už tím tam zůstane půl litru černého oleje. Nebo olej nevypustí šroubem, ale vysají. I v tomto případě tam může zůstat dost starého oleje. Nebo ho vypustí zastudena, i pak ho zůstane dost uvnitř.
Občas to není uplně reálné měnit olej tak často. Na firmě máme spoustu aut, co najíždí 8-10tis km měsíčně, tak přece nebudou každý 1-2 měsíce v servisu na výměně. Olej měníme zhruba každých 60tis km, tedy co půl roku a s žádným autem problém ještě nebyl.
Výrobci doporučují měnit olej po 30 tisících kilometrů, tak proč za.íráš diskuzi svýma nesmyslnýma radama. Máte-li režim jiný, budiž, ty ale asi tazateli případně nový motor nekoupíš. Snad to dalším uživatelům - kupcům vašich ojetých aut říkáte.
60t km je maso. Známý tahá auta z ciziny a mění každý měsíc, jelikož jej auto živí a měsíčně to 10-15 t km najede.
Nedokážu si představit to co vyteče po 60t km, už ten long life interval 30t km od automobilek (ano, tlak EU, ale tam je banda " odborníků" co motor neviděla ani z vlaku a u jejich každoročně nové limuzíny s ridičem je jim to jedno).
Není tajemstvím, že největší ekologové mají klidně V8 5.0 se spotřebou přes 20l/100 km a emise úplně v pr...li, ani euro 5 to nemá a to chcou po ostatních euro 7. Ano, máme tu přece hojně propagované elektromobily, to je úplně cesta mimo a uvidíte že se to nezavede, nebo zavede, ale pak se budeme vracet zpět, pokud bude k čemu. Elektromobilita ve velkém je světový průšvih - třeba na ČVUT a VUT se to ví, ale nikoho to nezajímá. To je ale již hodně mimo téma.
Treba myslel kamiony
Jinak je rozdil jestli auto poskakuje po 10 km mezi studenymi starty anebo jede na jeden zatah 200 km, od toho tam zavedli nekdy v roce 2000 promenlive servisni intervaly u dieslu az 50.000 km, ale nejak se to neosvedcilo, pak to stahli...
Ono to totiz asi neumi uhlidat, kdyz nekdo jede se studenym motorem plny kotel, i kdyz to by melo registrovat, ale takove nedochlazovani, to uz je vypnuty motor a RJ...
Tak si nekdy po tvym odkapani zkus jeste vysat a hlavne z filtru, zalezi jak mas tvarovanej filter a jak se kam dostanes...
Ale taky se mi to nezda ze by nekdo po tisici km mel olej cistej, to neni na dislu asi mozny )
Já čistil, dekarbonizoval Dimexitem. Dva motory, Renault 1,6 16v (300 000 km) i přesto, že před výměnou oleje (po 10 000 km) podávám výplachovoý čistič, tak z motoru hromada karbonu a kalu. Oleje většinou Elf, kterým naměřili velmi nízkou hladinu kalu.
Druhý motor Toyota 1,8 (2ZR) v cca 100 000. Tam bylo černoty o trochu více, dvě vyplachovací kůry a výplach. Toyota byla náchylnější na zakarbonování pod pístními kroužky, což bylo hlavním cílem tomuto předejít.
Oba motory ke spokojenosti fungují dál, nic se nepokazilo, nezničilo. Hlavně u Toyoty, kde jsou plastová kluzná vodítka řatězu. Řídil jsem se doporučením, provádět s olejem 20W-50, poměr Dimexitu s olejem 1/10. A je vidět, že to rozpustilo hromadu karbonu do oleje.
Pavle.
pokud kupujete Mobil 1 za 150Kč, tak mi poradte kde, já si ho tam půjudu koupit také. Baňok 4l takového oleje Mobil 1stojí na internetu 1000Kč, U domu máme prodejnu, kde ho mají za 1200.
Na Youtube mají zajímnavé video, kde jeden Rus radí měnit olej ještě když je olej v plné síle a ne když už je po něm. Jak zde píší jiní max 10.000km.
Na youtube jsou vidět 2 výměny oleje na autě s nájezdem asi (moc)?00000km. Nový olej začne ihned mýt vnitřek motoru a je velmi černý, Pak po ujetí X tis km náseduje další výměna za nový olej, který ovšem po dalších X tis km, vyplavuje i takové "objemové shluky" starého oleje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.