Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám na autě pneu 185/60/R14,byl by to problém kdybych obul 185/60/R15?Děkuji všem.
1.
Na disky R14 neobujes pneumatiky R15.
2.
Pokud mas na mysli vymenu komplet kol i s disky, tak pneumatikam 185/60/R14 odpovidaji v rozmeru R15 nejlepe pneumatiky 190/50. Cokoliv jineho bude zpusobovat nezadouci rozdily v rychlosti.
To ovsem jeste neznamena, ze je tento rozmer vhodne pouzit a to hned z nekolika dalsich duvodu.
3.
Na auto patri pouze kola schvalena a zapsana v TP.
Omlouvám se,asi jsem to blbě napsal.Jedná se mi o výměnu celých kol z R14 naR15.Vtp mám uvedené obě možnosti jenom s jiným rozměrem než tam mám ted.Děkuji.Samozřejmě za přepokladu,že budou sedět díry.
Tak zrovna v ofoceném ORV máte neikoliv 14" disky ale jen a pouze 13" a 15" disky takže ne 14 palce, tedy pokud nejsou v jiné kolonce ! Jinak Vámi zvolený rozměr pneu v 15" na Vaše auto nepatří.V ORV to máte jasně stanoveno!
Ještě doplně můžete ale NELEGÁLNĚ-tzn při běžné kontrolepokud PČR toto zjistí=nezpůsobilé vozidlo, ztráta ORV! Při nehodě bude toto poj. zkoumat=nebude plnit nebo hooodně poníží plnění.
Co máš v techničáku to tam dát můžeš, = 185/55 R15 77S na ráfku 6Jx15 ET 38
U ráfku musí pasovat i počet šroubů a průměr středový díry, pasovat musí i kombinace šrouby - ráfek - náboj tj. délka, závit, tvar hlavy šroubu (kužel, koule)
V techničáku bude ještě hlavní rozměr pneu/ ráfek, na ofocený části jsou alternativní rozměry.
Eshopy mívaj gumi i ráfky, i ti to nasadí a vyváží, tj. přijdou a jen to nasadíš (pokud máš správný šrouby k novýmu ráfku, rozdíl bývá jiný šrouby pro hliník a jiný pro plech, nejen hlava šroubu ale i délka.
Pro Pavla Dvořáka,nejsem žádný robot a z nikoho blbce nedělám.Slušně jsem se zeptal.Místo odpovědí už poněkolikáte ironické narážky.
nevím, kdo tě urazil, ale pokud budou všichni lidé jako ty, vysněný západ nikdy nedoženeme---
a mimochodem zeptal jsi se blbě
ludekbystricky Jenom jste to potvrdil.
V tomto máte opravdu potvrdil jste si sám sobě že ten blbec, že jste Vy. Protože ptát se na něco co mám v dokladech zapsané může opravdu jen blbec!
Dle zákona ne, jak již psáno. Na druhou stranu, nic tak moc se nestane.
Tady si můžete porovnat, jaké budou změny rozměrů a třeba výsledné rychlosti k tachometru.
Pozor, asi od nového roku, pokud to schválí, může to být důvod k neplnění pojišťovny z povinného ručení, pokud nehodu způsobíte, a nemusí to být vůbec v důsledku.
Jde o to, aby kolo mělo na 13,14 i 15 rafku stejny obvod, a to lze docilit profilem, to je to druhe cislo a udava xx% vuci sirce pneumatiky (prvni cislo).
vetsina aut ma schvaleno v technicaku 2 rozmery, vy tam mate dokonce 3, jde o to, ze auto se pri vyvoji testuje a naladi na konkretni rozmery pneu (nelze to z casovych a kapacitnich duvodu jednotlive testovat a ladit na mnoho variant) a zmena na rozmer, se kterym auto nebylo testovano a naladen na tyto rozmery podvozek, muze mit diametralne zhorsene jizdni vlastnosti a proto to legislativa bez souhlasu vyrobce obecne na pozemni komunikace nedovoluje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.