Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stále jsem dle portálu občana vlastníkem prodaného auta

Od: millenium odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

náhodně jsem zjistila, že jsem vedená jako vlastník automobilu, které jsem prodala před 15 lety. Před 11 lety mě kontaktovala ČKP, abych jako vlastník zaplatila pojistné. Vše se ale vyřešilo díky této poradně k mé spokojenosti a případ byl ukončen s tím, že úhradu nepožadují. K dispozici mám smlouvu o prodeji, kde je i uvedena povinnost nového majitele zapsat své vlastnické právo do TP atd. Na evidenci vozidel jim ale tato smlouva nestačila a já nového majitele nedohledala. Dnes jsem opětovně volala na evidenci vozidel a tam mi stále radí totéž. Mám se do budoucna obávat nějakého nemilého překvapení? Auto je staré 25 let, nikdo jej dle info z evidence dosud zřejmě nepojistil ani neudělal technickou. Jak se zbavit vlastnictví věci, kterou 15 let nemám? Děkuji moc za případné rady.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vy jste nikdy nenahlásila změnu vlastníka, proto tam stále vidíte, že vlastníkem jste Vy. Na evidenci Vám nedají jinou radu, nežli převod na jiné vlastníka.

Já bych Vám doporučil, nic neřešte, žádný problém Vám nehrozí, nic se neděje. Jednou bude opět nějaké akce a vozidla se z registru úředně vymažou, aby se omladil vozový park.

kde je i uvedena povinnost nového majitele zapsat své vlastnické právo do TP***to je naprosto k ničemu, jak sama vidíte.

Kontaktovala jste kupce, zdali má ještě vozidlo?

asd1
hodnocení

0x

Jednoduše, na odboru dopravy podat žádost o zápis změny vlastníka. Povinnost oznámit do 10 dnů platí i pro tebe, sankce až 10k a smlouva s kupunícím že to musí udělat on tě té povinnosti nezbavuje.

soumen
Tohle presne mi poradili na CKP, resim ten samy problem jen jsem jeste ve lhute 10 dnu.Pry zajit na urad, dat smlouvu a oni si ho dohledaji. Pry paragraf 8

A Vy již máte dotažený převod do konce?

soumen
Nemam, kupujici nereaguje, volal jsem na CKP co s povinnym rucenim (auto prodano ve stredu vecer,kupujici dostal vse k autu i plnou moc,dosud neprepsano), ti mi tohle poradili.Tak uvidim v pondeli co by jste radil vy?
soumen
Jinak jsem si hodne pocetl zde : pravoprovsechny.cz/... nevim ale jestli to je aktualni

millenium
hodnocení

...to mi ale na té evidenci odmítli už tenkrát a teď to také neudělají

millenium
hodnocení

Hlásila, ale kupec byl Slovák a tak mi to odmítli. Je to už 15 let a já kupce osobně neznám. Můžu mu zkusit napsat, ale je otázka, zda ještě bydlí na udané adrese, která je na Slovensku a zda on vůbec zareaguje. Je možné, že je auto někde rozebrané a nejezdí. Zjistila jsem to dnes úplnou náhodou. Doposud je vlastně klid. Jen bych chtěla mít věci v pořádku.

Takže vývoz do ciziny...

Doposud je vlastně klid.

Ten bude i nadále, nic nepodnikejte, zapomeňte, že jste to viděla na portálu. Stejně s tím nic nenaděláte.

millenium
hodnocení

Jste zlatej člověk, už jednou jste mi poradil ohledně ČKP. Děkuji za uklidnění...*palec*

Díky za pochvalu, dneska s ČKP již nejde moc diskutovat. Dříve to bylo lepší. Pamatuji doby, kdy jsem měl denně i 5 emailů s radami.

millenium
hodnocení

Přeju hodně sil a energie *andel* ať radíte dál.

*hi*

díky, červenám se...

jakupceosobne

já kupce osobně neznám ... A kdo kupce zná? Někdo musel podepisovat kupní smlouvu, prodávající, a kupující...

pokuty budou chodit za váma

dosud nechodily, ani nebudou, vozidlo již fyzicky neexistuje.

Jelikož má kupní smlouvu, tak se prokáže, že dle OZ již není majitelkou.

jakupceosobne

Super, ze to vite ze vozidlo neexistuje...

Takze podle vas, prepis vlastne je zbytecny...

V podstate si staci napsat fiktivni kupni smlouvu na Slovaka a ani nemusite delat fiktivni vyvoz (nutna evidencka za 800 a sprvni poplatek 450) na to, abyste si mohl vozidlo rozebrat na dily/prestavet na buginu (zlikvidovat vin).

Pane Cukrar, jste machr! Dobry tip...

zajic
hodnocení

0x

jakupceosobne - nepiš tady hlouposti a bludy.Smlouva může být i ústní.Taky jsem dle rejstříku stále provozovatelem auta které je dávno sešrotované.Mají v tom hambec.Neřeším jejich bordel a žiju.Sešrotováno 2014 a i odhlášeno všude ( papíry mám ) a stejně je evidované jako provozované.Neřeším a nešťourám do toho.To chce klid.Hlavně zaplať zelenou úsporám.

Sprvni poplatek jsem neplatil.

Vy píšete nesmysly Máte v papírech zápis trvale vyřazeno z provozu =neměl byste mít OTP (osvědčení o techniockém průkazu -lidově malý tecničák) a Technický průkaz mimo onoho zápisu může mít ještě střižen růžek, pokud ano pak nemůžete být veden v registru u daného vozidla, pokud tam máte zapsáno DOČASNĚ vyřazeno (lidově se říká depozit) pak jste tam stále veden, ale nemáte neměl byste mít osvědčení o TP jen Technický Průkaz s oním zápisem. Buďto jste něco zabendbal nebo kecáte! Teda mimoKS akorát , že ústní se těžce dokazuje, zejména pkd není žádný svědek!

patek
Přesně tak, na základě ústní ho těžko odpustí čkp :)

paveldvorak
hodnocení

0x

V dnešní době nikdo neví, co nám EU nařídí za rok, za dva nebo co vymysllí český ekoterorista ...jak můžete všichni s takovou jistotu tvrdit ,že se v budoucnu nic nezmění a že tazatelce nic nehrozí... tazatelka nic neví a nikoho nezná ale s jistotu se domnívá že auto je už dávno rozebrané...to je sice hezké ale ten záznam v registru vozidel "provozované" znamená jediné , problémy do budoucna...uvedu malý příklad, čeká nás digitalizace a různé sestavy různých vozidel začne automaticky generovat systém...Na Slovensku dnes policejní systém automaticky generuje pokuty za to, že vozidlu propadla technická prohlídka a majitel v zákonné lhůtě nedal značky do depozita...atd..to může být za rok, za dva i u nás...

rozlišujme slováka s pobytem v ČR, který je zadám v českém systému evidence obyvatel kterého lze dle zákona zapsat jako provozovatele a slováka ze slovenska bez pobytu v ČR který nemůže být podle českého zákona zapsán jako provozovatel vozidla...to tazatelka neupřesnila a po 15 leetch slovák může být bůhvíkde...

navíc tento záznam prodaného auta bude v budoucnu předmětem dědictví...poblahopřejte potenciálním dedicům k řešení vašich problémů...na které jste se VY vyXXala

dědit můžete něco, co existuje.

Nějak nevidím návrh řešení...

paveldvorak

řešení je napsáno v zákoně, bylo to tam před 15 lety a je to tam i dnes...

a pro milana, sorry jako ale notáři často rozhodují jen na základě informace v systému...

Pane Pavle, Vy byste si nechal od notáře dát do dědictví něco, co neexistuje?

patek
Hezky pěkně, vy už jste tazatelku pohřbili :))
Cukrář: teď mě napadlo, že můžete odmítnout dědictví jako celek, a nikoliv jen neexistující vozidlo, takže jak byste milý pane chtěl si to nedat do dědictví?
Řešení nevím, protože milá zlatá neobjasnila, jak mohla něco prodat, když nezná kupce, kdo sepisovat smlouvu?
Možností je zkusit datovou schránku, a napsat na pověřený úřad s doložením kupní smlouvy a žádostí o zjištění, co je s vozidlem, případně zahájit přepis, zaplatit správní poplatek…
Nevím co je v zákoně, Pavle Dvořáků?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]