Nejste přihlášen/a.
Vozidlo jede po připojovacím pruhu na dálnici
První řidič jedoucí v průběžném pruhu nemění rychlost ani směr a vozidlo v připojovacím pruhu má dvě možnosti
1 - pokud na to vozidlo má předjet ho a připojit se před něho a pokud nemá tak zařadit se za něj.
2 - Další řidič v průběžném pruhu sníží rychlost beze změny směru jízdy a někdy i "blikne" a vozidlo v připojovacím pruhu se tím pádem může zařadit před něho.
3 - A jiný řidič přejede pokud má volno do levého pruhu aby se vozidlo jedoucí v připojovacím pruhu zařadilo do průběžného pruhu a pak se zařadí před něj.
dějí se ale všechny tři případy
Jeden náš kolega tvrdí, že bod 3 je přestupek protože levý pruh slouží jen k předjíždění a ne k těmto účelům ( vyhýbání, uvolnění místa ) a podle toho jezdí - maximálně zpomalí, ale nikdy neuhne.
Zajímá mě hlavně bod 3 jak to s tím je?
Bod 1 a 2 samozřejmě OK.
Bod 3 záleží na tom, co přesně to vozidlo původně v pravém pruhu dělá. Pokud "uvolňuje cestu", tak to je přestupek. Pokud předjíždí, tak ne.
Nic mu nebrání v levém pruhu předjíždět vozidlo v jakémkoli stádiu připojování, klidně i zatím celé v připojovacím pruhu. Přitom ovšem nesmí ohrozit ani omezit vozidla jedoucí v pruhu, do kterého přejíždí (levý).
Zákon č. 361/2000 Sb. ve znění účinném od 1. října 2018
§ 12
Jízda v jízdních pruzích
(1) Mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na
vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se
smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování
Vámi popsaný bod č.3 je sice porušení zákona, ale domnívám se, že dobrý právník vysvětlí, že to není přestupek.
Běžně to dělá spoustu řidičů, kvůli plynulosti dopravy.
Milane je to přestupek, často z toho je bouračka a pak ta snaha o plynulost dopadá tak že celá dálnice hodinu stojí
A opravdu není problém lehce zrychlit nebo zpomalit a udělat mezeru, měnit pruh vůbec neni potřeba. Občas tam je auto a mrd.
asd1, já jen vím, že zkušený a znalý právník dokáže uhrát, že ne každé porušení předpisu je přestupek. Soudní znalec na pravidelných školeních nás často tímto seznamoval.
Přestupkem je společensky škodlivý protiprávní čin.
A teď může každý toho druhého přesvědčovat, že toto porušení zákona je (není) opravdu společensky škodlivé.
Nikdo žádné auta v ohrožení, nikdo nikomu nepřekáží, je to opravdu společensky škodlivé?
Kolik % nehod je ve statistikách z tohoto důvodu? Moc děkuji za vyjasnění.
Např. tady na jednom nájezdu od července pět vážných bouraček, nějakých 15 vážně zraněných lidí a rozm..aných aut tak 20. Jen proto že "slušňák" dělal najíždějícímu místo nabo najíždějící s puštěním počítal a nasmahnul to dleva s tim že mu uhne.. . A to tam je připojovák 300m dlouhý a provoz malý, takže uhýbat do levýho vůbec není potřeba.
Jestli chceš i fotky z těch bouraček...
Lidi nedělejte to, pouštějte najetím tak aby měl mezeru a ne uhnutím do levýho (neplést s předjížděním jak píše geneh.)
Možná je to přestupek, nicméně málo vážný a na českých silnicích často užitečný. V Česku se připojovací pruhy dělají tak, jako bychom všichni měli Ferrari, které zrychlí na 110 na krátkém úseku. Pokud předchozí úsek komunikace umožňuje najet do připojovacího pruhu dostatečnou rychlostí, nebývá problém zazipovat se, bohužel čeští projektanti často dělají připojovací pruhy krátké a bezprostředně po ostré zatáčce, kdy je nutné značně snížit rychlost. Člověk se slabším autem to pak na těch pár metrech už nerozjede, a pak se prostě zazipovat nedá, buď musí řidič v pravém pruhu brzdit, nebo v případě volného levého pruhu tam přejede, nevidím na tom nic nebezpečného, naopak je to lepší než šlapat na brzdu a čekat, který nepozorný řidič vzadu do mě vrazí.
Je to tak užitečný že s tim najíždějící počítají a auto vedle sebe do levýho nacpou i když neuhýbá protože vlevo neni místo... Těch bouraček z toho je víc než dost.
Souhlas s krátkýma připojovákama, kdy tenhle stát je neprosto neschopný prodloužit je, na drtivý většině nájezdů to technicky neni problém... Jsme sto let za opicema. Podobně třeba odpočívadla který se prakticky neřeší.
Po rychlostní komunikaci jezdím poměrně často a ještě se mi nestalo, že by mi to tam někdo z připojováku prásknul nějak nebezpečně. Spíše vidím opatrnost, často řidič zbytečně váhá a ten správný okamžik promarní.
@orion: No, mně se poměrně často stává, že vozidlo z připojováku si prostor vynucuje.
Jak píše @asd1, jsou zvyklí, že auta okamžitě nesmyslně přejíždějí ihned a bezohledně doleva a jsou pak překvapeni, že já si pořád jedu ve svém pravém pruhu, i když před sebou mají ještě dlouhý připojovák a já jsem dávno pryč než naberou rychlost. Nezřídka se stává, že to tam začne z připojováku automaticky stáčet a je překvapený, že ještě nemůže. Nezřídka pak i blíká "jakto, že jsem ho jako nepustil", jako by to byla moje povinnost...
3 je přestupek a častá příčina bouračky.
Na první pohled ohleduplnost, ale najížděnící auto si na uvolnění pruhu zvykne, časem to bere automaticky a s uvolněním pruhu počítá. Pokud pouštějící přehlídne auto v levým nebo si najíždějící uvolnění pruhu vynucuje a vytlačí ho tam tak je průšvih. Např. němčouři v místech připojováku často mají plnou čáru.
= pokud pouštět, tak ne změnou pruhu, ale buď zrychlit nebo zpomalit tak aby se najížděnící mohl zařadit do mezery.
Tohle by policajti měli hlídat a ne provokovat pomalou jízdou k předjetí a zkasírování za +10 kmh...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.