Nejste přihlášen/a.
..., když se jedná o můj majetek a já s ním mám další plány?
Resp. Chtěl bych si své dosluhující auto umístit na svém pozemku jako zdroj ND nebo jej využít jinak. Každopádně auto již nechci využívat na veřejné komunikaci. Je nějaká možnost?
Ano, napsal jsem to opačně, pro vyřazení z registru vozidel, musím udělat eko likvidaci.
Každopádně, jedná se o můj majetek, tak proč ho musím likvidovat, to nestačí odevzdat RZ doklady od vozidlana úřadě?
Bohužel, legálně to opravdu nejde. Taky se mi zdá divné odevzdat svůj vrak, když bych jej dokázal ještě "vytěžit".
No ale už nad tím nepřemýšlím, když ostatním to asi nevadí, proč by to mělo vadit mně. Odevzdám svoje nabourané auto s dobrým motorem a interierem i na nových elektronech. Proč bych si to prodával sám, když to může prodat "ekofirma" šroťák. Asi to občané tak chtěli a já jsem holt v menšině.
Logiku by mi dávalo, odvézt do šrotu to, co z auta nevyužiju. Klidně za poplatek, když jim dává tolik práce ta ekolikvidace.
Ta ekolikvidace se dělala kvůli "nepřizpůsobivým občanům"(napsal bych to jinak, ale nechci být v něčích očích rasista, xenofob atd.). Ono ty kšefty s kradenými auty pokračují dál, ale ne v tak velké míře jako před rokem 2001 a něco kradených aut šlo i na Ukrainu atd..
Proč? protože zákon stanovil povinnost (která se nedodržuje) odvzdat na ekolikvidaci ÚPLNÝ autovrak. jediné co je oficiálně povoleno je možnost vzít si za auta jen AKB.
k2 to by mě taky zajímalo. Podmínkou je co jsem vždy četl karoserie s identifikátory VIN a blok motoru se sériovým číslem.
gumidek : Taky nějakej nesmysl, "sériové" číslo motoru už se nějaký dlouhý roky neeviduje. Motor je prostě náhradní díl.
Náhradním dílem je i karoserie nebo ECU motoru, která má v sobě VIN.
Ovšem ECU tedy alespoň u VW koncernu přizpůsobením přejímají VIN z budíků jiného auta, kam se tato jednotka motoru umisťuje co by dárce.
gumidek: Jistěže je karoserie také náhradní díl. No jenom s tím rozdílem, že výměna karoserie se musí hlásit a přepsat na úřadě. Motor si můžete vyměnit za stejný typ třeba stokrát a nic nikde nehlásíte.
Jinak poznámka o budících a ECU, nevím co má společného s tématem. Výměna podle libosti za odpovídající díly a správné přizpůsobení taky nepodléhá žádné legislativě.
Karoserie - značkovaná VINkem
ECU a Budíci - značkované VINkem
Obojí náhradní díl. Ale jak píšeš, karoserie se musí hlásit.
gumidek: Pořád nechápu, na co vlastně reagujete a proč to sem píšete. Já jenom připomněl vaši asi nepravdivou poznámku " Podmínkou je co jsem vždy četl karoserie s identifikátory VIN a blok motoru se sériovým číslem", když číslo motoru se nikde neeviduje.
Původně jsem chtěl ale vědět, proč paveldvorak napsal, (zmínku o sockách nechávám na uvážení každého) že "Teoreticky je i samotné odstranění motoru porušením zákona..." Samozřejmě neznám legislativu, ale domnívám se, že motor můžu měnit za stejný typ, jak se mi zachce. Zrovnatak jej snad můžu prodat.
Napadla mě jedna teoretická situace. Jak si myslíte, že by se řešila?
Mám auto (je to můj majetek), nemám peníze.
Prodám kola s tím, že se moje finanční situace určitě v budoucnu zlepší, a já si potom koupím nová kola.
Nevyšlo to, furt nemám peníze, dobře, prodám motor a převodovku. Potom si koupím stejný, méně jetý.
Nevyšlo to, rozprodám interier z auta, stejně jsem chtěl ten béžový. Potom jej koupím.
Ještě pár věcí jsem prodal, přišel jsem o práci. Furt nemám peníze a auto už nikdy dohromady nedám a chci jej dát zlikvidovat a vyřadit z provozu. Jenže mi zbyla jen kastle s VIN.
Nic nelegálního jsem přece neudělal. Plán prostě nevyšel a opravdu mě to mrzí.
Jak by se postupovalo v této hypotetické situaci?
Teoreticky lze ekologicky zlikvidovat i nekompletni vozidlo, jen je tako sluzba zpoplatnena. Prakticky jak by se tvarili (a jestli by zlikvidovali) pouze ocesany skelet netusim...
No, vlastně jim stačí kastle, kde je WIN a nějaký motor, klidně v kufru. Jen za to chtějí poplatek, u mně dva litry...
Podle mě tomá jediný důvod - kdyby to tak nebylo, byla by republika plná odložených, polorozebraných vraků, ke kterým by se nikdo nehlásil. Takhle je to aspoň trochu pod kontrolou a že Vás stát v podstatě připravuje o majetek nikoho nezajímá. Taky se mi to nelíbí, ale asi to jinak nejde.
Osobně jsem zlikvidoval auto bez baterky, alternátoru, startéru, hlavy motoru (blok jsme nechal), brzdových třmenů, půlky interiéru, světel, zadních dveří a čelního skla.
Nebyl sebemenší problém. Potřebné díly jsem si vytěžil a zbyteku jsem se rád zbavil. Akorát jsem nedostal 2000kč za kompeltní vrak, ale to mi bylo jedno, když jsem vytěžil víc.
Vozidlo je vyřazeno z provozu po odevzdání RZ a ORVI . Toto je na dobu jednoho roku , před uplynutím jednoho roku je povinnost doložit na registr další údaje. Na ZÁNIK vozidla je toto nutno nechat ekologicky, oproti protokolu zlikvidovat a pak zasat na úřadu onen Zánik-odevzdáte RZ ORVI a II do ORV II vrátí se za´ápisek o zániku vozidla!
Jinak toto stanoví Zákon, protože autovrak obsahuje nebezpečné látky. Pokud siauto chcete ponechat-vyřadíte z provozu (dřívější tzv depozit) a z auta vyberete potřebné dobré díly, dáte staré nepoužitelné díly / hlavně motor a převodovku/ a pak dáte nějaké společnosti na ekolikvidaci, třeba Barko- přijedou naloží, dostanete protokol a někaké peníze za vrak.
Tak si představte, že jste starej sklerotik, auto si zaparkujete někde v odlehlé garáži, zapomenete na to a ráno, po pár dnech - ejhle auto před domem nestojí. Tak ho nahlásíte jako ukradené. Po vyšetřování, které policie uzavře jako nevyřešený případ, jako obvykle, ho najednou najdete v té garáži. Tak co teď? Auto již není v registru a vy ho musíte "do šroubku" rozebrat, neidentifikovatelné díly prodat a zbylé "zakopat". Problém je, že je s tím spousta práce a oči sousedů.
Tak co se stane s tím autem administrativně? Bude ukradené, ale stále v registru? Stále za něj budu platit povinné ručení?
Bude tam jako kradené na tvoje jméno podle mě.
Zajdeš si na PČR, ohlásíš krádež pak na pojišťovnu na základě protokolu od PČR odhlásíš povinné ručení a pak zajdeš na dopravku a nahlásíš své auto jako kradené.
No dobře, tomu rozumím, ale v principu jsme tam, kde původně chtěl být tazatel. Nebude mít povinnost platit ZP, vyndá a případně rozprodá neidentifikovatelné díly a zbytek fyzicky zmizí ze světa.
Příklad: Mám starou Ladu Nivu, rozbije se mi motor, ale vše ostatní je v pořádku a chci si z ní vyrobit lesní traktůrek. Takže použiji vše, kromě motoru a kastle. Motor koupím na bazaru a rám si svařím z jeklů.
Kde je problém?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.