Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejlepší auto pro začátečníka

Od: kocicky63 odpovědí: 38 změna:

Zdravím, čerstvě jsem vyšel autoškolu a už nějakou dobu řídím a zajímám se o auta, zajímalo by mě jaký by byl váš tip pro mladýho kluka, který by si chtěl koupit auto na kterým by si uměl vše opravit. (zpočátku třeba brzdy, tlumiče, později umět si vyměnit sání kdyby to byla třeba apod.) Chci najít něco co je staré a naučil bych se postupně na něm věci dělat sám abych byl nějakým způsobem zručnější, nejlevnější a nejzajímavější mě napadla jedničková Fábie, ale někteří z vás by možná spíš navrhli trabanta nebo favorita či felicii, tak mě zajímá váš názor. Děkuji.

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Pokud se nezajímáte o práci automechanika, jakékoliv auto mladší cca. 15ti let je už problém servisovat doma. Sám si opravit "brzdy, tlumiče..." - je tak nějak divná představa - jedná se o bezpečnost posádky auta, ale hlavně lidí okolo! Takže pokud nemáte alespoň pár let školy nebo praxe v autoservisu u táty, nic takového nedělejte doma sám. Mimochodem - víte, jaké nářadí je nutné pořídit, abyste si mohl tyto věci servisovat?

Kupte si auto, které servis bude potřebovat jen minimální - takže jednoduché, bez kurvítek.

Jaké konkrétně je možné poradit až po lepším popisu požadavků - někdo chce 2 dvéřové, někdo 5ti, někdo 2 místa, někdo 7... a spoustu dalších paramaterů je nutno odvodit od vlastních potřeb

doplněno 23.09.23 18:47:

jednou jsem v servisu chtěl pomoct s kompletací brzd - měli fofry... a blbě jsem tam vložil závlačku...- destička mi vypadla ve chvíli, kdy jsem dobržďoval na kraji Brna v koloně

kocicky63
hodnocení

Myslím si, že u aut po roce 2011+ bych si netroufl moc něco servisovat si sám, jelikož je dnes kolikrát problém vyměnit si baterku a seřídit to s elektronikou nebo vůbec vyměnit čelní sklo a seřídit asistenty u novýho superba, u aut kolem roku 2000 by ta elektronika nemusela být tak náročná a nemyslím si, že by se něco zásadního mohlo pokazit čímž bych mohl ohrozit bezpečnost auta, samozřejmě se můžu mýlit. Sehnat si nářadí mi nevadí, jde mi o to sehnat něco co by mohlo být takový kultovní a v případě něčeho si s tím umět poradit, byla by to taková menší zábava ve volném čase s kamarádem si servisovat auto.

@jmlc
Muzes prosim hodit foto zavlacky,co jsi zapomnel dat?

už je to dlouho... ale myslím, že jsem tam nedal nebo dal blbě označené...

V každém případě jsem s tím jezdil cca. 150km než to vypadlo

Nejlepší auto pro začátečníka
@jmlc dekuju za fotku.
Holt jste spechali a to je pri praci vzdycky na houby. V Nemecku se zbrkla prace vetsinou nevede. Umi si to spocitat,dobre vedi proc. Japonsko to samy,maji heslo ze je lepsi pomalu lezouci zelva mirici primo k cili,nez zbrkle poskakujici zajic.

hodnocení

4x
Na tohle ti stacej kombinacky. Budou blbeckove v BMW cumet...
cs.m.wikipedia.org/...

k tomu sada šití z LIDLu :D

Budou čumět, jak v tom Velorexu v zimě mrzne a u nosu má rampouchy, jak pojede 90km/h po okresce.;)

@jmlc holt musi pribalit k povinny vybave k lekarnicce ,veste i šicí stroj. Babicka mela slapaci...
@gumidek
Kdyz bude mit helmu,nos mu nezmrzne ;)
Nejlepší auto pro začátečníka #2
Hmmm..a kde na to sežene díly a hlavně za kolik..? Tohle už je dneska hoodně drahej artikl..

@boban... a místo blinkru bude točit rukou z okýnka palcátem. Super.*smich*

hodnocení

3x
Pro začátek radši tu Feldu 1,3.. Naučíš se vše. Na tu SKORO nikdy nebyla potřeba diagnostika..Dá se sehnat solidní kus stále za pár korun..Fabii až později;) Tam už bývá problém s elektronikou apod.

ladinac123
hodnocení

3x

Mk1 Focus a je jedno jestli chceš 1,6 nebo 1,8 popř. 2.0i nebo třeba 1,8 TDCi, tam je jediný problém že to rezne, jinak nic.

Focusy nereznou. Akorát korodujou.

paveldostal
Je to tak. Když do toho auta jenom tankuješ a jezdíš, tak ti zrezne všechno. Asi tak...

perditax
hodnocení

3x
Trabant - vse opravite na parkovisti pred panelakem, dilna neni potreba.
S emisemi neni problem, projde vzdy.
Staci sehnat kousek s platnymi papiry a zbytek se podda:
k2

Co je platne, ze to opravite na parkovisti pred panelakem, kdyz dostupnost (a kvalita) nekterych ND je problematicka a nektere nejsou vubec...

paveldostal
hodnocení

2x
Záleží dost na tvých preferencích a finančních možnostech. Z novějších bych bral Citigo. Jednoduchý a spolehlivý stroječek.
No a pokud máš omezený rozpočet, tak bych zkusil Renault Twingo. Je to sice maličký a dost ošklivý, nicméně dost praktické, ale je to taky poměrně jednoduchá konstrukce a opravíš na tom skoro všechno sám. Samozřejmě pružiny atd bez speciálních přípravků snad neuděláš na ničem. Teda kromě zadní nápravy kde to často jde.
Felicie je super vozítko, ale její cena začíná dost stoupat a hezký kousek se levně nepořídí, aby nebyl děravý jako ementál.

gg*
hodnocení

2x
Záleží i od rozpočtu. Feldu bych už asi nebral. Fabia bude bezpečnější. Jenom bych hledal "správný motor". Asi bych doporučil 1.4 16V 55 až 59 kW. 74kw verze většinou žerou olej. Kdyby se náhodou našla s 2.0 85 kW, tak taky celkem dobrý motor. Naftové verze poradí někdo další.
kocicky63
hodnocení

Nevíte jaký je rozdíl mezi 55 a 59kw kromě výkonu? Je tam rozdíl v převodech nebo v tom do kolika táhne motor?

gg*
Mám za to, že to jsou stejné motory. Asi jenom jiný soft. 59kw se dával jenom do kombíků.
Důležité je najít nějakou s minimem koroze. To platí pro jakékoliv auto.

spu
hodnocení

2x

Opel Astra-g všechny opravy zvládnete na koleně, náhradní díly jsou za hubičku. Ale ty nebudete potřebovat, jelikož se nic nekazí

Ale jooo..taky se kazí..Měl jsem diesel a kazilo se..Ovšem pojízdný to bylo i pokažený *smich*

Gčka se hlavně vyhazují pro zkorodované brzdové a palivové trubky. Nevyplatí se výroba a montáž k vůli zůstatkové ceně auta.

bobann
@gumidek
To je problem sehnat na ta Gčka novy brzdovy potrubi a paliv.potrubi? Na feldu jsem kupoval v klidu. Pravda ,musel jsem si to naohybat sam,ale delkove to sedelo...
spu

gumidek..já mám ročík 1999 a koroze žádná.

Taky jsem měl Fokuse MK1 z Italie bez koroze a u nás po přihlášení nikdy nejel zimu, až já.

Ale běžné to není. Vrakáče jsou plné Vecter a Aster G

hodnocení

1x

Tak hodím "ručník do ringu!"

Cotakhle třeba Xsara? motor 1,9d 55kW nebo ještě HDí 90. z benálů klasická motorizace - 1,4 .Jednoduché poctivé motory, Nebo koncernový bráška Peu 306?!

xsara mi i přes kvalitní ochranný nástřik podvozku při koupi shnila za 3 roky - nicméně uvedený motor je nesmrtelný - pokud by se chtěl hrát s domácí opravou prahů - což evidentně chce - za mne ideální 2,0HDi 66kW - těch je spousta. Tu jednadevítku už tak často vidět nejde...

1,4 v benzínu jsem měl rok na C4 - zdála se mi moc líná, ale bylo to asi kvůli 8mi letům užívání starší paní, která měla nájezd 3000km za rok.

Teď jsem C4 měnil za xsaru picasso 1,6 80kW - a musím říct, že jsem spokojenější... Samozřejmě to i přes prvního majitele a poctivý nájezd i pravidelný servis po těch letech bude chtít opět ošetřit podvozek - chemii prostě člověk neočůrá, podvozky aut, která jezdí, prostě trpí.

X Picasso jsem měl v plynu z Itálie, než odešla převodovka a servis prohlásil že hodnota auta je nižší než ta převodovka.

To auto jsem si okamžitě zamiloval, bylo geniálně vymyšlené - spousta odkládacích prostorů kam se dala uložit spousta postřebných drobností.

jediná věc na picassu mne děsí - ten akumulátor pod sedačkou řidiče :D

k2

@jmlc: V tom pripade se vyhnete Fordu Transit. Tam sedite rovnou na 2 kusech 80Ah baterii.

iano
hodnocení

0x
Doporučuji Renault Laguna 2.0 Dci 110kw.
Super pohodlné a rychlé auto.

Hlavně ten motor je nesmrtelnej držák. Ale volil bych ho v Nissanu.

jirib
hodnocení

0x
Na 22let staré auto,hlavně CO-čko.

hodnocení

0x
K čemu se to učit? Kup si elektrické a tam budeš dolévat jen vodu do ostřikovačů a to zvládne každý:)

A pak se u pumpy bude ptát co se leje do nádoby s víčkem 7l0

asd1
hodnocení

0x
Punto mk2fl,motor FIRE 1,2 8V

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]