Nejste přihlášen/a.
Dobrý den .
Dnes sem si nechal preventivně plnit klimu z 600 gramové náplně ještě zbylo 370gramů.
Co mě,ale zajímá: všude se uvádí,že plnění trvá kolem 40minut a mě to udělali za 20minut je to vůbec možné?
Nebo nějaký proces neudělali.
Mozna trosku urychlili, ale nejdele trva test tesnosti, kdy je v systemu vakuum a ceka se, jestli tlak nestoupne, ostatni operace jsou minutove zalezitosti. Dle zbytku (predpokladam, ze je to stav za par let) to nikde moc neutika a bude to OK. Ten cas 40 min. je s velkou rezervou, vetsina netesnosti se projevi za par minut.
Test těsnosti vakuem? S autoklimačkama nemám zkušenosti, dělal jsem klimatizace počítačových sálů, ale těsnost se zkoušela přetlakem (vakuem se volná šroubení přicucly a těsnily, po nafouknutí byla díra), vakuovalo se po opravě netěsností, aby se vycucal vzduch a mohl napustit freon.
Takže moje "logická" úvaha je, že pokud jde pouze o doplnění systému bez testu těsnosti a bez vakuování po opravě, je to záležitost pár minut. Něco jako rozdíl mezi opravou píchlé pneu a pouhým běžným dofouknutím. Pletu se hodně?
Skutecne se to testuje vakuem, je to celkem ekvivalentni testu pretlakem, jen k tomu neni potreba zadny plyn (coz by proceduru prodrazovalo).
Netvrdím, že se to nedělá, ale nemyslím, že by to byl ekvivalent. Jeden z důvodů (vakuem přicuclé uvolněné spoje) jsem uvedl, dále myslím že v případě přetlaku se netěsnosti hledají lépe. Při tlakových zkouškách klimaček jsme používali vzduch a obyčejný kompresor, protože vzhledem k díře bylo potrubí stejně plné vzduchu a stejně se před naplněním muselo vakuovat!
Pro autoklimu je vakuum tvrdsi test, pretlakem se vetsina spoju dotesni (priruby, hridelove tesneni)...
doplněno 14.07.10 23:16:Ja to ted u zrovna zkousel pretlakem CO2, 10 atmosfer, drzelo bez problemu nekolik dni... A vakuum neslo, proste hridel asi tesnila jen pri pretlaku.
Dobře, snažím se to pochopit, ale ve funkční klimatizaci je, myslím, přetlak. Proč je tedy na závadu,když hřídel při vakuu netěsní a při přetlaku (třeba provozním) funguje?
Protoze ty plnici automaty maji takovy algoritmus
IMHO jsou vsechny stejne. Je to levny cajk co umi jen vakuum a cerpat chladivo. V normalnim stavu klima vakuum udrzi.
No Jardo mám už několikáté auto s klimou a jezdím k jednomu dobrému známumu na kontrolu popřípadě doplnění. Na jednom autě musel dokonce motor ven a jasný že klimu vypustit. Vždy dělal zkoušku tlakem. Prázdnou klimu napustil dusíkem , páč hadice moc CO2 nemají rádi. Ale je možné , že jinde to dělají jinak.
20 minut je akorát. Těch 40 min. se uvádí, aby se potencionální zákazník nesložil, když si spočítá, že platí někomu 1000,- Kč za hodinu práce ...
No to je snad i s naplni chladiva... Kazdopadne si to plnim doma s provizornimi nastroji a vysledky uspokojujici (proste to funguje roky) a hlavne levne jinak napln chladiva stoji asi 200-300kc, zbytek je amortizace pristroje a par minut obsluhy, kdy se prijde podivat v jakem je to stavu
Mám celkem jiné zkušenosti jak se kontroluje netěsnost klimatizace. Jenom by mně zajímalo jak tedy zjistíš kde klimatizace uniká , když tam vytvoříš vakuum?
No, zjisti se, jestli unika... pokud jo, tak je samozrejme problem za dlouhe tisice a asi se to bezne zkusi naplnit s UV detekcni latkou a pak se hleda, kde to utika... Bezne to jde zjistit podle mastneho fleku (v podstate je nejpravdepodobnejsi tesneni hridele kompresoru nebo kondenzator(pred chladicem))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.