Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lisovani loziska do bubnu

Od: imothep® odpovědí: 10 změna:
Zdravim.Potreboval bych dostat lozisko do bubnu,ale nemam lis.Nezkousel nekdo zmrazit lozisko a ohřat buben? Teoreticky by melo lozisko spadnou samo do bubnu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

U Felicie jsem normálně vnitřní kroužek kuželíkového ložiska normálně naklepal kladívkem přes starý kroužek ložiska. Starý kroužek jsem po obvodu zvenku obrousil, abych ho tam nezaklepal k tomu novému.

Do takto upraveného starého kroužku ložiska jsem vložil zbytek starého vnitřku a středem vložil tlustý šroub a naráz jsem měl rychle a efektivně vhodný přípravek.

lmgify
hodnocení

1x

Na Youtube je spousta videí, minimálně v angličtině.

hodnocení

1x
Co zavitová tyč plus velký podložky nebo pokud ma člověk pořádnej svěrák nebo větší stojanovou vrtačku de to taky
Nebo si svařit rám a použít hever panenku
asd1

Jako rámeček jde použít třeba sklepní okýnko nebo futra (ne ty plecháče z paneláku ale pevný ;)

Klasika je rámeček ze stovky účka a panenka.

Pokud člověk umí tak to jde i kladivem (ale musí se to opravdu umět, ne do toho bušit jak hluchej do vrat.

"hřídel" zmrazit a "díru" ohřát třeba v troubě výrazně pomůže, pak tam někdy jde prakticky samo.

Nesmí se lisovat přes kuličky, ale do díry za vnější kroužek/ na hřídel za vnitřní, jinak se ložisko zničí.

Při utahování je třeba ložiskem točit a utáhnout na přesný moment (aby si segmenty najely do ideální polohy; utažení stlačuje kroužky a mění se vůle v ložisku. Častá chyba, ložisko pak nevydrží 200 kkm ale desetinu. Prase se pak vymlouvá na nekvalitní ložisko.

hodnocení

0x
Někdy lze a je rychlejší použít závitovou tyč.
V zimě jednu čast na kamna, druhou ven. Nahřát ložisko lze i v troubě.

Hm nemělo by to být opačně? Nahřát buben a ložisko zmrazit?! Nebo si zahrál "tiskařský šotek"

hodnocení

Tak jsem zkousel lozisko na pul dne zmrazit ale buben jsem nenahrival.Mel jsem obavy aby teplota bubnu nerospustila mazivo v lozisku.Nicmene zmrazenemu lozisku se moc na misto nechtelo Musel jsem si na soustruhu vyrobit pripravek pak to slo jak po masle.

A na jakém autě? Že by to šlo takto blbě jsem se ještě nesetkal.

bery*
hodnocení

0x

Já používám mrožák na ložisko a jednoplotýnkovej vařič na buben/těhlici.

Většinou se to sice stejně má tendenci trochu šprajcovat šajdrem, takže je potřeba pomoct kladivem třeba přes starý ložisko, ale jednou jedinkrát se mi to povedlo tak, že ložisko dovnitř v podstatě zapadlo samo :)

Horší bývá dostat to původní ven, když jsem před lety měnil sousedovi přední ložisko na Mondeu, kde není zajištěno ségrovkou, ale opravdu jenom vlisováno, nešlo ničím ven, ani známý s 10t lisem našponovaným až za roh rozsahu si s tím neporadil, až servis na dodávky to vyrazil nějakou megapalicí.

asd1
Finta je navarit do ložiska krouzek housenky,pak jde snadno ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]