Nejste přihlášen/a.
V jednom československém filmu z r. 1977 uchazeč o práci traktoristy při žních říká: "Mám trojku".
Že by třetí třídu nějakého oprávnění na traktor?
Asi bylo myšleno, že si dělal řidičský průkaz od vojáků a měl na osobní auto,nákladní a traktor. Tomu se říkalo že má trojku.
Dvojka byla na autobus,jednička učitel autoškoly,nebo něco vyššího.V roce 1964 jsem dělal ř.na fichtla a už jsem měl řůžovej.Źe "mám trojku" se říkalo ze zvyku.
Platnost od 1.7.1964 Vyhl. 87/1964
§ 4
Rozsah platnosti dosavadních řidičských oprávnění
(1) Řidičská oprávnění udělená na základě dřívějších předpisů platí napříště v tomto rozsahu:
a) řidičské oprávnění řidiče I. nebo II. třídy opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny A, B, C, D, E, M a T;
b) řidičské oprávnění řidiče III. třídy opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny A, B, C, E, M a T;
c) řidičské oprávnění řidiče osobního automobilu opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny B a M;
d) řidičské oprávnění řidiče motocyklu opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny A a M;
e) řidičské oprávnění řidiče traktoru opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny M a T;
f) řidičské oprávnění k řízení malých motocyklů opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny M.
Kontext neznám. Ale řidiči na vojně byli děleni do tříd. Tohle se pak přetahovalo i do civilu, protože to bylo jistým měřítkem pro to, jak kdo umí. Třeba táta měl jako instruktor ve vojenské autoškole dvojku. Co bylo potřeba na jedničku a kdo na ní dosáhnul, to netuším.
Odkaz je z "moderní"doby, ale jak vidno, sytém přetrvává...
Trojka, to byl v letech 1965-1990 slogan, kterým se označoval řidičák, který získal člověk najednou na tři skupiny. B+C+T. Většinou to byli branci na výcvik před vojnou, nebo učni v zemědělských a opravárenských oborech.
Při tom šlo doplatit zároveň rozšíření na neomezenou velkou motorku A. Na pionýra M už měl skoro každý...
V průběhu vojny byl řidič zařazen do skupiny 3. Když získal po určité době skupinu 2, dostával i příplatek k žoldu.
V tom filmu mluvili asi o první variantě.
Milan ještě záleželo na psychotestech ! označení UQ=mohli řídit jen P-V3S a vozit - organickou jednotku nebo jen tři osoby3 osoby-vel vozu a dva vojáci na korbě! Pak bylo QL-1 , 2 , a 3. Žel nepamatuji zda to bylo sestupně nebo vzestupně
0- roceNěkteří již před vojnou ale většina pak na vojně, po přísaze Poprvé jsem se s tímto setkal v Seredi kdy mi jednoho vojáka nevzali skrze toto do PŠ a naposledy na přelomu roků 90-91 u mého "rajčáka" který byl ve VN v Budějcích na vyšetření a pak asi týden na to jel do Trebišova odkud se již k útvaru nevrátil a já v tu dobu již neměl žádného vojáka natož řidiče a přitom cc25-26 ks OT62 a se všemi jsem musel bez ŘP a dalšího oprávnění jezdit! A nakládat na podval a vagonovat!
Na nakládku na plošiňák nemám řidičák ani nyní.Pokud se teda bavíme o vagony viz. obrázek.Nakládám na soukromé vlečce a vjet mimo areál nesmím.Nějaký papíry k řízení mám,ale ...píp... V nouzi to naložím i ,,vysokozdvihem,, a na to papíry mám.Zajištění nákladu proti posunutí je už na jinou otázku.Musím zaklepat - zatím se žádná nehoda nestala a to nakládám a hlásím i nadměrné.Jsem jenom tranzitér co dělá papíry a nakládá.Ani na pracáku neví kam se má ta profese zařadit dle výučního lidtu.No blbej hloupej železničář.Ale aspoň vyučenej.
,,růžový řidičák,,
jsem měl taky.Bratr byl na vojenské škole v Martině a ten má ,,řidičák,, i na tank.
Martin jako vesnice,ne jako baba
Taky pamatuji...a ještě tam byla taková papírová "vložka" a tam se malovaly puntíky. Když jsem měnil, tak jsem si jej chtěl nechat na památku, ale NELZE. Holt jsem ho měl ztratit...
@jenyk - měly se tam dělat dírky, ale příslušníci VB málokdy měli kleštičky, propisku měli vždycky-)
A proto většinou chodili ve dvou - jeden uměl číst a druhej psát ( dělat puntíky ) Jo a třetí za rohem - ten měl kalkulačku s připojením na dálnopis přes pevnou linku ( telefonní budku ) a vybíral pokuty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.