Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Traktorista v 1977: Mám trojku

Od: lmgify odpovědí: 32 změna:

V jednom československém filmu z r. 1977 uchazeč o práci traktoristy při žních říká: "Mám trojku".

Že by třetí třídu nějakého oprávnění na traktor?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Za nás trojka znamenala řidičák skupiny C. Tedy náklaďák. Tehdy s tím byl automaticky i řidičák na osobák a na traktor.
Asi to vzniklo podle pořadí písmen v abecedě.

ben®
hodnocení

5x
Dobrý den, v článku viz odkaz je to popsáno a jsou tam i obrázky. Ano, dnešní kategorie T byla v určité době kategorie III. a celkem byly jen tři. Zdravím!
zpravy.aktualne.cz/...

hodnocení

4x

Asi bylo myšleno, že si dělal řidičský průkaz od vojáků a měl na osobní auto,nákladní a traktor. Tomu se říkalo že má trojku.

zam

Dvojka byla na autobus,jednička učitel autoškoly,nebo něco vyššího.V roce 1964 jsem dělal ř.na fichtla a už jsem měl řůžovej.Źe "mám trojku" se říkalo ze zvyku.

Já měl trojku za 300 Kčs.

Ano, já taky. Při tom jsem ještě dělal áčko. Stačily k tomu asi čtyři jízdy a lahvička rumíčku lékařského.
Aha, proto to na silnicích vypadá jako v blázinci...
Neboj, jízdy i teorie byla. Jen místo korunek autoškole, byl rumíček do volátka vyučujícího. Před čtyřiceti lety to nikoho netrápilo.

hugon
hodnocení

3x

Platnost od 1.7.1964 Vyhl. 87/1964

§ 4

Rozsah platnosti dosavadních řidičských oprávnění

(1) Řidičská oprávnění udělená na základě dřívějších předpisů platí napříště v tomto rozsahu:

a) řidičské oprávnění řidiče I. nebo II. třídy opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny A, B, C, D, E, M a T;

b) řidičské oprávnění řidiče III. třídy opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny A, B, C, E, M a T;

c) řidičské oprávnění řidiče osobního automobilu opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny B a M;

d) řidičské oprávnění řidiče motocyklu opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny A a M;

e) řidičské oprávnění řidiče traktoru opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny M a T;

f) řidičské oprávnění k řízení malých motocyklů opravňuje k řízení motorových vozidel skupiny M.

hodnocení

2x

Kontext neznám. Ale řidiči na vojně byli děleni do tříd. Tohle se pak přetahovalo i do civilu, protože to bylo jistým měřítkem pro to, jak kdo umí. Třeba táta měl jako instruktor ve vojenské autoškole dvojku. Co bylo potřeba na jedničku a kdo na ní dosáhnul, to netuším.

vavyskov.cz/...

doplněno 21.09.23 08:42:

Odkaz je z "moderní"doby, ale jak vidno, sytém přetrvává...

Ale to je o vyjeté třídnost na VZS:: např můj "rajčák měl 1.třídu jako řidič OT62 a dokonxce 2. třídu jako ženista -odtarasovač-zatarasovač.

hodnocení

2x

Trojka bylo slangově tzv předvojenský výcvik řidičů kdy za "směšný peníz získali skupiny B, C a nevím 100% zda M a T. Automaticky pak i tehdejší skupinu A-M (malé moto do 50 ccm) pokud dotyčný neměl.

hodnocení

2x

Trojka, to byl v letech 1965-1990 slogan, kterým se označoval řidičák, který získal člověk najednou na tři skupiny. B+C+T. Většinou to byli branci na výcvik před vojnou, nebo učni v zemědělských a opravárenských oborech.

Při tom šlo doplatit zároveň rozšíření na neomezenou velkou motorku A. Na pionýra M už měl skoro každý...

V průběhu vojny byl řidič zařazen do skupiny 3. Když získal po určité době skupinu 2, dostával i příplatek k žoldu.

V tom filmu mluvili asi o první variantě.

Milan ještě záleželo na psychotestech ! označení UQ=mohli řídit jen P-V3S a vozit - organickou jednotku nebo jen tři osoby3 osoby-vel vozu a dva vojáci na korbě! Pak bylo QL-1 , 2 , a 3. Žel nepamatuji zda to bylo sestupně nebo vzestupně

Na psychotesty si nepamatuji, je to již mnoho let. To bylo na vojně, nebo před vojnou?

0- roceNěkteří již před vojnou ale většina pak na vojně, po přísaze Poprvé jsem se s tímto setkal v Seredi kdy mi jednoho vojáka nevzali skrze toto do PŠ a naposledy na přelomu roků 90-91 u mého "rajčáka" který byl ve VN v Budějcích na vyšetření a pak asi týden na to jel do Trebišova odkud se již k útvaru nevrátil a já v tu dobu již neměl žádného vojáka natož řidiče a přitom cc25-26 ks OT62 a se všemi jsem musel bez ŘP a dalšího oprávnění jezdit! A nakládat na podval a vagonovat!

mnd®

Na nakládku na plošiňák nemám řidičák ani nyní.Pokud se teda bavíme o vagony viz. obrázek.Nakládám na soukromé vlečce a vjet mimo areál nesmím.Nějaký papíry k řízení mám,ale ...píp... V nouzi to naložím i ,,vysokozdvihem,, a na to papíry mám.Zajištění nákladu proti posunutí je už na jinou otázku.Musím zaklepat - zatím se žádná nehoda nestala a to nakládám a hlásím i nadměrné.Jsem jenom tranzitér co dělá papíry a nakládá.Ani na pracáku neví kam se má ta profese zařadit dle výučního lidtu.No blbej hloupej železničář.Ale aspoň vyučenej.

Traktorista v 1977: Mám trojku
Traktorista v 1977: Mám trojku #2

Psychotesty jsem dělal na vojně. V zimě na vejtřasce pod plachtou z Budějic do Plzně. Bezvadnej zážitek.

QL1 nemohl vozit lidi, QL2 mohl, kdo měl QL3 tak autobusy, cisterny a jiný speciální vozidla.

mnd®
hodnocení

0x

,,růžový řidičák,,

jsem měl taky.Bratr byl na vojenské škole v Martině a ten má ,,řidičák,, i na tank.

Martin jako vesnice,ne jako baba *smich*

Traktorista v 1977: Mám trojku #3

Hustý.Také jsem měl.

Taky pamatuji...a ještě tam byla taková papírová "vložka" a tam se malovaly puntíky. Když jsem měnil, tak jsem si jej chtěl nechat na památku, ale NELZE. Holt jsem ho měl ztratit...

To byl taky můj první řidičák

mnd®

A to mám ještě list tovaryšský a průkaz odborné kvalifikace.Průkazky a medaile KSČ bych možná taky někde našel. *smich*

Traktorista v 1977: Mám trojku #4
Ivane, nechci se hádat, ale pokud mě paměť neklame, tak se puntíky nemalovaly, alébrž se to kleštěmi procvaklo.
mnd®

Jako jízdenky ve vlaku.Cvak a bylo to.Propiska se dala vymazat.

@jenyk - měly se tam dělat dírky, ale příslušníci VB málokdy měli kleštičky, propisku měli vždycky-)

chlapci, obojí bylo možné.

Dírka, nebo propiskou dírka, či puntík propiskou...

mnd®

A proto většinou chodili ve dvou - jeden uměl číst a druhej psát *smich* ( dělat puntíky ) Jo a třetí za rohem - ten měl kalkulačku s připojením na dálnopis přes pevnou linku ( telefonní budku ) a vybíral pokuty.

Tutově to byla tečka / průměr 2 mm/ propiskou a u toho snad datum? to už si nepamatuji, ale tu tečku ano

jen jednou pamatuji jedno kolečko propiskou, až to propíchl..

007cz
Není můj..:)
Traktorista v 1977: Mám trojku #5

lmgify
hodnocení

Díky všem za odpovědi. Asi to bude ta trojkombinace B+C+T.

V tom filmu je tomu uchazeči tak 20-27 let a jezdí tam traktorem s valníkem a jednou autem.

Ten valník pobere jen asi 4 m3 zrna (rozměr vleku tak 2x4 m a sajtny jen asi 50cm), více ten starý traktor stejně neutáhne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]