Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skutečný rok výroby auta?

Od: jura odpovědí: 12 změna:

Zdravíčko, mám tu takovej oříšek. Zajímalo by mne, jakej je skutečnej rok výroby mého auta? Jedná se o starou Mazdu 323 BG, po prvním majiteli, kterej ji měl od novoty.. Ve velkým techničáku (ještě ten starej typ) je jako první záznam zmíněno následující: "Výše popsané motorové vozidlo se shoduje s typem, jehož technická způsobilost byla schválena Správou pro dopravu. Dne 5.4.1991" a je u toho i razítko od Auto Palace Praha. A ten pán to koupil podle všeho až 9.5.1994, což je napsáno potom pod kolonkama "Přidělení státní poznávací značky" a "Způsob nabytí vozidla", dne 9.5.1994 v Brně. A v malým techničáku je napsaný taky tohle datum. Ale pokud to správně chápu, tak to přece není rok výroby vozidla, nýbrž den jeho uvedení do provozu a získání SPZ, ne? Řešil jsem tuhle otázku s několika lidma a nikdo mi nedokázal dát jednotvárnou a uspokojující odpověď, tak se obracím sem, třeba budete vědět. Potřebuji totiž objednat spojku a můj kamoš mechoš to bere podle toho druhého datumu a tvrdí, že to je "přechodovej rok", takže mu to našlo v systému dvě sady, kdy jedna se montovala údajně do roku 1994 čtvrtého měsíce, a od pátého měsíce už prý nemusí pasovat a může to být ta druhá sada. Ale pokud je to opravdu ten rok výroby vozu 1991, tak bych tohle řešit nemusel a vzal tu první sadu. Jak to tedy je?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Koukni se na plastové díly, pásy, skla, atd...

Bude tam datumovka výroby konkrétního dílu na který koukáš.

Skutečný rok výroby auta?

hodnocení

2x

1. spojku objednat podle VIN

2. Rok 91 je rok, kdy byla udelena homologace konkretnimu typu automobilu a ta veticka informuje o tom, ze tvuj vuz te typove homologaci odpovida. Nikoliv, ze tvoje konkretni auto bylo tehdy vyrobeno.

Pokud je puvodne z CR a prvni registrace byla v roce 94, pak skutecne datum vyroby bude pouze o nekolik mesicu starsi.

asd1
Ne všude to podle vín sedí,je třeba ověřit i podle typu motoru a převodovky. A taky to může být napadené kutilem a je tam změna..

Taky sama automobilka může odstranit závadu novým dílem (vylepšením).

jura
hodnocení

Já mám za to, že to hledal podle VINka.
Tak ale to už to vozidlo i s techničákem muselo v tom 91. existovat, aby tu homologaci mohli udělit ne?
Jinak servisováno bylo jen a pouze v autorizáku v Mazdě, tak si nemyslím, že by tam někdo něco bastlil. Mám i hromadu faktur co se tam vše měnilo a spojka se nedělala.

Schvaleni typu (lidove homologace) se u jakehokoliv vyrobku (vcetne automobilu) provadi pouze na nekolika kusech, ktere vyrobce / dovozce preda do zkusebny, kde provedou vsechny potrebne testy.
Na zaklade techto testu, pokud vyrobek vyhovuje, je vydano rozhodnuti o typovem schvaleni.

Kazdy kus vyrobku, ktery je pak na trh uveden pak musi tomuto schvalenemu typu odpovidat a vyrobce / dovozce za to ruci. Nikdo uz pak ale jednotlive vyrobene kusy samozrejme nekontroluje. To by nebylo prakticky mozne.

Jednotlive vyrobene kusy odpovidajici schvalenemu typu jsou pak doprovazeny tzv. osvedcenim o shode (coc), kde vyrobce prohlasuje, ze vyrobek (v tomto pripade automobil) odpovida tomu, co bylo schvaleno (homologovano).

-

Homologace tedy probehla v roce 91 na vsechny Mazdy 323 typove shodne s tvou Mazdou, ktera pak byla vyrobena a na cesky trh dodana pravdepodobne zacatkem roku 94.

007cz
Pokud objednával dle vin. tak přijde správný díl. Na různé homologace bych nespoléhal, kolikrát co auto, to originál, hlavně u Francouzů.

jura
hodnocení

Tak jsem zjistil akorát z pásů, že jsou vyrobeny květen 93. A z toho co je na oknech nevím jak se to zjišťuje.

Skutečný rok výroby auta? #2

na oknech bývá ....3 což může být 93,2003,2013,2023

jura
hodnocení

To bude 93 teda když je to devadesátkový auto, a pásy jsou 93

asd1

Jasně že po květnu 93.. Jedině že by bylo bouraný a pásy jsou z jinýho auta *smich*

Jsou VIN dekodéry, některý zdarma ukážou i rok výroby, výbavu atd. Nevim jak Toyota.. Placený by to měly ukázat určitě.

kr
hodnocení

0x
A není spíše podstatný modelový ročník než datum výroby?
Ten vyčteš z vin čísla… 10 znak nebo si to hoď do nějaké kalkulačky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]