Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko, mám tu takovej oříšek. Zajímalo by mne, jakej je skutečnej rok výroby mého auta? Jedná se o starou Mazdu 323 BG, po prvním majiteli, kterej ji měl od novoty.. Ve velkým techničáku (ještě ten starej typ) je jako první záznam zmíněno následující: "Výše popsané motorové vozidlo se shoduje s typem, jehož technická způsobilost byla schválena Správou pro dopravu. Dne 5.4.1991" a je u toho i razítko od Auto Palace Praha. A ten pán to koupil podle všeho až 9.5.1994, což je napsáno potom pod kolonkama "Přidělení státní poznávací značky" a "Způsob nabytí vozidla", dne 9.5.1994 v Brně. A v malým techničáku je napsaný taky tohle datum. Ale pokud to správně chápu, tak to přece není rok výroby vozidla, nýbrž den jeho uvedení do provozu a získání SPZ, ne? Řešil jsem tuhle otázku s několika lidma a nikdo mi nedokázal dát jednotvárnou a uspokojující odpověď, tak se obracím sem, třeba budete vědět. Potřebuji totiž objednat spojku a můj kamoš mechoš to bere podle toho druhého datumu a tvrdí, že to je "přechodovej rok", takže mu to našlo v systému dvě sady, kdy jedna se montovala údajně do roku 1994 čtvrtého měsíce, a od pátého měsíce už prý nemusí pasovat a může to být ta druhá sada. Ale pokud je to opravdu ten rok výroby vozu 1991, tak bych tohle řešit nemusel a vzal tu první sadu. Jak to tedy je?
1. spojku objednat podle VIN
2. Rok 91 je rok, kdy byla udelena homologace konkretnimu typu automobilu a ta veticka informuje o tom, ze tvuj vuz te typove homologaci odpovida. Nikoliv, ze tvoje konkretni auto bylo tehdy vyrobeno.
Pokud je puvodne z CR a prvni registrace byla v roce 94, pak skutecne datum vyroby bude pouze o nekolik mesicu starsi.
Já mám za to, že to hledal podle VINka.
Tak ale to už to vozidlo i s techničákem muselo v tom 91. existovat, aby tu homologaci mohli udělit ne?
Jinak servisováno bylo jen a pouze v autorizáku v Mazdě, tak si nemyslím, že by tam někdo něco bastlil. Mám i hromadu faktur co se tam vše měnilo a spojka se nedělala.
Schvaleni typu (lidove homologace) se u jakehokoliv vyrobku (vcetne automobilu) provadi pouze na nekolika kusech, ktere vyrobce / dovozce preda do zkusebny, kde provedou vsechny potrebne testy.
Na zaklade techto testu, pokud vyrobek vyhovuje, je vydano rozhodnuti o typovem schvaleni.
Kazdy kus vyrobku, ktery je pak na trh uveden pak musi tomuto schvalenemu typu odpovidat a vyrobce / dovozce za to ruci. Nikdo uz pak ale jednotlive vyrobene kusy samozrejme nekontroluje. To by nebylo prakticky mozne.
Jednotlive vyrobene kusy odpovidajici schvalenemu typu jsou pak doprovazeny tzv. osvedcenim o shode (coc), kde vyrobce prohlasuje, ze vyrobek (v tomto pripade automobil) odpovida tomu, co bylo schvaleno (homologovano).
-
Homologace tedy probehla v roce 91 na vsechny Mazdy 323 typove shodne s tvou Mazdou, ktera pak byla vyrobena a na cesky trh dodana pravdepodobne zacatkem roku 94.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.