Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před týdnem jsem poprvé odvezl auto do servisu, Clio mk3, věděl jsem, že je potřeba vyměnit olej, filtry a brzdy.
Dnes mi volali, že je hotovo, celková cena že je 22000 bez DPH, to mě trochu zarazilo, ale říkal jsem si, že ještě asi dělali tu technickou o které jsem s majitelem servisu mluvil.
Po příjezdu, technickou nedělali, mám fakturu s rozpisem dílů, ale bez značek oněch dílů.
Nakonec ještě měnili tlumiče pérování vč. opravné sady horního uložení tlumičů, ochrannou sadu proti prachu (2 tlumiče pérování, ne 4) a vzpěru stabilizátoru (1x). Jinak šlo o komplet brzdy a destičky.
Zkoušel jsem si na online obchodě (motora cz) najít odpovídající díly, vybral jedny z nejdražších (brembo, bosch,..) a celková cena bez DPH byla 9600, přitom servis účtoval 14000 bez DPH, a jak jsem psal, nevím ani značku.
4L totožného oleje bez dph stojí 600, účtováno 900. Ceny v podstatě jako s DPH a stejně o něco vyšší.
Další položkou je samotná práce, kterou však nedovedu porovnat - údržba 2h, demontáž tlumičů a brzd 6h, montáž tlumičů a brzd a seřízení brzd 6h, laserová geometrie 750 Kč, samotná práce byla 520 czk/h (opět mělo by být bez DPH). Takže celkem za práci 8000.
Otázka zní, trvá demontáž a montáž takhle dlouho? Co ceny dílů, je nějaká možnost jim napsat a požadovat originální faktury od dodavatele, vypsat mi značky dílů? A pokud naleznu stejné díly bez DPH za poloviční cenu v několika obchodech je možné požadovat nějakou úpravu ceny?
Za mně je to v pohodě. Kdo chce mít opici, musí mít i na banány. Zvolil jste si servis, tím pádem i obchodní podmínky (že je nestudujete před uzavřením smlouvy, vaše chyba). Úpravu ceny po naleznutí levnějších dílů požadovat můžete, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat. Ohledně délky sevisních úkonů: nejste majitelem servisu, aby toto bylo ve vaší kompetenci. Pokud si servis stanoví výměnu například stíracích lišt na půl dne, je to jeho věc. Do faktur dodavatelů vám vůbec nic není, je to interní záležitost servisu.
gg: No jo, no. To je tak, když vohnout dá auto do noname servisu s tím, že na tom oproti značkovému ušetří.
@ernie: odpovídáš na něco co se zatazel neptá...zde je klasický případ ojebávání zakáznika...tazatel nedostal žádnou cenovou nabídku předem se kterou by mohl nebo nemusel souhlasit, nýbrž až po výkonu..tohle je totiž běžná praxe autoservisů...naslibují hory doly...a pak jen "oznámí" zakázaníkovi cenu a myslí si, že si z toho sedne na prdel...a když se ohradíš tak se cítí ještě dotčení...bohužel...děje se to vždy a všude...a nikdo nemá ty kule poslat na ty servisáky ČOIku...přirážky na díly +30% z ceníku a ještě hodivovka nějakého garážnika blíží cí se hodinovce mechanika v mercedesu
@tomkk: a přesně proto je to zkušený "odborník"..má počítat se vším.. oblíbená věta většiny investorů ve stavebnictví... "jste odborná firma, máte počítat se vším"..
@krtek6 Autorizovaný servis ti minimálně vystaví předpokládanou odhadní cenu úkonu, která ve smluvních podmínkách může překročit určitou částku v procentech z té ceny odhadní.
Když to tazatel dal dělat nýmandům, kteří toto nemají, je to jeho věc.
Namátkou třeba zde
Po přijetí auta servisním technikem vše pečlivě zkontrolujeme a předáme vám potřebné informace včetně odhadu ceny zakázky. Bez vašeho potvrzení se do opravy nepustíme. Pokud by mělo z jakéhokoliv důvodu dojít k významnému překročení odhadní ceny, budeme vás vždy dopředu kontaktovat. Transparentní přístup je naše zásada.
tm: přesně. Pod dvacet ročně za běžnou údržbu u volks wagenu (lidového vozu) se nedostaneš. To se nebavím o palivu, ale o pojištění, servisech a poplatcích.
To máte:
gumy
výměna oleje
technická
údržba klimy
ostřikovače
žárovky
povinné ručení
dálniční známka
myčka
vysavač
parkování
A prosím nehoupat.
Za díly cena normální (pokud dali kvalitní díly a ne nejlevnější čínu), za práci tě pěkně natáhli, v reálu dělali tak 4 hodiny když se courali, takže ne 600 za hodinu ale 2k
Nejhorší je, že to za ty ceny často navíc ojebou, tady např. - měnili brzdovku? Pochybuju že jsi jí v posledních třech letech měnil..
Klasická hejlovina, přijde hejl, "udělejte potřebný a pak mi dejte účet". Zaplatit musíš, můžeš zkusit ukecat slevu ať z tebe nedělají vola ža jim to trvalo 14 hodin práce. Poučení pro příště, cena i jaké díly použijou se domlouvá předem.
Jinde to moc lepší nebude, dobrých mechaniků který nerejžujou je málo, většina chce snadný prachy, lidi to dávaj tak proč si nevydělat. Ty teď půjdeš do vedlejšího servisu a jinej zase z vedlejšího servisu k nim, takže kšeft budou mít pořád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.