Ahoj, jasně, měla bych to vědět, ale přiznám se , že nevím. Byla jsem příbuznou požádána, jestli ji hodím na místní hřbitov. Je to mimo město. A já si nejsem vůbec jistá, jestli můžu přejet dvojitou plnou. Situace 1) jedu ve směru kamionu a chci odbočit ke hřbitovu, viz červená šipka - musím přejet dvojitou plnou čáru Situace 2) vyjíždím od hřbitova a chci pokračovat ve směru jízdy jako kamion - modrá čára - musím přejet dvojitou plnou Upřímně se mi to přejíždění dvojité plné nezdá, na druhou stranu by to znamenalo pokračovat od hřbitova opačným směrem několik km a dost krkolomně se otáčet Děkuji za normální vysvětlení. Zkoušela jsem hledat na netu a zamotala jsem se v informacích ve městě a mimo město...
Žádné šipky tady nevidím. Ale pokud vlastníte řidičské oprávnění, tak byste měla vědět, že v tomto případě můžete odbocovat na místo ležící mimo pozemní komunikaci. Pokud toto nevíte, neměla byste vůbec řídit vozidlo.
asd1
Přes dvojitou plnou?
kasim
@ernie Postrádám smysl poradny, pokud se má člověk bát zeptat, aby nebyl zesměšňován. Pokud chcete poradit díky, ale rýt přece nemusíte. Vím, že ve městě to na parkoviště apod lze. Ale mimo město si prostě nejsem vůbec jistá. Na tom místě je dost provoz a při jízdě jako jede kamion je v té rychlosti docela nebezpečné začít brzdit (ostatní to určitě nečekají) na druhou stranu dostat se odtamtud by znamenalo několik km zajížďku, což se mi taky nezdá. Tak se prostě ptám
Zazatelko, dvojitou plnou čáru můžete prejizdet jen v případě objizdeni překážky, například stojícího vozidla. Jinak nesmíte ani přes ní odbocovat. Můj první příspěvek byl omyl.
Lze odbočit, čára nai dvojitá není zeď-betonová stěna ! Ale pokud chcete podle pravidel, tak nesmíte, ani v jednom případu. to by musela být ona dvojitá ale přerušovaná!
kasim
@diesel Samozřejmě jsem se ptala na to, zda je to v pořádku dle pravidel silničního provozu a ne zda je technicky možné čáru namalovanou na silnici přejet. To fakt člověk musí pečlivě zvážit každé slovo, aby se do něj někdo netrefoval, byť je dotaz, předpokládám, jasný?
Značku je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění.
el
Takže po značce mohu jezdit jak libo? Stačí ji pouze nepřesáhnout, ano? Jak jednoduché by bylo odcitovat ten paragraf, aby se zamezilo všelijakým spekulacím… A když bude jednoduchá plná, tak už se přejet a odbočit mimo komunikaci může?
Ale to co jsem já napsal, bylo předjíždění sekajícího traktoru trávu vedle vozovky a dokonce jsem zažil případ kdy pomocník traktoristy ukazoval posunkem "jeďte v protisměru je volno".
Jedoucí vozidlo údržby totiž nelze považovat za překážku na pozemních komunikacích podle § 45 a § 2 písm. ee), což plyne nejen z jasného znění citovaných zákonných ustanovení, ale také z judikatury Nejvyššího správního soudu (srov. rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 13. 9. 2012, čj. 4 As 48/2012-23
Teda vy jste ale asi pěkná blbka,... Nechtěl byste se trochu mírnit a nenazívat tazatelku blbkou? Asi víte všechno a jste středem vesmíru.Není si jistá tak se zeptala.
V některých případech by šlo požádat příslušné úřady o místní úpravu-snížení rychlosti v úseku a možnost odbočení mimo silnici. Pokud se tam stávají dopravní nehody, tak si myslím, že by jste uspěli. Neznám další podrobnosti všech přístupových cest..
Moj postup : vyhodnotim viditelnost, intenzitu premavky a pritomnost organov. Ak je vsetko ok, bezpecne odbocim, kam potrebujem a ciary ma nezaujimaju, nie je to betonova stena.
Plati aj opacne, nikdy nepredbieham tam, kde nemam istotu bezpecneho skoncenia manevru, aj keby tam bola ciarkovana ciara.
Denně potkávám na cestách plno řidičů,kterým je nějaká plynulost a bezpečnost provozu úplně volná a předpisy jakoby neexistovaly.Neříkám že předpisy jsou od toho,aby se porušovaly, ale je třeba řídit se taky zdravým rozumem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.