Nejste přihlášen/a.
Mám půl roku starou baterii a po 5 hodinách po nabití (nabíjení trvalo pouze 3,5 hodiny, nabíječka vypnula při hodnotě 14,4 V) mi ukazuje napětí pouze 12,43 V. Po třech dnech ježdění jsem naměřil po 24 hodinách odpojení jen 12,23 V.
Je to napětí opravdu vypovídající veličina? Pokud ano (dobrá nabitá baterie má mít aspoň 12,6 V a napětí by nemělo klesnout pod 12,4 V, hranice je 12,2 V), měl bych tu svou vyhodit...?
Podotýkám, že se startováním nejsou žádné problémy. Multimetr by neměl mít chybu měření větší než 0,5 %.
Děkuji
Doplňuji auto je Toyota Yaris rok výroby 2017, objem 1,33. Baterie Varta 44 Ah. Start stop systém to nemá, je tam ale inteligentní nabíjení - nabíjí v podstatě jen při brždění motorem a neutrálu, za plynulé jízdy málo.
Děkuji, to jsem chtěl vědět. Internet je plný tabulek, jaké napětí odpovídá jakému nabití baterie, takže samé internetové nesmysly...
A to nejde ráno nastartovat nebo proč ji měříte a dokonce chcete vyhazovat? Kromě toho na zmeření nabití baterie se nepoužívá voltmetr, který je akorát hodně orientační, ale jestli je baterka nabitá na 100% nebo 50% vám neřekne.
Podle mne jste jenom další v řadě, který hledá problém, kde žádný problém není a baterka bude fungovat dalších 7 let...
Napětí naprázdno nevypovídá o stavu baterie vůbec nic. K trochu lepšímu otestování byste musel měřit při zatížení kolem 100 A. Kapacitu můžete ověřit měřením času při vybíjení do známého odporu. Akuma uváděla kapacitu při dvacetihodinovém vybíjení. Pokud nemáte možnost měřit hustotu, nevypovídá nic ani doba nabíjení.
Ne.
Celkem běžný jev. Jednomu mému zákazníkovi v servisu ,,koncernofky´´ doporučili, aby Sharana nechával běžet klidně i hodinu na volnoběh, aby se baterie dobila
Nepíšete základní údaj - o jaké auto jde, o jakou baterii jde.
Pokud jde totiž o novější auto, postižené Start/stop systémem a s tím souvisejícím ,,inteligentní ´´ nabíjení , tak u těchto vozů je naprosto běžné, že napětí baterie šíleně lítá. Zpočátku jsem si myslel, že na Octavii prostě blbnulo dobíjení, ale takhle pitomě se ten systém chová naprosto standardně napříč spektrem výrobců. - Partnery, které jsem měl po Ovci, dělaly to samé, štvalo mě to natolik, že jsem auto před víkendem dal na nabíječku, čímž jsem prodloužil život baterie proti kolegům se stejným autem o dva roky.
No a v současnosti mám nové Doblo a napětí tam lítá i za jízdy od nějakých 11,1V po 14,8V . Ne, že bych to tak prožíval a neustále měřil, ale tyhle GPS bonzáky logují i tyto hodnoty, takže není problém to dohledat
Ono je to fakt jako na houpačce - nicméně bavíme li se o jakémsi mediánu, tak tam se pohybujeme okolo těch 12-13V . Speciálně pro Vás jsem hodil do grafu data ze včerejšího poježdění - paradoxně nejnižší napětí se vyskytuje při jízde po dálnici na tempomat.
Ovšem výsledek je celkem tristní - dříve jsme služebáky prodávali většinou s originál baterkou, často s nájezdy 400tkm a víc. Ovšem to šlo o obyčejné baterie a normální nabíjení. Ono totiž při denním jezdění často dlouhých štrek ty baterie byly prostě v dobré kondici. Ovšem - kdeže loňské sněhy jsou - dnes auta se stejným stylem použití, ovšem ,,inteligentním dobíjením´´ odepíší baterku za 2-3roky a to se jedná o odolnější a taky daleko dražší AGM. Ovšem jediná cesta jak tu baterii trošku pošetřit je pravidleně to dobíjet, zejména když auto jezdí jen občas. Stačí nabíječka z Lidlu za pětikilo, navíc je malá, krásně vejde i pod kapotu, sama se po dobití baterky přehodí do udržovacího režimu.
Jak už bylo psáno, měření napětí baterie naprázdno o baterii nic neříká, pokud není pod 10 V (vadný článek/ky). Jinak se dá spíše stav baterie "otestovat"tak, že se měří napětí současně se startováním. V případě startu by nemělo poklesnout pod cca 10V a pak se vrátit na hodnotu nad 12 V a pokud se zvýší otáčky, tak max. na 14,4V (dobíjení). Jinak, pro informaci, třeba viz odkaz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.