Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinné ručení,

Od: mass* odpovědí: 29 změna:
Jedná se o starou Fabii. Otcovi lékař už nepovolil dál mít řidičák, sem si od něj tu fabii vzal na ježdění do práce, ale nepřepisovali jsme to. Otec před měsícem zemřel, a já teď nevím, jestli stím můžu vlastně vůbec jezdit, než bude dokončeno řízení dědické a navíc už teď končí zaplacení povinného ručení. Jestli to mám pojistit na sebe, to druhé jeho už neplatit, pojištěné to bude dvakrát, zatím, pak se to s pojišťovnou nějak dořeší, až se ukončí řízení, nebo to prozatím zaplatit za něj i když už tady není? děkuji za odpověď. Stejně to bude zachvíly napsáno na mě, ale to bude ještě nějaký měsíc trvat..

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paveldvorak
hodnocení

5x

osobně bych se zachoval podle zákona o pojištění odpovědnosti úmrtí majitele bych do 15 dnů oznámil jeho pojištovně a sjednal novou pojistku

o něčem takovém nevím.

paveldvorak

tvá neznalost a nevzdělanost s tím nijak nesouvisí

výtka
Upozornění od sys milancukrar 12. 09. 2023 08:55:28
Prosím, mírněte se. Děkuji

Myslím že jsem vzdělaný dostatečně, ale v posledních několika měsících žádné nové školení nebylo, takže nevím za je nějaká novinka

pckop1

paveldvorak@, hoďte sem paragraf zákona 168, kde je napsáno to, co tvrdíte

asd1

Povinnost oznámit pojišťovně bez zbytečného odkladu je, ale neoznamuje se úmrtí nýbrž změna vlastníka. A ta nastane až ukončením dědického řízení.

Pokud je pojištěné tak je pojištěné, tam problém není. Spíš když někdo naboří tebe tak plnění se vyplácí vlastníkovi tj. šlo by to do dědictví?

Také bych ten paragraf rád viděl. A pokud je to interní informace nějaké pojišťovny, tak napište které a já si to u managera vyžádám.

tim
K čemu je to dobré? tu pojistku půjde vždy ukončit k výročí, ať už jakýmkoliv způsobem.
Takže pokud to není v zákoně, tak bych si dost rozmyslel oznamovat pojišťovně úmrtí, leda by byla sjednána vysoce nevýhodná pojistka a chtěl bych peníze zpět do dědictví…?

nepůjde ukončit - leda podvodem. za zemřelého může právní úkon provádět pouze ten který je notářem určen dědictvím.

Nenavádějte k porušování zákonů !

jannovak

paragraf je v zákoně, kdo se tam podívá ten jej uvidí

občanský zákonk umožňuje užívat vozidlo po dohodě všech dědiců až do rozhodnutí notářere o tom komu připadne...kdo to chce vidět ten se do OZ může podívat

asd1

Psal jsi že to je v zákonu o pojištění, teď zase OZ.. Buď sem hoď číslo předpisu nebo zalez.

Nepletl b\ych su POUŽÍVÁNÍ a ukončení ši změnu PR!

jannovak

áesdénula si to bohužel plete...typický dezolát

hodnocení

2x

úpřímná soustrast!

osobně bych zaplatil další PR a klidně až do ukončení dědického řízení s ní jezdi. pak s rozhodnutím o vypořádání řešil další=zápis změny, ukončení PR a uzavření nového...Ale to je MOJE (bylo by) rozhodnutí, zdali je to právně ok? nevímale asi také.

doplněno 09.09.23 16:06:

Ještě se doplním-tuším že PR končí oznámením pojištovně o úmrtí dané osoby. Jinak končí placené-tím rozumíte co? platí se měsíčně-1/4 letně...? nebo je to před výročím? Pokud výročí tak lze s novým, s prodloužením (většinou i krapet vyšší cenou)nesouhlasit a ukončit nebo v zákonné lhůtě (min 6 týdnů ) před koncem toto ukončit ...

Nelze souhlasit / nesouhlasit za zemřelého ! Za zemřelého nelze provádět žádné právní úkony které nepovolí notář!

mass*
hodnocení

bylo to tak, že auto má jestě dlouho technickou, říkal že to mám dojezdit, že je škoda to dávat pryč, vzal jsem si malej techničák, klíče a kartu, velký techničák ne a nemůžu ho teď nikde najít. Dá se to vůbec pojistit bez čísla techničáku? Když ani nejsem majitel? Někdo mi říkal že při online pojištění stačí vin a zbytek mám v malém. Tak nevím jestli to můžu teď vlastně vůbec pojistit na sebe.
Myslím, že můžeš.Já vše řeším s ČSOB poj. telefonicky..Zeptej se jich tam. A když hned řekneš, že to chceš pojistit na sebe,tak nebudou dělat problémy a lze to vyřídit. Určitě tam zkus zavolat;) Do té doby jsou to jen spekulace na teoretické bázi..Mám několik pov. ručení a na pojišťovnu osobně téměř nechodím..převážně telefonuji

číslo ORV není třeba . Potřebují RZ, VIN Neojištuje se na čísla dokladů ale na VIN a RZ.Když jsem kupoval a neměl nic v ruce jen jsem vyžádal VIN a RZ jsem měl na fotu a na ČSOB stačilo, ale chodím osobně k p.Vilmě (jinak to k úřednici ČSOB poj v místě bydliště-je to naše dlouholetá známá!)

Když už jsme u RZ / VIN, pokud není nějaký problém v evidenci tak stačí jen jeden z těchto údajů.

hodnocení

0x

To nepůjde. S majetkem po zemřelém nelze nijak nakládat, musí se počkat až na ukončení dědického řízení. Leda by to povolil notář který je pověřen vyřízením pozůstalosti.

paveldvorak

podle zakona to pujde

mass*
hodnocení

..ano, tohle já vím, to je druhá věc kterou jsem řešil, zde by mě zajímalo, kdyby mě vyfotil radar, nebo něco v tomhle směru kdy se přestupek neřeší hned. Nevěděli by koho hledat, mohli by to auto dat do pátrání, aby to zjistily. Nebo se to dá považovat jako krádež? Nebo zjišťovat pozůstalé, ta první je jednodušší. Dále nevím jestli při silniční kontrole se jim osoba napíše jako neexistující, nebo tam budou mít nějaké jiné informace. Nebo vlastně ani nevím co tam mají když prověřují techničák, jestli jen to, jestli není v pátrání, tak se to vlastně nedozví . . Tohle si spíš myslím ale nevim. Když to pojistím u jiné pojišťovny, tahle to možná už ví, nebo ne. Smlouva je pořád platná (čkp), oni ji zrušit nemůžou. Auto nesmí být nepojištěný. Třeba tohle ani notář neřeší, až noví majitelé. Pojištění u jiné pojišťovny na sebe, tu starou neřešit, něco se stane, já řídím pojišťovna vykryje, a která, tam průser nebude. v tom prvním vidím problém, kontrola, radar, nehoda (policie). I nějakou menší pokutu bych i troufl, pořád lepší, než si teď hned kupovat křáp kterej bude mnohem horší než tohle, protože jakýkoliv lepší, se na ježdění v tomhle případě nevyplatí. A navíc jen max dva měsíce už než to bude oficiálně moje. Jinak bych to odstavil a vůbec to neřešil.
Jezdil jsem rok a půl autem psaným na zemřelého..Pojistku jsem zaplatil na sebe..Pokuta přijde na adresu uvedenou v registru..Nevím zda na té adrese vybíráte poštu dodnes,zda jste bydleli spolu..Nepáchejte přestupky a nic se nestane.Pokud by pokutu nikdo nezaplatil, tak je Dost možné, že se auto promítne do hledaných- v pátrání..ne kvůli tomu, že by bylo kradené, ale kvůli dluhu na pokutě

mass*
hodnocení

A policajti vás mezitím kontrolovali? ..dávám si pozor, udělám pojistku jinde, tuhle nebudu absolutně řešit, až potom to zruším, budu jezdit. Posta jo, jezdím se tam dívat, ale v tomhle směru by stejně přišel doporučeně, takže bych nezjistil co tam bylo. A navíc Pošťák to ví, doporučený hned válí nazpátek z poznámkou proč. Nenosí je tam ani.

uuu
hodnocení

0x
Pokud koncimpojistka tak ji muzes vypovedet pro zvyseni ceny do mesice od oznameni nebo bez duvodu 6 mesicu pred vyrocim. Nikdo nebude zkoumat ze jednas za otce.
Pojistku si muzes uzavrit na sebe kdyz budes sofer. Nikdo to nebude zkoumat kdyz to uzavres pres nejaky srovnavac. Nebo muzes pojistku zaplatit jmenem otce. Nech si udelat kalkulace na obe rodny cisla a vem co bude vyhodnejsi.
Sice to neni de jure koser postup, ale je funkcni.

bez duvodu 6 mesicu pred vyrocim

bez duvodu 6 týdnů pred vyrocim

mass*
hodnocení

..nějak to už dokončím, nevím kolik dávají max. bonusy, myslím že mam asi už ten hodně max. velkej, podívám se na to a zjistím.., nikdy jsem neměl pojistnou událost, nehodu,,, caa 20 let... ...a co kdybych ted vlastně nedělal vubec nic, a jezdil, ma to být zaplaceno do neděle, počítám tak do deseti dnu by přišla upomínka, pak nějak za měsíc asi další a k tomu už i nějaké bu bu bu, ale smlouva je pořad platná, takže.., a pak už by se to vyřešilo normálně,, ale kdyby zákon schválnosti mezitím nadělil... díky všem za odpovědi..

však jezdit s tím můžeš akorát nemůžeš tu smlouvu přepsat na sebe

jannovak

žijeme ve svobodné zemi a smlouvu může uzavřít i třetí osoba...tak proč by nemohl ON?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]