Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím Vás, přítelkyně je majitelem vozidla a chtěli bychom ho přepsat na mě. Jelikož tomu moc nerozumím a určitě zde bude mít někdo s tím zkušenosti. Bydlíme s přítelkyní spolu, ale nemám tam trvalé bydliště jako ona, takže nevím jestli to půjde darovat, když je to v uvozovkách jen přítelkyně a ne manželka? Případně jak postupovat.. Sepsat normálně kupní smlouvu, že mi ho prodává, ale to pak musím vykázat v daňovém přiznání jako příjem je to tak? A zda jde do kupní smlouvy napsat nějakou směšnou částku? Nebo zda lze to udělat jinak než s kupní smlouvou? Jak říkám opravdu tomu nerozumím, proto bych se chtěl zeptat, na nejjednodušší postup pro obě strany .. A ano dává mi ho dobrovolně :D... Mockrát děkuji za radu
..
Potřebuješ 1) platnou evidenční kontrolu (platí rok, je i součást technické, úřad k ní má elektronický přístup), 2) doklad o pojištění (nemusí být na tebe) a s tim zajdete na odbor dopravy přepsat.
Kupní/ darovací smlouvu na přepis nepotřebuješ.
Pojistka - po změně vlastníka je povinnost bez zbytečného prodlení (ca do týdne) oznámit změnu pojišťovně a dnem oznámení POV končí, je třeba udělat nové (pojistit může kdokoliv, nemusí to být vlastník, klidně zase původní, ale může být jiné pojistné (vlastník je/ není shodný s pojistníkem = jiná sazba)
Děkuji za radu.. Já právě na internetu všude četl, že je potřeba kupní/darovací smlouva k přepisu vozidla.. Pokud to jde tedy takhle jednoduše, tak to není o čem .. Ještě jednou děkuji.
Mám asi desáté auto, Kupní Smlouvu snad nechtěli ani policisté na DI! Po zrušení evidence MV na DI a přesunutí na úřady, KS NEVYŽADOVALI ! vůbec NENÍ třeba! Vám bude stačit jak psal kolega Asd -protokol o EvK (TK)platný (rok od provedení) doklady vozidla= ORVI a ORVII, platná ZK jako doklad o uzavřeném POV (PR) a pak osobní přítomnost obou stran=původního majitele a nového majitele (Vás a Vaší přítelkyně) pořípadu plná moc jednoho nebo druhého, popřípadněobo pro osobu třetí (Nedoporučuji, dp výhradně přítomnnost obou osob)
Byť jde asi o formalitu,a ale pro případný rozchod a tahanoie mezi Vámi, doporučím Vám sepsat ve dvou výtíscích darovací či kupní smlouvu, pro jistotu! (Vzor naleznete naiinternetu!)
Nepotřebujete mimo platné doklady skoro nic, stačí sepsat žádost a oba být na úřadu - tam přepsat z aktuálního majitele na nového - nic víc není třeba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.