Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přepsat auto zpětně?

Od: guts321 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

přestěhoval jsem se do ČR tenhle rok a nutně jsem musel koupit auto kvůli práci. Neměl jsem ještě přechodný pobyt, a tak jsem se zeptal strýce (nepokrevní linie) jestli můžu zapsat vůz na něj. Bazaru jsem moji situaci vysvětlil a byli velice vstřícní. Auto jsem zaplatil, pojistil, bazar dostal plnou moc od strýce a vše proběhlo hladce. Následně jsem požádal o přechodní pobyt. Ten jsem dostal a teď bych ho rád přepsal na mně. Po tom, jak jsem hledal možné řešení jsem zjistil, že jsem si to hodně zamotal. Ani kupná, ani darovací smlouva není vhodná kvůli daním. Nikde jsem se nedočetl, že osvobozen od darovací daně není nepokrevní strýc... Jak to napravit? Je možné že jsem to auto strýci prakticky daroval a on teď musí podat daňoví přiznání?

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

3x
Nevím co řešíte za složitosti, prostě jděte na úřad s doklady od auta, strýcem a nechte to přepsat.
Samozřejmě to jde dělat i složitě s trváním několik měsíců...

Pokud mezi prvním a druhým přepsáním neuběhlo 12 měsíců, bude muset strýc uvést auto v daňovém přiznání. Byť "nákup" a "prodej" za stejnou částu, bude danit 0 Kč, ale uvést to musí.

paveldvorak
hodnocení

2x

myslím že řešíš hlouposti na evidenci vozidel sežádné smlouvy nepředkládají přepsat auto zpětně je nesmysl ...asi jako vrátitse strojem času do jeslí

guts321
hodnocení

tak jaké by bylo podle vás řešení? jednoduše to napsat na mně a zaplatit darovací daň?

asd1
Jen to prepises na sebe, odbor dopravy žádné kupní ani darovací smlouvy neřeší.

hodnocení

0x

Pokud je psané na strýce,koupil ho oficiálně on. V jaké době od nabytí a za kolik by ho musel prodat aby nemusel danit,určitě někdo poradí .

streco
hodnocení

0x
Jak jsi přišel na takovou volovinu? když daš holce kytku, taky bude platit darovací daň? :)
streco
Pardon, movitých věcí je tam limit pro osvobození 20 000, takže je to auto by bylo osvobozeno do 20 000 stejně jako kytky. no ale jelikož sebere asi skutečný stav a neformální, tak si nic Nedaroval, nic nemusíš řešit, hlavně na to nemá kdo jak přijít. kdybys to chtěl udělat formálně správně, no tak jsi mu ho prodal a on ti ho prodal zpátky, vyřešeno.

hodnocení

0x
Kdo kupoval auto? Je psán v ks a faktuře u prodejce-bazaru?
Pokud strýc a je to méně než rok pak by měl strýc zapsat do daňového přiznání.
Zápis v registru pak potřeba: protokol z evidenční či technické prohlídky(stáří max rok- od 2023!)pak osobní přítomnost strýce nebo jeho PM a jako poslední 800kc jako spr.poplatek a vypsat tiskopis Žádost změny.

guts321
hodnocení

Já jsem spíš měl strach z toho, že to začne řešit FÚ. A strýc bude mít z toho celého akorát potíže, když jsem to auto platil já... Platil jsem to ze zahraničního účtu, tak by to asi aj tak neměli zjistit. Jestli to tedy FÚ tak neřeší, tak ho teda bez obav přepíšu...

ještě jednouKDO figuruje na faktuře nebo KS v bazaru? Vy nebo strejda?! Pokud strejda=přihlásí prodej FU,. Pokud figuruje jen a pouze v ORV pak jednoduše zápis změny a jede se dál

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]