Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mapy.cz, Google Mapy, Waze, Sygic,...?

Od: lubosnovak odpovědí: 48 změna:

Dobrý den ve spolek.

Kterou mapovou aplikaci používáte nejraději a která je nejlepší?

Všem děkuji za postřehy, názory a odpovědi.

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Mapy.cz vynikající v Česku včetně uzavírek a objížděk, za hranicemi bohužel skoro nepoužitelné, lžou. Google mapy obecně dobré všude, nevyhovuje mi grafické zpracování, v Česku (a nejen v Česku) často chybí čísla domů v adresách. Waze a Sygic používám dost výjimečně, opět hlavně kvůli grafice. Ovšem to je věc osobního názoru.

hodnocení

4x

Za mě jednoznačně Waze. Mám už s tou aplikací najeto přes 800.000km a velmi mi vyhovuje její on-line systém hlášení kolon, nehod atd.

hodnocení

4x

Která je nejlepší Vám nepovím, protože jsem neměl důvod používat jinou, než tu co používám, takže nemám srovnání.

Já používám Google. Zatím mě vždy dovedl do cíle.

hodnocení

4x

40 rtoků mi stačila papírová mapa (byla to mapa, mám ji ještě uloženou) kterou jsme dostali nekdy v roce 1984-5, Pro veřejnost byla k dispozici cca o 10let později, nevýhoda byla, že když jste třeba hledali v Olmiku VOZ-tak to tam nebylo stejně jako třeba AOZ tamtéž!ale na cestu z bodu A do bodu B stačila a pak když jeden nevěděl nastoupila hu,.. ústa a dotaz.. Navi používám minimálně, vvšechny trsasy mám v hlavě a když je nesmylsně značena, není značena... objížďka skrze uzavírky pak používám mapy.cz nebo Waze., Sygic mi vůbec nevyhovoval googlovi mapy jsou pro men taky nevhodné (grafika) . Ale jako prvotní (a to když jedu po známé trase,) na PC dopravní info a koukám na trase po uzavírkách abych nebyl překvapen.

jaj*
hodnocení

3x
Každá na něco jinýho, mapy mají ofline mapu, google má street wiev a Waze má hlášení kolon a tak.

No... offline mapy a hlášení kolon umí i Google... ;)

hodnocení

3x

Používám různé aplikace, které volím dle konkrétního účelu použití.

TomTom mapy, Mapy.cz, Garmin (mapy Topo Czech), Google maps.

hodnocení

3x
Waze, potom s velkým odstupem Mapy.cz a ostatní mě nezaujalo.

hodnocení

3x

Před neznámou cestou mám přípravu tras. Kouknu na Mapy.cz, Gogle, doprava, i Vaze. Porovnávám, hledám uzavírky atd. Na jízdu ale volím jen mapy.cz, páč stále vylepšují. S Vaze nejsem moc spokojen, buď s nimi neumím, nebo mne často posílají jinudy, kvůli jedné minutě.

Osobní zkušenost před dvěmi lety, cesta z Nepomuku do plzeňského pivovaru. Auto se sedmi lidmi, mimo řidiče si každý zapnul navigaci, ONLINE, stejná navigace u různých telefonů vedla cestu jinudy. Ti, co používají Vaze, tak jí chválí, páč je nejlepší a klidně objeli dva bloky domů, aby se vrátili zpět na hlavní, jen kvůli pá semaforů. My, co měli jen mapy.cz, jsme je nechali, ať se dohadují, páč jsme věděli, že tam dojedeme stejně.

Každá navigace je dobrá, špatnou by přeci nikdo nepužíval a skončila by. Vše je o zvyku a zkušenostech.

makak
hodnocení

3x
Waze na navigaci, google na aktuální dopravu a seznam na turistiku

hodnocení

3x

Nědy to není ani tak o navigaci, ale o jejím nastavení.Hlavně u objížděk se mi občas stalo, že jsem na silnici 3.třídy s mostkem o nostosti 10 t a pár ostrýma zatáčkama potkal kamion. - řidič jel tupě podle navigace..

spu
hodnocení

2x

Nejlepší navigace je papírová mapa

k2

Jak jste na takovou blbost prisel?

spu

Více něž třicetiletou praxí, mladíku.

lubosnovak
hodnocení

Jaká blbost, také mám nejradši autoatlas. Ten ale bohužel není online. Ale dokáže vytáhnout z bryndy, když online navigace selže.

k2, to máte marné...:)

k2

A kolik desitek (stovek) km podle te papirove mapy denne najedete? Zkousel jste vubec pouzivat nejakou navigaci a mate tedy srovnani s papirovou mapou?

lubosnovak
hodnocení

Samozřejmě, že mám, tuhle mně při vystupování upadl mobil, rozbil se, a byl jsem rád, že jsem měl v autě autoatlas. Mám docela dost velký přehled o silniční a dálniční síti v ČR, kam která silnice vede, takže jsem si schopen i ve starém atlasu nově dostavěné úseky doplnit. ale někdy navigaci i tak používám, jistota je jistota.

spu

Pane Cukráři, je opět špatně, že mám jiný názor, než Vy? Jezdím podle ukazatelů a klasické mapy a to i v cizině. Ale rozumím tomu, že klasická mapa nebo třeba tištěný jízdní řád může pro někoho být neřešitelný rébus.

takže jsem si schopen***

většina lidí je schopna dojet i bez mapy, třeba i tištěné. Stačí se zeptat u krajnice...

Poslyšte, @spu. S tou nejlepší papírovou naivgací nebudete mít pravdu. Proč? Protože se obávám, že autoatlas nemá takové prřiblížení, jako navigace. Tedy aspoň ne ty autoatlasy před čtyřiceti lety co pamatuju. Tam u měřítka 1:100 000* by to musela být už slušná bichle s indexem jak kráva, anebo plachta, kterou jste přikryl celé auto. A teď pozor. Ani v tomto měřítku tam nebyly osady s třema barákama, které nejsou u dnešních navigací problém. A o tom to je. Do Prahy, Brna nebo Budějc dojedete i bez té papírové.

*Jak jistě víte, toto měřítko znamená, že na mapě je 1 cm roven 1 km v terénu. Takže D1 z PHA do BRN by byla na papíru něco kolem dvou metrů.

ml1

Papírová mapa a propiska. To je nejlepší. Ovšem tak jako u elektronické - neni mapa jako mapa.

Snad by stálo za to prozradit, které papírové mapy. Jestli kupované, nebo vlastnoručně tištěné a jaké. Já se vždy dost pekluju s jejich tiskem, aby pokrývaly potřebnou oblest a byly zároveň čitelné. Většinou to vychází na 3x3 nebo 4x4 listy A4, které e potom dobré slepit nebo aspoň nějak označit, jak patří k sobě.

lubosnovak
hodnocení

Můžete mně, prosím, vysvětlit, proč tady tak všichni brojíte proti autoatlasu? Ano, v dnešní době je několikanásobně překonaný, ale proč ta zlost?! Protože s tím již neumíte pracovat nebo o co jde? Kvůli tomu tady nebudeme na sebe přece útočit ne. Každý ať si používá co uzná za vhodné. Kdybych věděl, co můj dotaz způsobí, raději bych ho nezakládal!

Dlouho jsem jezdil podle papírových map.Pokud se člověk malinko orientuje a ví co znamenají čísla u krajnice,jsou dálkové trasy v pohodě.Největší problém je s aktuální dopravní situací,ale např.v Brně se zácpama počítám . navigaci spíš na konkrétní dohledání adresy určení

Manželka teď o prázdninách naviguje podle MAPY.CZ a prohlásila - jak jsme bez toho mohli žít *smich*.Nedávno jsme vzpomínali se známou, jak jsem jako vedoucí vozidlo provedl celou kolonu vojenským prostorem místy, kde podle map žádná silnice nebyla...

lubosnovak
21.08.23 19:49
hodnocení

k2

@lubosnovak: Ja proti papirovym mapam nebrojim, ale zajimalo by mne, jaka papirova mapa a nejlepsi pro jizdu na KONKRETNI misto. Tim nemyslim z Prahy do Horni Dolni, ale na konkretni adresu (cislo popisne), konkretni misto bez cisla popisneho uprostred poli/lesu, konkretni firma v nejake velke prumyslove zone atd.

Moje otazka, kolik km denne dotycny dobrodruh dle map najezdi, zustala bez odpovedi. Ja neco dle navigace najezdim a nedovedu si predstavit, jak bych v 21. stoleti dle papirove mapy hledal konkretni cislo popisne (at uz na vsi ci ve meste) ci nejaky "bod"/cil uprostred niceho...

spu, klidně si mějte jiný názor, ale když napíšete, že nejlepší navigace je tištěný atlas, tak s Vámi nemůžu souhlasit. Ale respektuji Váš názor, bez útoků na Vaší osobu. Vy si myslíte, že jsem nejdezdil podle autoatlasu? Dokonce i když jsem si koupil první navigaci v roce 2012, měl jsem zapnutou navigaci a manželka na klíně autoatlas.

Když teď jedu někam do cizízího vzdáleného místa, udělám si itinerář, čísla silnic, názvy obcí a směr, kam odbočit.

Ale nejlepší navigace není papírová mapa.

Luboši, kdo tady brojí proti atlasu? Jen asi někteří nesouhlasíme s tvrzením pana Spu.

Stačí kouknout do aut, mají tam papírovou mapu, nebo navigaci?

Všichni jsme jezdili podle autoatlasu, páč nic jiného nebylo.

Před skoro čtyřiceti lety nás v autoškole učili, ať jezdíme podle čísel silnic. Tak si tehdy vzal člověk do ruky atlas, vyzjistil kudy tak přibližně jet a napsat si čísla silnic. To fungovalo a funguje dokonale.

Ovšem moderní doba je prostě pohodlnější a navigace prostě k dnešku patří.

jenyku, nebudete tomu věřit, ale asi před hodinklou tu byla příbuzná, abych jí vysvětlil, kudy má jet.

Tak jsem jí ukázal na mapách, že na cedulých jsou čísla silnic, za křižovatkou je opět číslo silnice, aby se ujistila, že jede správně. páč názvy 10 měst se těžko pamatuje, ale dvě, až tři čísla silnic ano.

Taky jezdím hodně podle čísla silnic.

Milane, s hasičema jezdíme do Německa, skoro 600 km. Do Žitavy trefím po paměti, kousek za Žitavou to je takový, no řekněme ještě nedodělaný, u Budyšína se najede na dálnici a 4, 14, 38 a pak jen hlídat správný sjezd. Ale stejně si pustím Waze, hlídá to policajty, zácpy, radary a podobný záležitosti.

jenyku, jasně, každý jsme na něco zvyklí, já na mapy.cz.

Policajti mne moc nezajímají, hlavně průjezdnost silnice a kudy kam. Je pravda, že poslední dobou to mám kvůli zbývajícimu času, kdy tam dojedu...

Já tedy určitě proti takovým, co jezdí po paměti, nebo podle autoatlasu rozhodně nebrojím. Naopak. Při své profesi najezdím tak 8-10 tkm měsíčně a proto si pouštím Waze i na trasy, které notoricky znám a už mnohokrát se mi to osvědčilo. To z toho důvodu, že ti, co jedou podle paměti, papíru, nebo off-line map prostě nejsou schopni reagovat na nastalou situaci, zatímco mě ,,Wejzka´´ upozorní na problém a pošle mě jinudy, abych netvrdl v koloně. Jenže - kdyby to udělali všichni, tak i to objízdnou trasu zašpuntují, takže já jsem velmi, velmi rád, že si jedou svou ,,známou trasu´´ i za cenu tvrdnutí v kolonách zatímco já nemusím čekat a jedu pořád. Ono si totiž nevyberete - v zimě kdejaký kopec zašpuntují kamiony, v létě zase rozkopou cokoliv rozkopat jde, takže stále je třeba být online informován, pokud hodlám někam dojet.

lubosnovak
hodnocení

Mně to prostě tak přišlo, že nemáte rádi atlas, pardon. Já také navigaci a atlas používám pouze ve městech, kde je mnoho ulic a uliček,ale mezi městy navigaci nepoužívám, jak jsem již napsal, dost silnic nosím v hlavě a tak podle hlavy také jezdím. Nic víc, nic míň. Samozřejmě tím pádem nevím o náhlých kolonách, což je nevýhoda, a to atlas opravdu neumí, to je fakt.

@milancukrar Vás bych nerad urazil, míváte bezva rady, tak se Vám omlouvám,

Lubosnovak: Podívejte, co je z těch dvou navigací lepší, jestli klasický atlas, nebo ta elektronická by se jednoduše zjistilo orientační soutěží mezi dvěma řidiči bez spolujezdce, kteří by byli vysláni na jimi neznámé místo neznámou trasou za dodržování rychl. limitů. Kdo tam s největší pravděpodobností bude dříve?

lubosnovak

Já nerozporuji, že je navigace v mobilu lepší, já jsem jen nechápal ten vyložený odpor ke všemu, co není součástí IT systémů. Nic víc, nic míň.

Luboši, projel jse mcelou diskuzi, ale fakt jsem nenašel odpor, vůdči autoatlasu, papírovým mapám. Jen jsem našel odpor ke sdělení pan SPU.

lubosnovak
hodnocení

Dobře, vzdávám se, a také omlouvám.

lubosnovak: Nikdo netvrdí, že není možné jet podle papírové mapy, ale je nesmysl tvrdit, že je to nejlepší způsob navigace. Kdyby tomu tak bylo, tak piloti by létali jen za dne v letové výšce která umožňuje orientaci na dohled podle terénu, s papírovou mapou a kompasem, nemyslíte?. A v tomto případě by byl odpor pilotů na místě.

hodnocení

2x

Já používám Apple Mapy, už dávno neplatí to, co se říkalo na začátku před deseti lety, dnes to jsou vysoce kvalitní a přesné mapy a hlavně mají perfektní podporu pro Car Play. A zatím mě vždycky dovedly přesně tam, kam jsem potřebovala, což třeba o Waze úplně neplatí, nějak si plete číslo popisné a orientační a někdy je zamění.

lubosnovak
hodnocení

Apple nevlastním a na Androidu je nerozjedu...*zmateny*

Tak to se omlouvám, nedošlo mi to :) Na Androidu bych se asi držela Google Map, ono to vestavěné obvykle bývá i nejlepší a rozhodně jsou lepší Google Mapy než Waze, podle mé zkušenosti. A jinak na offline používám Magic Earth, ale to jen mimo EU, kde jsou drahá data a určitě to je i pro Android :)

edit: tak opravdu je i pro Android - play.google.com/...

lubosnovak
hodnocení

V pohodě, nemáte se za co omlouvat, já jsem naopak nenapsal, že mám Samsung.

ml1
hodnocení

2x

Nejlepší je samozřejmě ta moje. Proto ji dělám. Tak to přeháním, má k dokonalosti, ba i k tomu, abych ji vůbec mohl zveřejnit dost daleko. Ale je asi jasné, že přednostně programuju to, co potřebuju.

Mapy nejsou moje, ty vytváří OSM. A ve většině případů mi právě OSM vyhovují nejvíc. Pak je ještě několik dalších. Neni to tak dávno, co jsem svoji aplikaci upravil i na používání jiných než OSM map.

Mapy.cz jsou prakticky OSM, akorát si je kreslí sami. Poměrně střízlivě, takže jsou použitelné velmi dobře.

Mapy googlu jsou naprosto příšerné. Oni se chtějí odlišovat, proto stvořili něco, na čem neni vidět vůbec nic. Hlavně že tam je tuna reklam.

Ostatní jmenované neznám.

Mapy.cz, Google Mapy, Waze, Sygic,...?

ml1, naprosto s Vámi souhlasím, v první větě.

Zkusil jsem hledat, co to znamené OSM, poslalo mne to na OpenStreetMap, kde jsem zkusil zadat cvičně cestu, ale posílá mne to přes zákaz vjezdu, o 2 km méně nežli mapy.cz, ale čas je o 12 minut delší.

Ale to vůbec nevadí, je to prkotinka na 115 km.

Další trasu do Dunajské Stredy, opět přes zákaz za Trhovou Kamenicí, a delší o 26 minut.

Ale třeba to je tím, e s tím neumím...

Každopádně díky za osvětu.

jimi
hodnocení

2x

Do auta na autonavigaci Waze.

Jako Mapy pouzivam Mapy.cz

Google mapy vyjimecne, nic moc

paveldvorak
hodnocení

0x

pokud jde o offline navigace, v současnosti nejlepší jsou MAPPS.ME, neřeší sice aktuální dopravní situaci ale jinak ukáže vše ostatní

pokud jde o mapy.cz, v ČR fungují ok, bohužel v jejich zahraničních mapách jsou vážné chyby...například v lyžařskm středisku Kolašin / černá hora) vás mapy kldině pošlou do rozestavěného nezprovozněného tunelu...v tom jsou google maps o dost lepší

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]