Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádci,
asi se mi budete smát, ale jako mladá generace jsem přišel do styku jen s karburátorem z Favorita LEKR a ten jsem se naučil i rozebírat, čistit, dokonce jsem pár i renovoval včetně nazinkování dílů a to je příběh s karburátory u konce mých znalostí. Byl tam automatický sytič, který nastavoval bimetal ohřevem chladící kapalinou a elektricky topnou spirálkou v těle. A teď k problému.
Nikdy jsem neřešil karburátor a ani nejezdil a nikdy ani neřídil Škodu 105/120/Garde/Rapid.
Teď mě jedna čeká na převoz a několik let stála bez hnutí.
Základ jako vyčistit nebo vyměnit svíčky, načerpat palivo nejlépe z PETky hadičkou mimo nádrž, baterka, provozní kapaliny, rozhejbat kola, atd... zvládnu
Čeho se obávám je, že moc neumím ovládat manuální sytič. Nikdy jsem to nepotřeboval.
Nechci, aby se uchlastala a musel sušit svíčky a trávil o to déle času mojí chybou. A taky nechci, ať mi nešlehnou plameny z výfuku a nezapálí suchou trávu, kde parkuje.
Proto se tedy ptám, jak se správně tyhle auta startují .
Jak třeba v těchto vedrech a jak třeba v zimě, abych si udělal obrázek funkce. Fakt nevím, jak pracuje EDSR nebo SEDR karbec. Jen vím, že je o dost jinek nežli LEKR na kterej jsem naučenej.
Jak moc zatáhnout páčku sytiče a kdy ho dát dolů v tomto počasí?
Pokud bude mít náznak na každou otočku blafnout a pak nic, tak mám už po několika neúspěšných pokusech sytič raději vypnout? Nebo bude bezpečnější bez sytiče motor nahodit na sprej do vzdušníku karbecu?
Chtěl bych nějakej postup, aby to blaflo na poprvé. Nebo jak jste to startovali vy pamětníci či co máte ještě stodvácu doma?
Manipulace se startovacími kabely je taky problém a baterku mám malou 45Ah nebo 100Ah a ta malá je už starší, ale ještě OK. Citigo nahodí. Tu 100Ah bych musel demontovat a kabely mám jen 3m a auta tak blízko nedám. Prostě je nejpohodlnější vyjet s tím střepem na vlastním motoru. Proto je klíčový ten start na co nejméně pokusů. A trochu mě znervózňuje ten pomalej startér co s tím líně točí a každou chvíli to vypadá, že baterka chcípne. Jsem zvyklej na startéry s reduktorem co mají větší švih a točky (viděno na videích).
Proto takový dotaz. Díky předem
Jo, byla do 91 roku a pak 92 a poslední karbecy 93 pumpa bez páčky a sítka.
Nevím právě, abych to neuchlastal tou akcelerační pumpičkou jak píšeš. Někdy vídám teď různá videa a spousta lidí šlape pedál plynu jak vzteklá. To se mi zdá jako cesta k uchlastání než ke startu.
...
Bylo lepší přidávat dávku paliva podtlakem zavíráním klapky sytiče nebo nastříkáním akceleračkou planovým pedálem?
Co bylo lepší a přesnější s menší tendencí přehnání a uchlastání?
Jojo, sytič to je věc, co už mnoho lidí nejen že neumí použít, ale ani néví k čemu to je.
Ale není třeba z toho dělat vědu. Pokud je to auto jinak v cajku (předstih, rozdělovač - palec, kabely atd atd) tak se startuje vcelku snadno. Prošlápnu párkrát plyn (AC pumpa nastříká do difuzoru trochu paliva) , zavřu sytič, pak - pochopitelně bez plynu startuji. Mělo by to chytit. Pak chvíli nechám běžet s plným sytičem, podle teploty - v zimě déle, v létě stačí skutečně chvíle, pomalu zkouším otevírat sytič, pro kontrolu zkusím mírně přidat plyn - když se motor rozbíhá, je OK, pokud se zakucká, je třeba ještě chvíli sytič nechat. Měli jsme léta Š100, často jsem v zimě vyjížděl s částečným sytičem, ten jsem po pár stech metrů postupně úplně otevřel - je to o citu, nikdy jsem to nějak exaktně neanalyzoval, prostě dokud ten motor nereagoval normálně, trochu sytiče zůstávalo.
BTW - u té naší rodinné šáde byl ještě první úkon - protože se jezdilo dost málo, tak první bylo otevřít kapotu a páčkou na pumpě - vpravo dole u filtru oleje - dočerpat benzín do karbecu, jinak člověk točil zbytečně dlouho
Takže hlavně při plným sytiču nesešlápnout plyn na doraz. Jako že bych 2x udělal při plným sytiču brm brm, tak se rovnou můžu rozloučit z dalším startem, protože to tímhle podělám?
Chápu správně že plnej sytič = už moc nešlapat plyn a nestříkat tam už nejlépe vůbec nic akcelerační pumpičkou?
...
U Favorita bylo, že akcelerační pumpička stříkla jen při prudkým švihu plynovým pedálem a pokud se plynový pedál mačkal klidně až k zemi pomalejším tempem, tak se palivo do difuzoru pumpičkou nestříklo z té spršky.
Funguje na stejném principu akcelerační pumpička i u SEDR a EDSR?
Napadlo me to same. V jinem vlakne vysmech a castovani lidi idiotama a nenastartuje auto se syticem. Ja auto nemam zadne, zato 8 motorek jen a jen s karburatorem. Ono, nastartovat vidlicovy dvouvalec s objemem 1600ccm s noznim startovanim je nekdy masakr i pro me. Co se tyce auta se syticem, je to kus od kusu uplne jine. Neexistuje univerzalni navod.
Však musím vám dát možnost se taky obout do mě a srovnat tak skóre. Budu rád. Vždyť o nic nejde.
V tomhle případě jsem blb a idiot já. Se za to nestydím. Ale taky to tak neberu, že bych se urazil nebo mi to sáhlo na ego.
Jako idiot a de*il se hlásím o poučení v karburátorech
@doutnak... napsal jsem ti do vnitřní pošty.
To je dobre, ze si osobne nic neberes. Hlavne se z toho nepo..at. K startovani s karbecem. Kazdy ma jiny ritual, jiny postup. Ja u motorek vytahnu sytic naplno. Zacnu startovat. Jakmile chyti, okamzite mu pridam plyn. To se v zasade pry delat nema. Ja to delam vzdycky. Po uspesnem startu necham sytic 3 minuty cca. Pak ho stahnu dolu a pozoruji reakce motoru. Kdyz po lehkem vrknuti plynu je motor tupy, ma tendenci zdechnout, jeste mu pridam na sytici. Otevru ho na 25% zhruba. Po dvou minutach ho stahnu. Pak uz motor reaguje na plyn ochotne. A v zasade jezdim svicky od Densa. NGK jsou strasne mrchy nachylne na uliti. Jednou ulijes a probijes je.
No hlavně nepodpálit zahradu (z toho se neposr*t). Dlouho tam stojí, tráva suchá a vedra. Asi to pro sichr poleju okolo vodou. Vejfuk bude mít rezavej, tak ať neštěknou plameny při neodborných pokusech a hraní se sytičem . Proto tento dotaz.
Jinak díky taky.
Na autech jsem hodně montoval Championky (dřív to bylo OE dáváno i škodovkou u MPiček). NGK trojelektrody tragedie. Sem asi šoupnu Brisky, protože mají sundávací ISO DIN čepičku a tam budou ještě staré zapalovací kabely na M3 závit na nacvaknutí nasunutím. Jako první Favorit co jsem měl, než jsem dával nové VN kabely.
Pro klid duse to polej vodou za vyfukem. Pokud nejsi hluchy jak poleno, poznas na motoru co chce a zda bezi stabilne. Jinak kazdy karbec zacne poradne fungovat az je to cele poradne prohrate. Teprve pak zacina to spravne odparovani benzinu a motor bezi jak strikacka. Na Vecku 1600ccm to trva i 10km. A to je vzduchac...
Co si matně pamatuji tak jsem jen zatáhnul páčku sytiče bez plynu a startoval, pkd snaha byla ale nechtěla tak pak jsem pomohl plynem..Ps byla to Š 105 rv 1984 a po cca měsíci vlastnioctví jsem osobně měnil motor (typ nevím) údajně ze Škody 100 od kamaráda který jej měl jako záložní. Soused ji tehdy chtěl dát na vrakáč tak jsem ji za hubičku, potřebuje auto, od něj koupil.
Co pamatuju - správný postup napumpovat benzín , startovat bez plynu na půl sytiče. Se sytičem měl každý svoje ověřené startovací rituály,které fungovaly jen u konkrétního auta
Asi to tedy vidím na ten půl sytič a zkusit, jak se to bude chovat a případně pomoct dávkou od mačkání plynu.
...
Si připadám jak američan co poprvé vidí šaltpáku a spojku
Pane kolego, dost jste mne překvalil tímto dotazem.
Na startování ŠKODA 1000MB až Š 100,110,120,125,130 o bylo vesměs stejné a vždy podle počasí. Některé verze měli automatický sytič, který ale zlobil, tak se (do)montoval mechanický.
Mezi sedačky páčka (byly tam dvě), zatáhnout, 2-3x stisknout plynový pedál, aby pumpička stříkla benzin- Vyřadit, nebo šlápnout na spojku a jen otočit starterem, ve věšině případů auto naskočilo. Podle zkušenosti, mrazu, tepla, ubrat sytič a vyrazit.
Přiznám se, že nebylo moc situací, že by se motor uchlastal, že by musely svíčky ven..
Kdy (ne)vypnou sytič, to je vždy individuální a u každého jinak.
U opotřebené Š 120 jsem měl vyveden silným kabelem + pól do motoru, svářečské kleště, silný kabel a vždy to chytlo, pokud nezamrzl benzin. Kostru jsem dával na kostru motoru, v místě vodní půmpy byl takový nálitek...
To je velká vzácnost, kdy překvapím. Uvažoval jsem dlouho, jestli se ztrapnit, ale šel jsem do toho. Bylo přeci jen potřeba srovna skóre a hlavně potřebuji nabrat další znalosti i když je asi v budoucnu moc neužiju a je to jen jednorázovka. Přesto proč se nevzdělat lidmi, kteří ví, že?
Takže Š120 má dvě páčky? Měl jsem představu, že tam najdu jen jednu a ta bude zavírat nahoře komoru vzdušníku s difuzorem.
K čemu je ta druhá? Za co tahá?
jestli se ztrapnit
ale pane kolego, to se určitě neztrapníte.
Dvě páčky byly u Š1000MB, Š105-120 již jednu, páč topení se ovládalo na palubní desce.
Mě by se určitě stalo, že zatáhnu topení a budu se divit, proč to nejede...
... dokud bych tomu nepřišel na kloub
Já si vybavuju zážitek serpentýn do stoupání u Červené vody, že jsem pětiletej poblil zezadu sedadlo řidiče u Favorita. To byl tak silnej zážitek, že jsem ho nezapomněl dodnes.
Taky zážitek za zadním sedákem byl prostor, kde jsem se schoval, dojeli k babičce, po chvilce vystoupil a sdělil, že na mne rodiče zapomněli, tak jsem přijel stopem...
Víčko jsem počítal, že předem očistím kamínkem v Dremelce a obrousím kontakty od ojiskření a vypláchnu čističem na brzdy, ale nějak jsem opoměl kontaktní rozdělovač. Favorit měl bezkontakt indukční snímač a tranzistorové zápalko.
Tak to bude ještě sranda blbnout s odtrhem... bože, zlatý ŘJ a prošpikovaná elektronika!
To je skoro raketová věda. Gumídku, já bych to zkusil napumpovat palivem, při těchto teplotách bych se na sytič vybodl a zkusil to nahodit. Až by zdechala baterka, hodil bych to na lano a prostě to roztáhl. Tam není co zkur..., tedy zkazit.
Takže závěrem co jsem pochitil od vás kolegů:
Sytičem začínat v půlce a kdyžtak pomoct akceleračkou.
Nebo toho raději nechat, pokud to nepůjde a rovnou bez sytiče nahodit sprejem.
Každopádně se nebát uchlastání kór asi v tomhle vedru.
To vše za předpokladu dobře fungujícího zapalování a naplněného karburátoru palivem přes páčku na čerpadle co by dobrou předstartovní přípravou.
No, snad tam neskejsnu dlouho a odjedu co nejrychleji. Dlouho stála a nacouvat k tomu s autopřepravníkem nelze, abych pak odjel i s ní. A tlačit nemá kdo a sám určitě ne. Nejsou silný gorily, tak je potřeba znalosti a oživit.
Díky za rady. Bylo to rychlejší a přínosnější než googlit a pročítat diskuze pár hodin.
Pokud dlouho stála,budou kouslé brzdy...
Nechci strašit, sousedi takhle u staré dlouho odstavené Š 100 při pokusu o odtah potáhli kastli ale náprava zůstala přirostlá k zemi
Dobře jsi mi připomněl. K vůli spojce si vzít raději dostatek brzdovky na dolití.
Snad ty brzdy motor urve a předek potáhne i zakouslej. Nebo pobouchám zevnitř přední třmeny palicí.
Uvidíme.
Ne. Sytič u studeného vždy plný a při startování na plyn nešlapat. Stříkání benzínu akcelerační pumpičkou bude stejně nejspíš nefunkční, protože kožená manžeta bude ztvrdlá. Jestli je tam EDSR, tak bude mít s velkou pravděpodobností víko ohnuté a sytič nebude plně účinný. Co jsme se těch vík narovnávali! Pozdější verze měly filtr přichycený sponou, aby se neohýbalo.
To prohýbání vík už jsem kdysi někde zaslechl. Jak se rovnají? Vhodně podepřít a do lisu vyboulit opačně do roviny?
@gumidek Ano. Dělal jsem technika ve Škoda klubu a na servisní dny a srazy jsme vozili malý hřenenový lis. Víko se v rozích podložilo, místo distančky se zašrouboval šroub a na něj se tlačilo. Prohnutí bylo běžně 1-2 mm. Sytič pak nemohl dobře fungovat. Z toho vzniknul mýtus o nutnosti našlapání. DDSR to měl lepší. Distančka se šroubovala skrz víko do tělesa, takže k prohnutí nemohlo dojít.
Miki,
když byla baterka OK, tak jsem na tom byl stejně.
V zimě i v -15 mi studená chytala krásně hned
Na tebe jsem čekal. Vždyť jí máš v náhledovce u nicku .
Vyzkouším všechny metody. Tuhle asi nechám nakonec. Plnej sytič a ještě 2x stříknout mi příjde brutál. Ale nemám zkušenosti. Takže nezatracuji a beru jako další super návod z praxe.
Na tu spuchřelou mebránu akcelerační pumpičky sázím nejvíc, že bude problém. Co si teď vybavuji u LEKRa, tak dokonce vadná spuchřelé kapala přímo na svody (tedy ten benál).
Ale koukám, že EDSR má pod sebou nějakej tácek. Asi na ten případný odkap jako takový štít? To LEKR neměl u Fáva.
Já jsem jen ten, kdo zařizuje převoz. Nemám o tu rachotinu zájem. Kamarád chce vyklidit zahradu, ale má tam stromy, věci a boudu a je tam slušně zarovnaná. Jak to jakkoliv nastartuju, tak jede pryč. Ale díky za nabídku.
P.S.: Přesto mě to svádí hltat každou informaci a špeky okolo toho.
Je doplním, aby nedošlo k omylu. Gumová membrána je tady k otevírání druhého stupně. Otevírá se podtlakem. Nic z ní nemůže téct. Akcelerační pumpička má pístek kožený. Plechová podložka má za úkol kromě zvýšení bezpečnosti tepelně oddělit karburátor, aby se tolik neohříval od výfukového potrubí při zastavení. Po zastavení v létě se benzín odpařoval z plovákové komory a bylo nutné startovat s plným plynem, aby se to odvětralo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.