Zakáže se pouze jejich výroba a s tím zákazem je to asi jako s odchodem do důchodu..každý rok to bude jinak a budou neustále změny! A těm, kdo už spalovací motor v autě mají to bude všelijak daněno a znepřijemňováno!Takhle to vidím
Tak budu jezdit na zahraničních RZtách nebo nějak...hele, do té doby češi určitě najdou nějakou kličku v mezeře v zákoně.
Nedělám si iluze.
Taky je otázkou, jak je na tom celá EU s udržitelností.
Každej si nekoupí elektrosrágoru a JE nám zastarávají a bylo by potřeba postavit nové a ze soláru dobíjet všichni nebudou a ani nemůžou (jak lidi v paneláku).
To, že to v megalomanském měřítku jde je sen těch elektromozků.
Ono se vůbec neví, co bude za rok, natož za 12 let. Pokud to opravdu skončí u elektroaut, mělo by se co nejdříve, klidně třeba už zítra, začít stavět nový Temelín. Jak známo, stavba takové elektrárny není nic jednoduchého, trvá to více nežli dlouho. I kdyby se zítra začalo kopat, nevím nevím, jestli by se to do té doby vůbec stihlo zprovoznit. Protože až nastane doba elektrická, tak jen na nabíjení elektroaut jeden Temelín nestačí a to nerozsvítí jedinou žárovku. Do té doby přibude i fůra jiných elektrovehiklů, takže střízlivým odhadem budou do té doby potřeba stálé a trvalé zdroje velikosti dvou Temelínů. Takže buď jádro, nebo na pole místo obilí nasadit soláry. Samozřejmě, vedle pole bude potřeba ještě postavit velkou baterkárnu. V zimě se budeme pravděpodobně modlit aby už bylo jaro a slunce dalo nějakou elektřinu. Zatím se elektřina posílá přes půl Evropy, až bude pro elektrikáře doba zaslíbená, bude se muset elektřina posílat ne přes půl Evropy, alébrž přes půl světa. Takže na druhý konec vedení se dostane s bídou půlka elektřiny, co se do drátů poslala. A to se vyplatí. Navíc nechce se mi věřit, že by stát mávnul rukou nad výpadkem spotřební daně z fosilních paliv. Tudíž se zdaní elektřina na nabíjení. Čeká nás doba zaslíbená.
Gumidek nebudou jezdit ani na indických SPZ, protože právě tam největší firmy světa včetně Apple přesouvají výrobu , takže ten rozvoj tam půjde rychle nahoru. A i kdyby, s ropakem si do centra měst už ani dneska nezajedes, pokud si nezaplatis. A ten tlak bude růst, ti lidi co tam žijí, chtějí také čistý vzduch a klid. Jinak uran a ropa se vozí že stejné země, takže je to politické riziko úplně stejné. Akorát se tím přiživuje válka na Ukrajině, Nigérii atd atd
Jenyk to jsou nesmysly. Všechno co píšeš. Temeliny ani Dukovany nám nestačí ani jeden ani dva. Uhlí si na sebe přestane vydělávat do dvou let, takže je potřeba 10Gwh kapacit aby se nahradilo. To je deset bloků a na to my nemáme peníze, nemáme peníze ani na jeden blok, který pokud se vůbec postaví tu bude stát nejdříve za dvacet let. Takže to není cesta, potřebujeme, pokud chceme být soběstační, výrobní kapacity hned. A levné, protože energie z jádra je a bude drahá, protože blok nemá návratnost a pro podniky a průmysl bude drahá energie tvořit vysoké náklady, takže nebudou konkurenceschopné. Co se týká fotovoltaiky, jeden km2 vyrobí denně jeden gigawat, to znamená že pro naši denní spotřebu stačí 20km2 plochy, což je kolik procenta rozlohy ČR 78000km2? Pro představu plocha řepky činí cca 4000km2, z toho plocha řepky pro výrobu biopaliv tvoří zhruba třetinu až polovinu rozlohy, takže o obilí se neboj, pokud využijeme tuto plochu, ještě budeme obilí vyvážet a zároveň budeme soběstační. Peníze? Máme z unie na obnovu stovky mld eur které nečerpáme. Navíc panely nemusí stát na poli, leda pro agrivoltaiku,kde dává synergický význam pro zemědělce, opět s tím má problém náš zákon, ale to vyřeší unie, pošle nám další pokutu. Další věc je, že fotovoltaika dává opět synergický význam spolu s elektromobily, dá se jednoduše regulovat na dálku, nechodí tam zaměstnanci jako do jiných elektráren, není třeba je zavážet materiálem, nemusí tam jezdit zaměstnanci, nemusí se vyvážet a někde ukládat odpad a také se nemusí chladit vodou z řeky poblíž, kde se snižuje kvůli oteplování průtok, navíc se voda ohřívá a ničí život v řekách. Podívej se do Francie,jak omezuje výkon v jaderných el protože teplá voda v řekách chladí méně. Navíc ještě nikdo nevymyslel,kam ukládat jaderný odpad, nikdo dodnes neví, jak se bude palivo chovat dalších sto tisíc let či více a samozřejmě u nás jsou lidi ovlivnění politiky, takže čistá energie je fuj,ale jádro je nejlepší, co se týká úložiště, to žádný z nás za barákem nechce,ani proto se o tom nemluví. Největší mínus u jádra i uhlí je, že se nedá regulovat.
Ještě dodám, že elektřinu z fotovoltaiky nemusíš tahat přes půl světa,ani přes půl republiky jako z Dukovan, fotovoltaika může být blízko místa spotřeby, takže se do sítě VN nemusí ani dostat. Co se týká výpadku spotřebních daní, nebude žádný. Spotřební daně z paliv ani teď nepokryjí výdaje na zdravotnictví a další náklady s tím spojené, které s elektromobilitou odpadnou, spíše ještě přinesou úspory. To jsou opět nesmysly z úst politiků a lidi tomu věří.
A v zimě to bude jak? Kolik udělá ta skvělá a nejlepší fotovoltaika? To by mě zajímalo zcela konkrétně. Co se týká spotřebních daní, o výpadek z fosilu se ubere zdravotnictví? Tak to to dopadne...
honzinek
Kvůli lidem, jako je štír, skončíme, zde v Evropě, velmi blbě. Mám na střeše panely. Teď mám denně 30 kWh, v zimě 1 až 3. On píše své dojmy, co kde načetl, nebo pochytil. Od možné praktické reality je to hodně vzdálené, ale bude to šířit dál, jak slovo boží.
Jenyk v zimě co neudělá fotovoltaika, udělá vítr a ten nemusí mít tolik plochy,ani výrobních kapacit. Čína loni udělala 26% energie z čistých zdrojů, letos od ledna do května již 52%. Oni poslední roky rozšiřují obrovským tempem, každoročně postaví víc kapacit než celý zbytek světa dohromady. Čína nebude mít ve světě konkurenci, protože budou vyrábět s levnými vstupy. VW už to pochopil a továrnu na baterie v Evropě stavět nebude, bohužel ani u nás, protože drahá fosilní energie všechno prodražuje. A o výpadku spotřební daně nelze mluvit, do zdravotnictví jde víc peněz než se z toho vybere a je dokázané, že za onemocnění může znečištěné ovzduší. Schválně se někdy mrkni,kolik lidí umírá předčasně náhle. Čistý vzduch ještě nikoho nezabil ani nezkratil život, takže tam lékař nemusí a tudíž nejsou výdaje. Samozřejmě že spotřební daně se nefinancuje jenom zdravotnictví,ale další věci spojené s ropnym průmyslem. Takže i proto se za dva či tři roky zavede emisní daň ze spalování na každý litr paliva, která se bude každoročně navyšovat. Spalovak už bude jen pro majetné, karty se obrátí ve prospěch Ev a daleko dříve než v roce 2035
Hodně zastánců elektromobility má asi humanitární vzdělání, nikdo mi není schopný říct kde vezmu na nabíjecích stanicích reálné mnořství elektřiny v reálném čase
honzinek
Promiň štíre, ale jsi ve svých názorech technicky a fyzikálně velmi naivní. A na to právě stále narážím. Že takoví lidé se staví do rolí vizionářů a vůdců naší společnosti.
Naivita a fyzika jdou proti sobě, proto je vhodné se dovzdělat. Pak vám to vyjde fyzikálně úplně správně. Posílám celovečerní film, nemusíte dělat školu dálkově. Máte to tam vše, včetně výběru spotřební daně, povolenky na paliva, které v roce 2050 nebudou, tudíž nekoupíte žádné palivo.
Bože, hlavně ne videa z kanálu ED..Ten člověk je absolutní technický antitalent a k EV přistupuje naprosto bez špetky kritiky. Pro objektivitu by byl potřeba značně jiný přístup.
ten dotyčný odborník tam má několik základních chyb.Ptám se na konkrétní věc a čekám konkrétní odpověď. Že někdo vysvětlí na krásných barevných grafech že ušetříme je sice hezké,ale není tam odpověď na to co se ptám ale jen dost obecných plků vycházejících ze zatím neobjevených objevů.Tohle mi před měsícem poslal jinde jeden zastánce elektromobility,připomíná mi to jednu nejmenovanou sektu - když se zeptám na cokoli,pošlou mi vždy stejnou odpověď
Nunici ale tohle přece netvrdí jen jeden odborník. Říkal to i Musk na investor day, stačí nám vyrábět daleko méně energie, protože tu nespotrebujeme na transport ropy,plynu a uhlí přes celou zeměkouli a hlavně fosilní energie pracuje s třetinovou účinností v elektrárnách, v dopravě je ten rozdíl ještě vyšší. A v podstatě nám stačí méně než 0,2% plochy zeměkoule, když počítáme pouze pevninu. Mnoho vetrniků nebo přílivových turbín bude právě na moři. Čína má solary na oběžné dráze,kde je den nonstop miliard let,ale i kdyby, slunce pošle na zem každých 40minut tolik energie, kolik lidstvo vyrobí spálením plynu,ropy a uhlí za celý rok . A to je dost podstatný rozdíl. Navíc přechod na čisté zdroje vyjde daleko levněji než udržování těch fosilních. Ale chápu, to tvrdí jen hrstka šílenců, protože drtivá většina politiků celého světa jde na ruku fosilní lobby. Člověk si těžko představí, kolik uteče peněz například při stavbě jaderného bloku, proto za to každá vláda bojuje, i když všichni víme,a oni taky, že jádro vůbec nedává žádný ekonomický smysl. Někdo se na tom nahrabe,ale bude to splácet několik generací.
A jak dostat energii z oběžné dráhy? Konkrétní odkaz prosím ne teorie těch co chyběli ve fyzice na základce.Navíc odborníci nikoli ekodemagogové začínají přiznávat že velké plochy větrníků,solarů ovlivňují své okolí více než se oficiálně tvrdí
To se musíte zeptat Honzinka jak solary ovlivňují jeho střechu. Má 30kwh denně, takže energie má až až pro celou ulici. Kolik asi by musel spálit fosilních paliv,aby takové množství vyrobil? To by asi nebylo pěkné,kdyby kouřil celé léto z komína...
Hm. Problematika toho vlákna mi je volná, ani jí nerozumím, pročítám to jedním okem, ale občas mě něco zaujme. Teď toto - "To by asi nebylo pěkné,kdyby kouřil celé léto z komína...". Cože? Proč by to dělal? U mně doma se kouří z komína v zimě... Něco jsem nepochopil?
Taky se přidávám k žádosti o více info o čínské elektrárně ve vesmíru. A to, prosím Štíra, uvést relevantní zdroje, nejen nějaké PRÝ. Ale asi se nedočkáme. Jeho argumenty mi totiž připomínají Kateřinu Jacques a její známou biomasu.
Hoši s vámi je fakt sranda, to se musí nechat Ještě nikdo nepočítal,kolik by musel Honzinek spálit denně uhlí, aby vyrobil těch 30kwh energie? Nebo bude lepší se zahrabat pod zem a svítit doma svíčkami? Mimochodem, solární panely chce mít na oběžné dráze i Evropa a bude se na tom podílet i česká firma. Fakt myslíte, že se někde ve vesmíru postaví elektrárna a až poté se bude koumat,jak to dostat na zemi, měsíc a mars? No co, přinejhorším se natáhne drát...
Tak jsem si udělal čas, uvařil kávu a začal něco málo studovat. Světe div se, skutečně se na tom pracuje. Letos v lednu byla vypuštěna zkušební družice, která zkoumá přenos energie na dálku. Družice SSPD-1 dokázala přenést energii na závratných 30 centimetrů a rozsvítit DVĚ Led diody. Vskutku velikánský přenesený výkon. Přenos na zemi se taky zkoušel, ale kolik energie se přeneslo radši nikdo nikde nepíše. Spíš se jen zaregistrovalo ozáření z družice, bez přeneseného výkonu. Uznávám, že začátky jsou těžký a ještě uplyne hodně času, než budou nějaký smysluplný výsledky. m.vtm.zive.cz/...
Takže zase jeden super člíánek poněkud v předstihu.Pokud jste dočetl do konce pak víte že opět nic nevíte.Asi jako bych si zadal do novin článek že vyrábím ponorku na sluneční pohon a jediná nevyřešená věc je,že pod vodou nesvítí slunce, jinak mám věe vyřešeno
007cz
Až suroviny budem vozit z Měsíce Až počasí bude řídit družice Až budem létat na Venuši na výlet...
To je stejný jako byly kdysi články v ábíčku. Pokaždé světlé zítřky vykreslené v těch nejlepších barvách. Když se píše o provozu v roce 2040 a jak známo, v kosmickém průmyslu se termíny posunují pouze doprava, mnohdy velmi výrazně, dá se očekávat zahájení provozu v roce 2050. V tom nejlepším případě. Takže aby bylo čím topit, svítit a kde nabíjet auta, je potřeba okamžitě začít stavět atomové elektrárny.
Hoši mně to nepište, zkuste to vysvětlit těm investorům, možná další vědce přivítají a poslechnou vás v tom, že to nejde. To si možná říkali i ti opičáci než se z nich stal člověk vzpřímený V jednom souhlasím - a co děti, mají si kde hrát? Všude hluk, smrad, jedovaté plyny, auta , které zabírají neskutečně plochy...?!
Jenyk jestli jsi četl pozorně, tak sis všiml něco o návratnosti, která je rychlejší než na zemi. Do té doby můžeme mít kapacity na zemi, kde panely vydrží 30let. Když je řeč o jádru, tam je návratnost nikdy a několikrát dražší kWh. Mimochodem ve čtvrtek začne fukusima vypouštět radioaktivní vody do moře, po dobu několika generací...
No, tak v případě moderních aut není žádný zásadní problém ani s hlukem, ani se smradem a s jedovatými plyny už vůbec ne. A chtěl jsem se zeptat, EV auta zabírají nějak méně plochy než auta se spalovacím motorem? Ale abych tedy přispěl k větší ploše dětem na hraní (kteří o to ani v dnešní době moc nestojí), přešel jsem z MTB na silnici. Silniční kolo je lehčí a asi o 15-20cm kratší než MTB, užší je také. Takže u mne si udělejte čárku, já už místo ušetřil. A autem parkuji z 99% "na svém", takže ani s tím místo nezabírám.
Štíre, četl jsem velmi pozorně. Vesmír a kosmická technika mě dost baví. Ale co se týká vesmírných elektráren, jsem tak trochu skeptik. Vůbec nejde o to, kolikrát se každý investovaný groš vrátí zpátky. Až to bude ve funkčním stavu, bude to zlatý důl, o tom žádná. Stejně jako fůzní reaktor. Tam jsou vědátoři dál, než u přenosu elektřiny na dálku. Zatím se podařilo mizivé množství energie přenést na 30 cm. Přenášet megawattové výkony na tisíce kilometrů je vyšší dívčí. To ani Číňani ještě nemají.
Důležité je jedno - než si někdo uvědomí,že je to ( blbost) , je třeba zahnout jinam .Když si po 5 reakcích na odkaz všimnete,že "váš" odkaz tam vlastně ani není...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.