Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké tažné na auto? Sundávací?

Od: boban® odpovědí: 24 změna:
Zdar, jakou značku taznyho zařízení doporučíte? Další věc, napevno nebo sundavací?
Je to na letitou Alfu 156 co maká jako pracovní auto

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

7x
Sundávací kula se musí po použití sundat. Bez vozíku nemá na autě zůstat, což by byl opruz jí neustále montovat.
007cz
Montáž nebo demontáž je otázka 10 vteřin. To je opruz?

Pokud je špinavá, tak jo. Je to opruz.

007cz
Pokud není? Když je, počítám s tím a mám v autě rukavici. Opruz je na hezkém autě trčící koule. Na hajtře kde T.Z. převyšuje cenu auta je to jedno.

Já, pokud nezapojuju karavan se stabilizátorem na kouli, tak koule mažu vazelínou.

007cz
Potom jsou tací co nasadí gulu jednou za rok na týdení dovolenou na nosič kol.

No, to musí každý zvážit, co by se oplatilo ;)

A nedává se náhodou odpradávna na kouli "čepička"? Tenisáky, plastové kostky od zmražené dřeně,hlavy panenek, pískací gumové hračky atd..Dává se to tam hlavně proto, aby se někdo nemajznul do holeně při obcházení auta..a taky aby se nezasvinil od šmíru..Taky se to dá koupit na benzince atd..
Já mám na pevno na pár let starém autě a použiju tak 2x za rok. Vzhledově mi to vůbec nevadí a taky tam mám plastovou origoš krytku.

@doutnak se stabilizátorem musí být kula perfektně suchá. Třou o ní destičky.

A nasadit gumovýho rumcajze či tenisák na kouli, která je od prachu a vazelín = dalš jízda tlama vozejku má brusnou pastu a ničí se závěs. Je potřeba otřít a nově máznout.

Stabilizátorem? To je držák na kola?

Ne, to je přímo ta tlama na kouli se třecíma segmentama, aby se velký přívěs nerozkmital. Neznáš? Jak tu kouli namažeš, tak třecí segmenty odrovnáš navždy a jsou na výměnu. Stejně jsko brzdové desky třeba.

svetkaravanu.cz/...

Ještě jsou elektronické, co ty brzdy přívěsu nezávisle na autě zakousnou, aby se přívěs uklidnil a nekmital do nehody. Ty jednodužší jají jen třecí tlamu na kouli, ale trochu to opotřebovává i kouli.

Gumidek..Díky.Neznal jsem to doteď *smich* Vždy jsem tahal jen nebržděný přívěs

Já znám jen ty tři. Nebržděný (obyč), bržděný (obyč tlama a harmonika za ní) a bržděný stabilizovaný (tlama s velkou mega pákou a harmonikou za ní.

hodnocení

5x
Mám pocit, že jiné než sundavací se už neprodává..Ale skoro nikdo ho nesundává..bohužel to cajti nekontrolují.. resp..nepokutují..A proto je plno aut pomačkaných od gulí;)
jm
Tento rok jsem si nechal na starou xsaru Picasso montovat tažné - pevné. Nemám tušení o nějakém problému, sundávání jsem nechtěl řešit.
Beru to jako ochranu zadní části auta právě proti volům, co neumí parkovat. Ta díra v RZ aut nemusí znamenat, že je jiní nabourali, naopak oni často jedou co to jde.

mnd®
hodnocení

4x

Nevím jestli to platí i dnes,ale byla doba že když byla sundávací tak nesměla být upevněna trvale na auté.Jsem měl vždy napevno a při bouračce ten viník měl celej ,,čumák,, v háji a já nic.

hodnocení

S tou bouračkou je to pravda, narval jsem typka přede mnou a zatlačil jsem mu kouli tak, že nebyla vidět. Ale pozor. Hnul jsem mu tím celou kastlí, zadními nosníky, takže škoda za 90 tKč. Přitom na první pohled to u něj nevypadalo tak zle

hodnocení

3x

Vždy jsem chtěl na auta pevnou kouli, nikoliv sundávací. Přiznám, že nevidím důvod pro montáž sunávací koule.

U Peugota 206, getz, swift? je to nutnost k vůli zakrytí mlhovky kulou sundavat. Někdy taky schová spz/rz.

Na pracovní dodávce a pickupu mám pevné, na osobák jsem si nechal dát elektricky sklopné a paráda když tím autem ho používám 10-15x do roka. Hlavně mi už žena nenadáva že je každou chvíli špinavá :)

Snímací koule musí být na vozidle, které má ve výšce koule RZ. Koule ji nesmí zakrývat. Stačí se informovat na registru vozidel. Tento předpis znají i odborné firmy, které TZ montují.

hodnocení

3x

Westfalia je TOP špička s elektrikou Erich Jaeger

el
hodnocení

0x
Na pracovní auto není co řešit, pevné.
Měl jsem na pevno na bývalém autě, ted jsem dával kvůli senzorům sundávací a akorát mě to zdržuje a otravuje to tam dávat.
Nevýhoda pevného je při havárii přesně na kouli, kdy se stáhnou nosníky kastle k sobě víc než bez ní.
Může se pak oprava prodražit.
Pro někoho to může mít i estetický význam,
Navíc někteří známí už s tím sundáváním a nasazováním po čase bojují, někdo to tam nechal delší dobu a už to nemůže sundat vůbec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]