Nejste přihlášen/a.
Ahoj mechanici a kutilové, povedlo se mi u jedničkové oktávky při výměně předních destiček strhnout v těhlici závit pro spodní čep třmenu. Buď už mu něco trochu bylo ,nebo jsem ho tam ve spěchu natočil přes závit, nevím. Prostě šel pořád přiměřeně lehce a pořád dál a dál ... Teď co s tím, než budu shánět těhlici s ložiskem Neexistuje nějaký náhradní řešení, ať s pomocí dílů pro jiný auto, nebo jako opravná sada? Třeba čep s delším závitem, kterej by čouhal skrz a na něj dát matku? Nebo čep s větším závitem a ten v těhlici proříznout na jeho průměr?
Horní je asi pro samodomo opravy průser, ale dolní by to asi šlo. Otáčením kotouče se třmen bude zakusovat do kotouče. V případě horního KO čepu bude třmen odpadávat na disk kola.
Ale to je jen teorie.
Sežeň těhlicu.
Pozor, vybírej dle typu brzd a s nebo bez ABS.
př.: FSIII a s abs čidlem. Dodatečně do těhlice ABS čidlo nejde dát. Nebude tam nálitek a díra.
pěkná FSIII 256mm s ABS
jakou máš stranu?
Jj, u horního bych o nějakým bastlení moc neuvažoval, ten tam proti upadnutí třmenu trochu zásadní funkci má, ale ten spodní mi přijde jenom tak nějak do počtu A když jsem teď četl, jak někdo jezdil se závitem omotaným elektrikářskou izolačkou, že prej se to zapeče a nevypadne ...
No. možná lepší než třeba Loctite, kterej teplem povolí
Už jsem našel, že existujou "opravný" M10 čepy, ale se stoupáním stejným, jako ty původní 9x1,25. Pro mě jako levná oprava k ničemu, protože závitníky mám M10x1 a M10x1,25.
Za odkaz na inzerát díky, ale já na auto se 400+ tkm nepotřebuju pěknou , mě stačí v pořádku, navíc v druhovýrobě vyjde i s ložiskem a nábojem nová pomalu na půlku. Našel jsem na bazoši i nějaký za pár stovek tady v okolí Prahy, jenom se u staršího použitýho kusu obávám, aby neměl třeba nějakou deformaci po nárazu, nebo bych po montáži nerad zjistil hučící ložisko (moje jsem měnil max 50tkm zpátky).
Aktuálně se mi po chvíli studování řešení mých předchůdců jeví jako nejjednodušší a zároveň nejlevnější a z hlediska bezpečnosti plnohodnotný 2 varianty. Buď závit na čepu ovařit a očkem na M10 + projet M10 díru v těhlici, nebo koupit sadu s vložkama na opravu závitů (jenom kde, v Praze je draze a odjinud to přijde buhvíkdy, musím to mít hotový před víkendovým odjezdem na dovolenou, a to je ještě možnost, že opravu závitu po čekání na opravnou sadu na poslední chvíli podělám...).
Ještě me napadlo varianta, kterou ale zabil ten závit M9x1,25 (nemám závitník) - prostě tu strženou díru v těhlici zavařit, provrtat, vyříznout závit ... ale 9x1,25 nemám čím Jinak je to levá strana, brzdy 256mm s ABS a kontrolou destičky, ale vyřazenou pro použití destiček bez kablíku (mám oči).
Je to sice litina a ocelový čep, ale možná by to šlo zavařit a po dovolené vyměnit celé. Tedy neřešit závit a přivařit čep k litině napevno.
Upřímně, tuhle variantu jsem nechtěl "nahlas" veřejně ventilovat, ale hned, jak jsem koukal na ten protáčející se čep, tak mě napadla. Respektive ne natvrdlo svařit, přitom bych usmažil to gumový tentononc, v čem je čep uloženej, ale moje představa byla prostě trochu prsknout na ten asi milimetr závitu, co čouhá skrz. Prostě jako hlavička nýtu, ven by to neprojelo. Arorát bych se tam COčkem musel trefit poměrně malým "okýnkem". Jinak teď měněný destičky už to jsou asi poslední, "rozšoupnul" jsem se a připlatil stovku za Brembo, přičemž předchozí Maxgear asi za 250 korun tam byly asi 120 tkm a ještě jich třetina zbývala (a žádný drobení materiálu nebo tak) navzdory mojí dlouhodobý spotřebě přes 11/100. Na rozdíl od mojí polovičky, která u fabie 1,4mpi i s téměř poloviční spotřebou destičky sjede snad za 30tkm
Takže pokud bych to dočasně pořešil svářečkou a úspěšně to přežilo tunovej přívěs (proč by ne), bude to dočasně na "jeden furt"
Právě protože se znám, tak jsem to tak hned neudělal
Řešení jsem zůžil na 2 varianty
- buď opravná závitová vložka, sada vyjde na 4 stovky i s poštovným, ale to by přišlo koncem týdne a já to chci mít hned
- takže druhá možnost, odpoledne budu mít z nejbližších autodílů abnormální čep se závitem 10x1,25 a z nejbližšího železářství sadu závitníků 10x1,25. Dohromady to vyjde nastejno jako ta sada se závitovou vložkou, bude to hned, jednoduše a dle mě plnohodnotně.
nová těhlice je ve škodadílech skladem, objednám zaplatím vyzvednna vymením...rychlkejší a spolehliovějščí než nějaké bastlení...na vrakáči tak 600-700...raději bych koupil novou
koupí nové, to jsou stokorunové položky...sorry jako na čem chcete pořád šetřit? jedničková ovce má i tak extra nízké servisní a provozní náklady...
Stokorun je víc a neorigo díly nevydrží nebo nesedí jak mají. Z toho už jsem i já vyléčen.
Najeto 400tkm... raději vrakáč a použitej origo díl
Jaj, to jsou pálky, ještě, že jsem tam ty origo věci nakonec všechny nechal a kromě několika hodin hledání řešení to nakonec spravil abnormální čep + sada dvou závitníků, což vyšlo do 4 stovek a je hotovo.
Ona jedničková oktávka má nízký servisní náklady, ale převážně díky tomu, že průměrnej majitel se je u tak starýho a jetýho auta s hodnotou pár desítek tisíc (v mým případě přes 400tkm a 22 let) trvale snaží minimalizovat Jak vlastní prací, tak výběrem levnějších či použitých dílů, kterých je naštěstí zatím dostatek, tak omezením preventivní údržby jen na to, co už prevencí být přestalo
Veterán z toho nebude a když vydrží ještě 5 let, bude to až až a podle toho vybírám díly. Jezdit do autorizáku na prohlídky jako s dnešním autem, vyšlo by to asi na podobnej nesmysl, respektive s ohledem na věk a kiláky spíš i dráž, tam by ročně lítaly těžký desetitisíce za všechno, co už má trochu nárok na výměnu a že oproti zánovnímu auto by toho asi bylo dost. Takže jestli za rok dám za materiál včetně náplní průměrně tak do 5 tisíc, je to s velkou rezervou. Jen nepočítám ty desítky vlastních hodin
Každopádně s LPG se s přehledem odhadem vejdu do 2kč/km sakumprásk se vším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.