Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze do kupní smlouvy dopsat něco propiskou?

Od: lylieee odpovědí: 22 změna:
Dobrý den, dávala jsem sem dotaz ohledně auta a přepisu. Bohužel jsem psala do odpovědi kde to stále není povolené, takže se musím zeptat takhle. Budu prodávat to auto a chtěla bych napsat do té kupní smlouvy, že v případě že si to na sebe nový majitel neprepise do těch 10ti dnů, smlouva zaniká. (-- toto mi poradil zde někdo na poradně - děkujii- lepší jak nic).
Akorát nevím, zda to můžu dopsat do té smlouvy normálně propiskou? Máme totiž vzor z netu ten základní, ale radši bych kdybych tam mohla toto dodat. A pak podepsat a třeba to ofotit, aby v případě nějakého problémů bylo vidět že kupující s tím byl seznámen. A nedopisovalo se to tam nějak dodatečně...Děkuji a prosím o rady,

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Pokud to shodně doplníte do obou exemplářů a obě strany doplněk podepíšou, tak smlouvu doplnit lze. Nikde není dáno, že musí být smlouva psaná strojově a na nějakém vzorovém tiskopisu.

Smlouva může dokonce být teoreticky i jen ústní, což ale není rozumné.

re4zon
hodnocení

7x
Ze smlouva zanika je pekna vec, ale pak z nej to auto budete tahat pres soudy? Nebo si nechate jeden klic, budete hledat kde stoji a odvezete si ho zpatky? A do kdyz ho neprepise a proda dal? Budete mit na sebe napsane auto, ktere ke kdo vi kde. Policie ho hledat nebude, protoze nebude ukradene. Odpovidal jsem na dotaz, jestli to nejak teoreticky jde udelat. V zadnem pripade nedoporucuju neco osetrovat smluvne. At si to odtahne na evidencku, na to nemusi byt pojizdne. Pak prepsat a pak at si ho odveze kam chce. Dat mu ho bez prepisu je poukaz na problemy.

hodnocení

3x

Jak již zde bylo uvedeno. Smlouva může být napsaná i ručně, nebo takto doplněná. Nikde není stanoveno, jakou formou má smlouva být vyhotovena.

Samozřejmě to musí být na obou kopiích a nejlépe úředně ověřeno na poště, což ale není podmínkou.

Co je špatně, je zánik smlouvy při nepřepisu vozu, to je opravdu nesmysl. Ano, smlouva takto sice právně zanikne, ale co s vozem, to ví bůh.

Nechápu, proč klíčky nepředáte až po přepisu, ať už bude proveden kýmkoli...

hodnocení

2x

Jak píší níže další kolegové rádci-pokud je stejná formulace dodatku TS atd v obou smlouvách a před podpisy (nejlépe přes průklepák, kopírák...) pakm je to VŽDY platné, pokud něco do svého výtisku doipíšete dodatečně po úpodpisu-pak je to neplatné, toto by muselo být opět v obou výtiscích s podpisem opět obou stran!

Jinak dodatek že při nezapsání změny, zaniká smlouva, nebo že se určuje třeba smluvní pokuta atd je formulace neplatná a hlavně snad nevymahatelná. Není možné něčím takovým se zbavit své povinnosti-je povinnost prodejce zajistit zapsání změny na registru-evidenci MV! Nejlepší je vše zajistit SPOLEČNĚ a nevěřit cizí osobě že něco udělá za Vás!

hodnocení

2x

Pokud doplnění dopíšete na obě smlouvy, klidně i propiskou.

Pokud si ale myslíte, že takto bude smlouva možno zrušit, to se mýlíte.

Příklad 1, prodáte vozidlo, čekáte, že kupec vozidlo přepíše a on nic neudělá. Za měsíc ho prodá jinému, ten jinému. Vy budete psát sem do poradny, co s tím, že kupec vozidlo nepřepsal a již ho nemá.

Příklad 2, prodáte vozidlo, čekáte, že kupec vozidlo přepíše a on nic neudělá. Nic neudělá, nezvedne telefon, nereaguje, nekomunikuje, jak odstopíte od smlouvy?

Podáte žalobu k soudu? To se Vám hezky vysměje...

Vraťte se k prvnímu dotazu, a vozidlo přepište Vy. nespoléhejte na cizí lidi.

doplněno 03.08.23 19:53:

Tak jsem dočetl i Váš první dotaz, kdopak Vám radí, abyste dopsala do smlouvy dodatek o zrušení smlouvy?

hodnocení

0x

Je snad normální, že blanket z netu dovyplní každý elektronicky.

Doplní údaje o autu, jeho stavu, výbavě i platební podmínky nebo další podmínky.

To fakt někdo stahuje a vyplňuje jak podací lístek? Proboha, vždyť je to smlouva a dosti důležitá!

To není pro b*bce, aby stahovali vzor a ten neořezaný použili, aby se neřeklo. Pak se lidi divý, že jsou v problémech.

Proč to chcete dopisovat propiskou? Nemáte v PC openoffice nebo microsoft office?

Obě smlouvy musí být 1:1, proto obě podepisují vzájemně obě strany. Nejlepší je i notářské ověření.

Dále je vhodné uvést počet listů, pokud smlouva má více nežli jeden a svázat tak, aby s nimi nešlo po podpisu manipulovat. Takže oznařit strany, aby později bylo jasné, že nějaký list chybí nebo svázat koněm a provázkem a přelepit a propodpisovat zapomocí obou stran.

Budeš se divit, ale já, ačkoliv nejsem socka, tak třeba žádný pc nemám! Ani tiskárnu..Doposud jsem si vystačil s netem v mobilu..Starý notebook už používám jen na kopii wurth wow..net už na to ani nejde připojit (na ten notebook)..A zatím to nehodlám měnit;).Jsem asi 100 let za opicema *hi*

Tak ti to tiskne manželka či přítelkyně? Nevidím v tom problém, když je v rodině alespoň jedno PC s internetem a tiskárnou.

Přítelkyně má ntb a tiskárnu taky nemá. Tiskne si v práci..Takže musím somrovat, kde se dá, když potřebuju občas něco vytisknout.

Jestli mohu doporučit, tak na občasný tisk je velmi vhodná jehličková tiskárna. Jednoduchý tiskový ovladač starý 30 let a stále ve všech Windowsech od nepaměti a s paralelním rozhraním centronics se dá koupit redukce na USBčko A 2.0

Kazety za hubičku. A tiskárny na inzerátech taky. Páska nezasychá. Klidně vydrží 6 - 8 let občasného tisku.

bazos.cz/...

redukce

usb-kabely.heureka.cz/...

Mít tiskárnu je stejně běžné jako mít mikrovlnku nebo lednici. Nebo taky chodíš ohřívat jídlo někam do práce? :-D.

Ale každého věc...

a někdo má dvě tiskárny..

... tiskárny cenin *palec*

Gumidek...Díky za tip..Pokud bych nějakou tiskárnu kupoval, tak jedině něco nesmrtelného, jak píšeš..Mikrovlnku i lednici mám, neboj;) Lednice mám dokonce dvě..Aj automatickou pračku mám *smich*

To jsou nesmrtelní dinosouři. Akorát musíš vždy založit papír ručně kliknutím na tlačítko na tiskárně a až pak příkaz tisk. jako když se zakládal papír do psacího stroje. Stejný princip.

Jo a grafika se tiskne na jehličkovce A4 třeba i 10 minut jeden papír.

Ale nesmrtelný, levný, stále ready (nezasychá).

krtek6
hodnocení

0x

může se doplnit pouze to, na co tam je "formulář" nebo vytečkový pole pro zápis. Jinak ne

Omyl. Může doplnit cokoliv na čem se obě strany dohodli a svým podpisem stvrzují!

Formulář není oficiální pevný vzor. Je to jen nástřel. Spousta lidí totiž v dnešní době neumí napsat řádnou smlouvu na bílý papír, aby byla co k čemu.

Ona spousta lidí ani neumí řádně vyplnit složenku typu A nebo C! Nebo i záznam o dopravní nehodě!

To je dnešní negramotnost. Vše je totiž jako polotovarový vzor na internetu.

I paní je negramotná, ale je dobře, že se ptá a neudělá chybu.

krtek6

já to myslel, že určitě nebude čmárat kolem dokola kraje...ale všechno je napadnutelný...právník by to rozsekal :) proto jsem psal co jsem psal...jen vytečkovany pole k tomu určený

To je právě ten omyl. Vytečkované pole není dogma.

Může tam vytečkovat a vyrobit jakákoliv pole. Pokud je obě strany akceptují, tak se dají považovat "za platné".

Tečkování v elektronických blanketech není určené pro dopisy propiskou. Jen se označí a insertuje se tam správný údaj.

Krom podpisových polí, datumových a místa podpisů (třeba V Praze dne a podpis), které se nechají a podepíšou se propiskou.

Právník těžko napadne větu, byť polopatě neprávnickou řečí se kterou souhlasí obě strany a ještě je blanket notářem ověřený včetně podpisů u něj.

re4zon
Napsat to muze kamkoli chce, kdyz to bude na obou exemplarich a bude zrejme, ze to tam bylo pri podpisu, napr. podpis navic u toho.. to "pravnik by to rozsekal" bych chtel videt. Smlouva muze byt klidne ustni, kdyz bude dolozitelna, nebo napsana uhlem z kamen na toaletnim papiru.

krtku, to co píšeš je fakt nesmysl. Do smlouvy se může samozřejmě dodat čitelně ručně kamkoli cokoli, při podmínce že to bude před podpisem obou stran nebo při jejich dodatečném podpisu.

gill
Krtek expert na smlouvy a najmy :)

gill
hodnocení

0x
Muzes, ale na vsechny exemplare smlouvy a dela se k tomu podpis.
Jo a smlouvu muzes napsat klidne na hajzlpapir. Zadny problem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]