Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabijeni autobaterie

Od: lubosz odpovědí: 8 změna:
Ahoj, mam svoje prvni auto, Mondeo TDCI 2.0, je mi 19 let a poprve si nabijim autobaterii, protoze uz jsem rano nenastartoval. Nasel jsem nejakou historickou nabijecku po dedovi, ktera ma davat 4A. Ze zacatku dobijela 13,5 V a po hodine stouplo napeti na 15,8 V a v baterii to bublalo, tak jsem ji radsi odpojil. Pak kleslo behem hodiny napeti na 12,9 V.
Baterie je 85 Ah bezudrzbova Varta Silver, rok vyroby jsem vycetl 5/2017. Auto mam pul roku a s touto baterii jsem ho koupil.
Muj dotaz zni, muzu nabijet tu baterii napetim 15,8V?
Na netu jsem obecne cetl, ze vic, jak 14,4V autobateriim skodi. Alternator v aute mi dobiji 14,3 V, pri rozsvicenych svetlech 13,8 V.
Omlouvam se za mozna hloupy dotaz, ale v autech se moc nevyznam.
doplněno 26.07.23 22:59: Zapomnel jsem dodat, ze jsem nechal celou noc svitit lampicku u spolujezdce.

Nabijeni autobaterie

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud na sobě nechala takto vysoko vyběhnout napětí, tak to znamená, že už je špatná. Možná že teď v teplých dnech na ni ještě půjde nastartovat, ale určitě už je potřeba koupit novou.

lubosz
hodnocení

Diky za rychlou odpoved, takze je na case koupit novou? Bude stacit 72 Ah?
Stačit bude, ale já vždy raději kupuji největší, která se vleze. Záleží taky, kde v zimě startujete, jestli na JM, nebo někde v mrazech na horách. A po namontování nové baterky zkontrolujte, že nabíjení auta funguje jak má.
lubosz
hodnocení

Bydlim v Plzni, tady ty zimy tak krute nejsou :) Objednal jsem radsi novou, diky za reakci.

asd1
hodnocení

0x
15,8 je už prebijeni. Pokud z vybití do plynovani trvalo hodinu tak je baterka v hajzlu, u Varty nic divného je to predrazena sračka. Ber Exide a dobrá levná nabíječka je Lidlovka. Tu starou nabijecku leda na nakopnuti úplně vybity baterky, kterou chytrá nabíječka vyhodnotí jako vadnou a nezačne nabíjet.
Altik 13,8 už má problém.

hodnocení

0x

Jestli vybitá baterka začala plynovat už po hodině, tak je vadná. Zdravá baterka začíná plynovat při nabití až kolem 75%. Plynovací napětí je 2,6 V/čl. Je potřeba odlišovat nabíjení na nabíječce, na které je možné nabít baterku na 100 % a kde delší dobu plynuje a při nabíjení dosahuje napětí i nad 16 V od nabíjení v autě, kde je plynování nežádoucí a proto se nastavuje napětí jen něco kolem 14 V.

lubosz
hodnocení

Vsem diky za odpovedi, nakonec jsem tedy objednal 85Ah Exide Premium, Varta pujde na ekologickou likvidaci :)

Dobře jsi udělal a nabíječku nechej jen pro oživení. Nenechávej baterky s tím starý střepem plynovat. Příjdou o vodu z elektrolytu a desky se zničí, jak budou koukat nasucho.

Kup si Ctek MXS 5.0 nebo z Lidlu ten ultimate speed nabíječku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak nabíjet autobaterii
Otázky na téma nabíjení autobaterie

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]