Tak trochu sem přemýšlel když sem čistil benzínové vstřiky v ultrazvuku a co z toho vyplavalo,jestli nezkusit prefouknout i ty naftové na JTD čku Fiat Grande Punto 1.3 Koukal sem na videa ze někdo t vstřiky strčí spičkou do ultrazvuku. Jiní to rozebírají sundají špičku a jehlu to dají do ultrazvuku Tak si říká momentový klíč bych měl ale nemohu sehnat momentové hodnoty pro vstřiky Delphi. Rozebrat jen ten vršek by mělo pomoci, jelikož vstřiky nikdo neměnil cca 200tis. Km Co vy na to zkoušeli jste to, má to cenu? Jen vim že co je čistý funguje jak nový. Otázka je v čem to čistit. Petrolej,Nafta, čistič karburátoru, čistič brzd, wd40 nebo klasickej a osvedčenej technickej benzín. Co vy na to? Na přepadech jsou slušné rozdíly podle měření už před rokem. Auto jede dobře ale furt bych ho chtěl vyčistit. Celý vstřik a namočit špičku,nebo rozebrat a nedat dohromady
Když čistím benzínové vstřiky, tak jednak jsou ponořené v čističce a ještě do nich pouštím pulzy, aby vibrovaly a jehla v nich otevírala.
Naftové jsem ještě nečistil.
boby
Přesně takhle sem to dělal taky . Teď bych chtěl vyzkoušet ty naftové. Protože přece jen benzín čistí a nafta se na špičkách dělá asfalt tak si furt říkám mám to kuchnout aby z toho nebylo ještě větší halooo
asd1
Cistil bych to VIFkem do paliva a italskou údržbou. Pamatuj že do fungujícího stroje se nehrabe.
boby
Svatá pravda , VIF dávám normálně,ale to je to samý jako když po čase vyndaš EGR ventil taky to nic jinýho nevypucuje tak jako ultrazvuk nebo ručně kartáčkem na zuby a nějakým odkarbonovačem. Je fakt že to funguje ale jako u pandy ty ventily si myslím že bude ten vstřik taky slušně zahnojenej. Jinak panda už jezdí do práce a volnoběh je ukázkovej
Teoreticky by to slo. Prakticky bych do toho nevrtal pokud neni problem. Uz jen demontaz samotnych vstriku z hlavy muze byt orisek. Ja vstriky u nafty cistim tak, ze odpojim hadice z filtru a vrazim do plechovky se zimnim vifem. Na filtru udelam bypass, nastartuju a necham bezet dokud to nevyzere plechovku. Ne o to uplne top, ale lepsi jak nic.
boby
Dobrý takže místo z nádrže to vytáhnout s plechovky proč ne a vracečku dát zase do plechovky jestli tomu dobře rozumim. Tak to je dobrá rada.protože jinak by to plechovku asi vycuclo. Vyndat vstřik v mém případě šlo dobře jen sem to zkoušel na necisto .. tam jak je držák na dva vstřiky tak po odsroubovani šli krásně vysunout ale další dva sem nezkoušel možná že už tak lehce nepůjdou. Takový to rázový nářadí s tím závažím na hřídeli sem si chtěl udělat. A na další pokus s ultrazvukem už sem neměl koule ani čas.
souhlasím s tím VIF, dávám na nádrž cca 4 víčka, před tankováním, na intenzivnější číštění klidně plechovku...čistí to i ventily, vyplatí se větší, alespon 5l balení, na doplnování plechovky nebo lahvičky
boby
Tak asi na tom něco bude,ale třeba u Pandy sem dal párkrát plechovku VIF pro benzinové motory , ještě bylo udělané čištění motoru vodíkem a ve finále sem shodil palici kvůli těsnění a ventily nic moc viz foto. Vstřiky celkem to ušlo, ale proti tomu s ultrazvuku je pocit z jízdy jiný. Teď už konečně hotová a pojízdná
Já zatím čistl jen 1 benzínovej a jinak LPG, použíl jsem VIFko napůl s acetonem, tahal to skrz vstřik tam a zpátky injekční stříkačkou a přitom ho nechával bzučet napájenej pár voltama střídaviny.
boby
Dobrej nápad. Takže Lpg vstřik je taky vlastně solenoid a dá se vyčistit stejně jako benzínový? Možná mě čeká čištění vstřiku lpg tak jestli můžu připojit taky na 9-12v a prostriknout je vifem nebo nějakým čističem brzd třeba? VIF na benzín mám 5litru Na naftu už jen plechovku.
To je jako kdyby jsi chtěl proplachovat trubky od klimy vodou.
bery*
Ta mastnota VIFu je fakt, když jsm ho kdysi zkusil ze zvědavosti (výrobce na dotaz ohledně nápadu přisávat VIF do sání neodpověděl) jen trochu preventivně přicmrndnout mezi lpg filtr a vstřikovače, že by se "čistily a ošetřovaly" společně s motorem průběžně, tak se z vifu asi jenom něco odpařilo a zbytek připomínající med jsem ze vstřiků musel zase odmastit Byl to poslední pokus než jsem je vyměnil za polský za 5% ceny.
Ještě to napětí do vstřikovačů, aspoň u těch lpg - 9-12V je asi hodně (minimálně v případě ss napětí, to by se upekly), většinou mají odpor jen kolem 2 ohmů, ani jednotka do nich nepere tolik, respektive otevírá sice asi plným napetím, ale jen v podobě krátký špičky a pak už drží otevřený jenom malým proudem.
Já tak konzervuju benzínový čerpadla do nádrží, aby nepřischly, jak je mám v regále co by náhradní.
boby
Dobře takže otázka zní čím by jsi čistil Lpg vstřiky? Čističem na brzdy? Tím sem nedávno vystříkal váhu vzduchu a začala pořádně ukazovat ale ta první tu sem dal do ultrazvuku a umřela
Být moc aktivni je cesta jak to pojebat.. Kdyz uz chces cistit, tak dej pikslu VIF do nádrže, udelej italskou údržbu a jezdi... větší smysl má menit olej po 10 kkm a dávat kvalitní filtr např. Mann..
boby
asd1 : to je jasný a taky to dělám ,ale to auto uz má najeto cca 250tis. Dřivější majitel tomu moc nedal a jezdil krátký vzdalenosti. Takže si dokážeš představit jak asi vypadal egr ventil a proto bych chtěl ty vstriky vyndat jak to vypadá. Na youtube je hodně videí i italských ,tam jenom dává špičkama do ultrazvuku a ani to nerozebírá. Asi bych udělal to samé a bude to furt lepší než teď. Prostě sem poznal rozdíl mezi benzinovými nečištěnými vstřiky a po ultrazvuku. To je prostě znát ten rozdíl v tahu,akceleraci celkově je to vyrovnaný ten volnoběh nevim no. Hodně lidí muselo vsřiky měnit protože zalepený se poškodil uvnitř a k tomu nechci aby došlo.
Gumidek: Isopropyl? díky vyzkoušime to co z toho vyplave
boby
kdyby někdo nevěděl co je italská údržba tak je to točit motor do omezovače to je fakt udržba teda :D .. Ale jo zkusim to. než vyndavat vstřiky tak to zaleju vifem a dostane do omezovače . To bude nafťák celej šťastnej :D
asd1
IT.udrzba není vytočit do omezovače jak debil,ale kompletně prohraty motor (tj teď v létě ujet minimalne 10km),a velká zátěž i otáčky aspoň minutu,typicky dlouhý kopec na dálnici a držet 4000 tocek(naftak) tj.ne omezovac ale oblast max.vykonu. Vysokou teplotou a velkým průtokem spalin se vypálí a profoukne všechno od spalovacího prostoru po konec vejfuku. Vif tomu dost pomuze. Ty fotky totálně zasr.ventilu,takhle vypadá motor kde se jezdí furt jen solichanim a v nizkych otáčkách.. krasne to je vidět i na emisích před a po IT.udrzbe.
bery*
Přesně tak, není to jen o otáčkách, ale o co největším průvanu a ideálně i teplotě spalin.
Do práce to mám 10km a skoro denně ke konci cesty motor minimálně jednou rozkulím pod plynem na dvojku mezi 5-6t dle provozu. A jakmile se občas dostanu na dálnici, tak taky hned u nájezdu dvojku a trojku do šesti a pak aspoň jedno dlouhý stoupání na čtyřku co to jde.
Ovšem nejlepší údržba je dovolená s tunovým obytným přívěsem, nebo půldruhý tuny vlek dřeva, to v každým větším kopci znamená trvale 80 na dvojku.
Jen ten EGR se přitom asi moc nevyčistí, ten (pokud ještě správně funguje) se takovýho režimu jízdy přece neúčastní a je zavřenej (u mě se teda i tak nezasere vůbec, saje mi jen čistej vzduch pro ochuzení směsi při nízký zátěži).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.