Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jsem tu zase s problémkem.
Poslední dny špatně startuje. Dlouho točí, někdy opravdu jen točí a nic, jindy postupně "slibuje" až chytne, následně buď běží už normálně, nebo chvíli sotva kloktá na cca 400ot, než se vzpamatuje, občass podle projevu asi rovnou nastartuje do nouze jen podle snímače na vačce ... Ale další start už je pak vždycky ok.
V chybách se objevuje sporadická chyba snímače kliky - za chvíli jedu pro novej (před 10 lety jsem kvůli podobným projevům už měnil) - co je mi ale divný, že na elektrickou chybu v něm to nevypadá, má kolem 900ohmů. Může se časem "odmagnetovat"? Mám ho zapojený přes variátor předstihu, ten v diagnostice ukazuje i napětí signálu, pamatuju tam lítat nějaký desítky V a teď sotva nižší jednotky V. Že by prostě slábnul a při startovacích otáčkách už signál nedostačoval?
Další, co mě zarazilo, je tlak čerpadla paliva (v souvislosti s tím náhodně nízkým volnoběhem, než se to normálně chytne) - když odpojím zpátečku z regulátoru na liště, tak při bzuknutí čerpadla před startem, ani během startování, z regulátoru nic neteče, neochotně začne téct až po nabuzení altíku - vypadá to na odcházející čerpadlo? Ještě upřesním, auto na LPG (takže věčně archivní benzín), čerpadlo běží pořád i při plynu, najeto 405tkm, filtr benzínu na jaře novej. Regulátor tlaku moc nepodezírám, v kolínku hadičky referenčního podtlaku do sání je sucho.
Mě to právě taky přijde spíš na to čerpadlo, ale mate mě ta sporadická chyba snímače kliky, která se objeví vždycky po pár startech od smáznutí (pozoruju to teď 2 dny). Hall na vačce chyby aktuálně nepíše - teda občas se tam sporadická taky objeví, ale to se projevuje už řadu let a připisuju to variátoru předstihu (kvůli lpg), kterým posouvám jen signál kliky, ale ne vačky, takže v některých režimech se jejich signály asi vzájemně rozjíždí natolik, že to jednotka pozná a vyhodnotí jako chybu toho "míň důležitýho" na vačce (variátor sice umí posouvat i signál z vačky, ale nějak to nedělalo dobrotu, tak ho mám zapojenej jen na kliku). Filtr paliva je nový před 5-10tkm. Novej snímač kliky jsem právě koupil a jsem zvědavej, až ho večer vyměním, ale na to čerpadlo to teda vypadá taky
Jo, před cestou do mototechny pro novej jsem si motor preventivně zespod oddekloval (mám dieslovej kryt) a snímač zkouknul, nějakej mastnej bordel na něm byl, otření ale nic nezměnilo (něco ze spojky tam asi přibylo v minulým týdnu taháním obytnýho přívěsu, pak to začalo zlobit ...). Každopádně dobře, že jsem cestou do práce koupil novej a měl pryč dekl, večer po práci už to chytit nechtělo, i to koplo dozadu, takže jsem snímač měnil na ulici. Pak pár startů o něco lepších, napětí z čidla už je zase v desítkách místo jednotek voltů, motor přestal bejt za jízdy nervozní a pokopávat v přechodech, dokonce lambda regulace držela na lpg celých 10 kiláků domů uzavřenou smyčku (aspoň kdykoli jsem kouknul na sedadlo spolujezdce+je to i poznat podle plynulosti a linearity reakcí při změnách režimů). Teď jdu objednat čerpadlo, asi je fakt v posledním tažení, došlo mi, že je i nějak tišší.
Asi to tak bude, když jsem pod tím předevčírem ležel a víceméně po hmatu ho měnil, taky mi přišlo, že je nějak dál od převodovky, než jsem začal šátrat. V tom případě ten nános bordelu, co na něm byl, jsem asi nabral až zvenčí, kde původně skoro splývalo s okolím pod mastným blátem Čemuž se vlastně nedivím, trochu mě zarazilo, proč je na něm "úplně zbytečněj" o-kroužek, když tam snímač jde strkat a vyndavat úplně volně. Novej vyžadoval trochu přiměřený síly k zásunu.
Každopádně výměna pomohla všemu kromě startů (čerpadlo, dneska přišlo nový, zejtra vyměním, zatím startuju na plyn, teď teple to není problém).
vernon...Nebyl jsem si jistý, ale myslel jsem, že má snímače dva. Jeden na setrvačníku indukční dvoupin a druhej na vačce trojpin hall.
Jasně, jsou tam 2, hlavní, indukční na klice (3pin včetně stínění, kdysi jsem koupil zmetek s přehozenými piny stínění a "země", normálně fungoval a auto plnohodnotně jezdilo, akorát jednotka to poznala a psala elektrickou chybu v obvodu,musel jsem ho reklamovat) a "pomocnej" hall na vačce, jehož pokusné odpojení, pokud si pamatuju, ničemu nevadilo. To je u tohohle motoru fakt "skvěle" umístěný, kvůli výměně se musí sundat řemen a kolo z vačky (novější verze v dvojkový oktávce už to myslím mají řešení inteligentnějc)
Hmm, tak výsledek zatím nemám, jen takovej mezisoučet... Čerpadlo venku a rozebraný, ale nedám ho zpátky, protože mě nenapadlo k němu koupit to velký těsnění příruby, který se rozsypalo na prach a v sobotu ho nikde nekoupím Navíc je uvnitř ruplá hadička (husí krk) od zpátečky do "nádoby" čerpadla, což podle mě není zásadní a projevilo by se jenom při vytrvalým kroužení doprava/náklonu doleva. Ale zkusím vyhrabat v garáži kousek nějaký fuel hose, že bych to rovnou nahradil.
Kdysi u feldy mi prdnul ten hlavní husí krk - v nádrži hukot vodopádu a motor nešel nastartovat.
Ten husí krk je tam proto, protože při montáži čerpadla čerpadlo trochu v nádrži sedne a hadička (husí krk se nahrbí. Pryžová hadička fuel hose by se mohla cvaknout a tím ucpat zpátečku.
Když nepoteče zpátečka, tak se zvedne tlak v liště a bude to žrát jak mesršmit
těsnění zde
Já vím, jaký těsnění, jen nevím, kde ho vzít v sobotu Zatím se jako dočasná kompatibilní náhrada ukázalo těsnění z odpadní KG roury
Pár dní určitě vydrží. Spíš mě štve, že dost drobků z toho původního skončilo v nádrži a jen část se mi jich povedlo rukou vylovit.
Jinak čerpadlo vyměněno a žádná změna. Takže znova ven, znova a pečlivějc prohlídnout ten hlavní husí krk a bylo jasno, historie se opakuje a řešení stejný jako tenkrát u feldy. Takže i ten hlavní jsem musel nahradit gumovou hadicí s potiskem ve smyslu "benzyny olej 10bar". Zahnutá je po stlačení čerpadla dost, to je pravda, ale aspoň takhle začerstva nevypadala, že by se chtěla splácnout, uvidím, až budu měnit těsnění. Je hodně tlustostěnná. Původně jsem ji chtěl proti splácnutí vyztužit kusem vázacího drátu uvnitř, ale pak se právě při zmáčknutí čerpadla dost prala s tím čůrem, kam je na výstupu nasazená, takže jsem se obával ulomení. Splácnutí zpátečky a 4 bary v liště by mě moc netrápily, pokud by to startovalo, přepínám hned na plyn Navíc by tím tlakam asi ustřelila, je jenom nasunutá bez spon. Teď to chytá na drc a logicky zmizelo i dlouho se projevující zaváhání hned po startu.
Původní čerpadlo jsem zkusil ve vodě a potvrdilo se mi, že výměna byla zbytečná, točit se začíná při 2V a při 12V tlačí 4 bary, takže mu nic nebylo. Ale po 400tkm budu s novým přecenejnom trochu klidnější
To je špatně. Při ucpání zpátečky musí dát čerpadlo kolem 5-6 barů. Spíše 6.
Ty 4 bary stabilizuje redukční ventil na liště nebo ve filtru paliva. Osobně zkoušeno mimo auto s manometrem.
Fakt ten regulátor má pouštět tolik? Reálně to sice bude o něco míň v absolutních hodnotách, když reguluje proti podtlaku v sání, ale stejně mě tak vysoká hodnota překvapuje, když LPG reduktor dává 1 bar a skrz plynovou jednotku ( ikdyž ta to přepočítává, ale délky vstřiků benzínový i LPG jednotky jsou dost podobný) a vlatně i na ten plyn to s tak malým tlakem řídí benzínová jednotka. Při objednání čerpadla jsem u některých zahlídnul i uváděnej tlak a většinou tam byly jenom 3 bary, koupil jsem Magneti Mareli, kde psali 4.
Takže podle toho mi tlak ze starýho čerpadla přišel dostačující. Psal jsem 4 bary, ale upřesním to, byl to trochu odhad, držel jsem ručně v hadici starej Kovo pneu manometr do 3,2 barů (+ cca půl baru prostoru mimo stupnici) a zároveň přidával napětí na zdroji. Při 10V tlak překročil 3 bary, při dalším drobným zvýšení napětí ručička narazila a neměla kam dál jít, jen jsem to při 12V odhadoval podle vyšších otáček a síly nutný k udržení manometru v hadici Každopádně když některý mají uváděno 3 bary, tak mi tohle přišlo dobrý až až, ale nevím, za jakých podmínek se ten tlak uvádí, jestli je to takhle "do zkratu", nebu při nějakým průtoku.
Mám manometr od prematlaku. Výrobci uvádí spíš určení na pracovní tlak. Né maximální čerpadla co jde čerpadlo trápit za hranici funkcí při 14V provozních.
Čerpadlo musí mít nějakou rezervu k vůli stabilizaci tlaku. Maximálku s ucpáním vratky dá 5,5 třeba a 4 bary ořeže redukční ventil.
Potom i při 11V dává třeba 3,9bar a motor je ještě schopnej a použitelnej pro jízdu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.