Nejste přihlášen/a.
Jen ty biosložky zrosolovatí a zalepí kdeco. Stačí pozorovat jarní startování sekaček nebo motorek , když to někdo při uložení nevyjede do sucha.. Dát plnou nádrž platí pro benzín bez biosložek, plná proto aby tam málo vzduchu a benzín neoxidoval a nenabíral vlhkost "pumpováním" při změnách teplot
@asd1: Nemluvím o sekačce nebo motorce, mluvím o autě a moje dlouholeté zkušenosti říkají, že to, co jsem napsal, platí. Až budu mít na jaře problémy se startováním sekačky, třeba ti dám za pravdu.
Degraduje? To máte ze svých szkušeností,? Já mám přesně jinou. Ve xantii LFY jsem při vyřazení z provozu měl cca 10-15litrů kde bylo cca 50-75% E85 a zbytek N95, Po dvou či třech? rocích jsem potřeboval skrze výměnu kol dát do servisní polohy. Natočit-NEBYL žádný problém, že by motor nějak tarotoval -NIC.
Jinak po těch 5 měsících bych jen zkontroloval auto-běžná kontrolní činnost-olej, tlak v pneu,světla množství chladicí a brzdové kapaliny...případně dobití AKB.
Měl jsem babetu a téměř nejela po zimě.
Auta s elektronikou si lambdou a čidlem klepání ohlídají předstih a dávku paliva vzhledem ke kvalitě benálu.
Ale třeba se pletu a benzín nedegraduje.
Jen píšu svoje domněnky
Auto po 5 měsících odstávky (nejdýl jsme měl 7) jsem nikdy neřešil. Proto to píšu i tazateli.
Auto má na rozdíl od babety a zahradní techniky tlakový čerpadlo a vstřiky, takže se tolik neprojeví ani usazeniny z biosložek ani degradace. To neznamená že se to neděje. U tazatele v pohodě. Jak už jsem psal, potřebovali jsme popojet s fíkem kterej stál tři roky se zbytkem v nádrži a překvapil že nastartoval na brnk jak kdyby tam přijel včera. Akorát brzdy byly tak zarezlý že to popojelo až po rozbouchání kladivem
Největší problém vidim že to stálo na gumách - půl roku zatížený na jednom místě už může být problém. Příště buď auto na špalky nebo občas popojet.
Jako první si lehneš na zem a baterkou posvítíš pod auto. Tak bys mohl uvidět nějaké fleky po úniku kapalin nebo přímo uniklé kapaliny.
Dále připojíš nabíječku a dobiješ baterii. Před nabíjením můžeš baterii změřit - jestli není příliš vybitá.
Pak zkontroluješ množství oleje v motoru - pomocí měrky.
Jestli si vyčerpáš benzín z nádrže a naliješ tam nový, to už je na tvém rozhodnutí.
Můžeš ho vyčerpat do kanystrů a při tankování nějakého lepšího benzínu přilít po pár litrech do nádrže, abys ho spotřeboval.
Pak ještě pořádně šlápni na brzdu - jestli se ti nepropadne pedál.
Pak ještě zkontroluj ostatní provozní kapaliny, nahuštění pneumatik a funkci světel a blinkrů.
A než vyjedeš, tak si ještě zkontroluj platnost technické kontroly a pojištění.
Víc mne teď už nenapadá.
Dobrý den! Dovolte moji malou připomínku k debatě o "výdrži" benzínu v uskladněné technice - autě. Zdá se mě přehnaná starost že benzin degraduje k nepoužití. Na sezónně užívané chalupě používám sekačku /motor BriggsaStratton/ a pilu Husqvarna. Dále jsou tam "veteráni" Škoda 100 a moto ČZ 125t, kteří čekají na renovaci, kterou jim slibuje vnuk, až na to "dozraje čas. Ve všem je při uskladnění ve stodole v nádržích vždy zbytek benzínu od Shellu.
- pila a sekačka : po půlroční pauze doleji benzín, nastartuji a sekám a řežu - bez problému.
- Š100 - po roční odstávce, když přijede vnuk na prázdniny zapojím baterii - uskladněnou v dílně, doleji benzín, ručně načerpám do karburátoru, 5 x nástřik akcel. pump., sytič a start. Napoprvé chytne a jedem to po loukách a polních cestách několikrát projet /Š100 nemá TK/, takže na silnici zatím nemůže. A zase na rok do stodoly.
Moto ČZ 125t" po ročním odpočinku - dolít benzín, řádně "nacupovat" karburátor, párkrát lehce prošlápnout a pak na druhé start. "šlápnutí" běží. Několik projížděk a zase má rok na odpočinek.
Jo to jsou stroje, které až tak moc neřeší kvalitu paliva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.