Nejste přihlášen/a.
Popíšu to celé. Je to Clio 1,2 16V benzín. Auto je 8 let staré, baterka původní. Nastartovalo normálně a po ujetí cca 30km přestalo jet a hlásilo zkontrolovat vstřikování, asistenta rozjezdu do kopce, brzdový systém a ESC (to je ESP). Startér točil, ale nechytlo, po 4-5 pokusech (krátkých, do 5s) už ani nestartovalo, tak jsme to odtáhli domů. Googlil jsem a prý, že by to mohlo být baterkou, změřil jsem ji a měla 7,4V. Takže jsem koupil novou, diagnostikou vymazal chybová hlášení (low voltage mezi nimi taky bylo), nyní to žádné chyby nehlásí, startér točí, ale nechytne. Jsou při výměně baterky potřeba ještě nějaké další úkony (imobilizér...).
Je to normální, že se vadná baterka projeví tím, že auto přestane jet po 30km poté, co normálně nastartovalo?
Vadná baterka asi nebyla. Jen jste ji pouze vybili neúspěšnými starty na 7V. Startér když točí motorem totiž bere cca 100A.
Stačilo nabít nabíječkou a né hned kupovat naslepo novou.
Tak jednak si myslím, že pěti starty se dobrá baterka nezničí, jednak jí už bylo 8 let a jednak jak má jednou pod 10V, tak už je fest potrestaná a když k tomu přidám její stáří, tak mě nemrzí, že jsem koupil novou. Jak je ale možné, že to začne hlásit 4 chyby najednou (4 věci současně se asi neporouchají a tohle ani není napájené přes jednu pojistku) a jakto, že teď už to žádnou chybu nehlásí, ale nechytne to?
Relevantní je jen těch 8 let. To beru. OK.
Další závady je potřeba řešit systematicky. Ověřit kostry, napětí na jednotkách, atd...
To už asi není ve Vaší moci.
Mohlo odejí i nějaké relé nebo spínačka.
Kolik km auto má najeto (důvod opotřebení).
Nevím, jestli mám správný systém, ale pokud by to nemělo kostru, tak to nebude točit startérem a pokud by nějaká jednotka neměla napětí, tak se nepřipojí k diagnostice. Spínačku to nemá, startuje se to tlačítkem a to funguje, když to točí startétem, jasně, že to může být v kartě nebo jejím čtení, ale to by opět nenačetlo diagnostiku, najeto má necelých 100tis km.
Karty mám dvě, nejde to asi s jednou. baterky v kartách dobré (i když by to asi nemělo mít vliv).
Kartu to načte, kontrolky a displej se tváří, že je vše OK. Svítí jen motor (což je normální, když se netočí) a otevřené dveře. Chyby (nyní už smazané): P0069, P0562, P0136, P0560, P1525, P0106, P061A a P1352.
Pro jistotu jsem to zkusil ukostřít startovacím kabelem (jeden konec na - baterty a druhý na motor) a nepomohlo. Napadá mě ještě čidlo otáček, to u Renaultů někdy blbne.
Pokud jde startér, tak ukostřit kastli s motorem je blbost.
Auto má na kabelovém svazku několik koster. Nesbírá je do jedné hlavní. To by bylo i z hlediska drátů neekonomické. Proto jsou na karoserii třeba 4 - 10 kostřících bodů. Ty jsou třeba klíčové pro jednotky v autě. Ty jsem myslel. Né hlavní kostru motoru.
Dál mě nic na dálku nenapadá. Možná zkratované CAN vedení, když se to týká tolika jednotek.
Může to dělat i vadná jednotka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.