Nejste přihlášen/a.
Omlouvám se blbý dotaz, ale radši se ptám. Ve VTP mám uvedeno, že maximální hmotnost nebržděného pžípojného vozidla může být 550 kg. Rozumím tomu tedy, že pokud mám vozík do max. 750 kg, který sám o sobě váží cca 150 kg, tak jej mohu legálně naložit 450 kg? Děkuji
Ano
Akorát u Bčkaře bez E skupiny nesmíš zapojit do soupravy vozejk s maximálkou překračující 750kg pokud je auto 3500kg.
Tedy žádnej prázdnej autopřepravník s okamžitou váhou prázdného 550kg a maximální 3000kg i když máš třeba bržděný v ORV 950kg. Nemáš papíry BE.
U těch malejch do 750kg kg a přeložení bude kontrolovat jen pojišťovna při nehodě, co jsi vezl, takže ani PČR to moc zajímat nebude nějaká kg na víc. Akorát se budou víc ničit brzdy auta.
Jako Bčkař musíš kalkulovat do 3500kg soupravy (vozu i přívěsu) s maximálními váhami. Ne okamžitými.
Okamžité u Bčkaře i BE zajímá jen tažák, aby se nepřetížil.
těžší vozík než 750kg neznamená automaticky, že musím vlastnit řidičák B+E. Tam se bere ještě limit do 3500kg soupravy. Takže auto celková hmotnost např. 1900kg a vozík celková hmotnost 1500kg = 3400kg soupravy -> stačí řidičák B.
Aha, Ečko nemám samozřejmě, ale uvažuji pouze o vozíku do 750 kg.
Ale čistě teoreticky, ve VTP mám, že brřděný přívěs může mít až 1 000 kg, takže ten bych stejně nemohl připojit, pokud nemám E?
Spíše ne. Bržděné vozíky totiž mají velké maximální váhy z důvodu užitnosti.
Jako BEčkař by jsi mohl třeba velkou krávu připojit co má okamžitou 800 a maximální 3000kg a pak jí naložit 200kg lehkých třeba lišt nebo koberce, ale jako Bčkař by jsi to nemohl udělat, protože Bčkař počítá maximální váhy.
Možná s nějakým malým karavánkem by jsi se vešel, kterej bude bržděnej s maximálkou třeba 1400kg.
On ty maximální váhy počítá i BEčkař, ale spíše ho nezajímají protože má soupravu 7 tun a tak se může věnovat počítání jen tažáku a okamžité váhy vozejku a auta, aby to uvezlo. Na zbytek mu umožńují ty papíry a nemusí hledět na maximálku soupravy, protože s normálními auty 7tun málo kdy překročí. To překročí jen s dodávkou a třeba nějakým bobcatem na přívěsu u stavební firmy.
Ok, takže i kdybych měl 1 000 kg přívěs, tak jej můžu v pohodě táhnout i s B. Auto samozřejmě nemíním přetěžovat, takže 3,5 t nepřesáhnu nikdy
Ano. To je ale teorie.
Neznám přívěs, který by měl maximální hmotnost 1000kg a k vůli tvému tažáku plnil i "bržděný".
Nájezdová brzda se totiž nemontuje na "prcky" s maximálkou 1000kg.
Kdyby jsi chtěl využít těch 1000kg tažáku auta pro tvoje potřeby Bčkaře, tak je jedno řešení.
Koupit nějakej Agados, Vezeko, Maro Kralovice, Pontgratz,atd... s nájezdovou brzdou a nechat ho otypovat do maximálky jen 1000kg, ale počítej s tím, že bude vážit třeba 600kg a pro náklad zbyde ubohých 400kg.
Ale i to by šlo a rozhodně bezpečnější, než přeložit nějakého prďolu s maximálkou 750 a vlastní váhou 200 bez brzdy.
Výrobce normálně otypovává i rychlosti pokud někdo potřebuje 130km a někomu stačí 80 a vozejk je na to dimenzovanej
Já snad ani tolik vozit nepotřebuji. Jezdím na chalupu a sem tam potřebuji něco odvézt. Bohužel teď to budou těžší věci jako hlína nebo betonove tvarnice, ale holt se otocim vickrat. Pokud mám povolenou hmotnost 550 a ten nejevnější hobby přívěs váží něco kolem 130 kg, tak mám užitnou cca 420 kg, což je pořád 16 pytlů cementu a to mě asi stačí.
Jak píšu. Dva pytle navíc to uveze. PČR na váhu tak malé soupravy nedává, pokud kola nedřou blatníky a pokud pojedeš opatrně, nic se neděje.
Pokud to potáhneš za nějakým Polem nebo Fabií, tak je vhodné zatížit i kufr auta, jinak může souprava začít plavat. Taková jistota.¨
Ano, chápete to dobře, ale špatně počítáte. Vaše vozidlo (jaké to je?) může táhmnout pouze 550 kg.
Takže váha vozíku a zbytek do 550kg. Nikoliv jak jste uvedl 450kg.
Páč 150+400=550
že pokud mám vozík do max. 750 kg****to máte uvedeno v techničáku vozíku?
Jo tam mám chybku (místo 450 mělo být 400). Zatím to musím tahat za Fábií, jelikož na druhém autě nemám tažné, proto tak směšně nízké hodnoty. Ve VTP je max. 550 kg a vozík, co mám vyhlídnutý, tak má cca 130 kg tj. mohu naložit 420 kg.
Pane tazateli, zkuste se zeptat některého šoféra, zdali tahá jen to, co je uvedeno v dokladech.
Nikdo. Vždy je vlek přeložen, auto přetížené.
To já měl u Fabie nebržděný jen 450kg. Bržděný 850.
Na nebržděnám, klidně tuna a tahal jsem karavan 950kg, když byl prázdný, naložen klidně 1100kg.
Chápu, že každý, kdo jezdí více, tak nějaké váhy nedodržuje, ale já opravdu nepotřebuju táhnout tunu. Na chalupu potřebuju sem tam převázt trochu písku, nábytek nebo posekanou zeleň do sběrného dvora a takové kraviny, co se do auta nevejdou. Před lety lety se u nás stala nehoda, kdy magor měl na podobném přívěsu za Fábií asi 2 tuny betonu, rozhoupalo se mu to a v protisměru smetl kluka na motorce, který přišl o nohu, tudíž z takových kokotin jsem vyléčený. Navíc v autě vozím malé dítě, takže toto riskovat nebudu. Šlo mě čistě jen o to jestli když vozík je do 750 kg a ve VTP je max 550 kg, tak jestli nebude mít případná kontrola kecy. Takto blbě se ptám, protože jsem toto nikdy neřešil.
VTP už nepiš.
V ORV I a II je okamžitá váha co zvládne tažné. Jsou to parametry tažáku. Né maximální váha co máš dodržet ty legislativou o soupravách.
PČR se maximálně koukne do papírů co máš auto a jakej tažák kg, pak prázdou váhu vozejku a zběžně na náklad kolik kg asi vezeš. Ale to se nikdy nestane, pokud to přeložené nezpůsobí nehodu.
pokud někdo nedodržuje nějaké váhy...
A co osobní váhu, když někdo nedodržuje a přetěžuje sedadlo řidiče?
A Vy snad neporušujete předpisy? Neznám takového šoféra. Každý někdy poruší předpisy. Nechlubím se, jen konstatuji fakt.
gumidku, karavan jsem si dojel do dvou kovošrotů zvážit, abych věděl, kolik opravdu tahám. Páč jsem věděl, že v techničáku je menší váha, nežli skutečná.
@milancukrar... myslíš u karavanu tu okamžitou, že je jiná? Nebo tu maximální?
Do maximální se počítá u karavanů doložnost zavazadel, vybavení (talíře, skleničky, peřiny,atd...) a i voda nebo voda je započítána v okamžité?
To by mě zajímalo. To si nejsu jistej.
V techničáku mám provozní 619kg a největší technicky přípustná 850kg.
Ale to jen, abych to mohl tahat za fábii. Ve skutečnosti váží více i prázdný.
No právě jsem kdesi od youtuberu co mají obytky pochytil, že dost řeší tu doložnost, aby se vešli třeba do 3500kg jinak by je snad nepustili přes hranice nebo STK... Nevím, ale u obytek se to myslím řeší dost nejen k vůli přejezdům přes státy s jinak přísnou kontrolou.
Právě třeba ta voda vypustit, atd...
U aut se okamžitá počítá tuším 75kg řidič a plná nádrž paliva + povinná výbava (kolo, hever,atd..)
Proto by mě zajímalo, zda do okmažité u obytných přívěsů spadá voda v nádrži nebo plynová bomba či se jedná jen o doložnost jako náklad?...nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.