Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám jistotu že úřad neztratí SPZ v depozitu?

Od: laky odpovědí: 46 změna:
Zdravím, mám veterána, který bude cca 2 roky odstaven - renovace. Chci dát značky do depozitu ale znám pár případů z vyprávění, že se značky na úřadu ztratily a tak byly vystaveny nové, nikoliv však dobové, ale už ty nové, např 1T3... To se opravdu může stát? Že se to ztratí? Co vím tak po roce auta v depozitu musím zažádat o prodloužení a pak už je to na neurčito. Nebo ne? Děkuji za odpověď.
Možná to je pro někoho banalita, ale i dobové SPZ mají svůj půvab, stejně tak jak dobový technický průkaz.

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paveldvorak
hodnocení

3x

já bych se zeptal těch vypravěčů produkujících podobná vyprávění

jinak ten depozit na věčné věky vymyslel ministr Stanjura s tím že se za 10 let tohoto věčného depozitu ve skelepch měst a obcí nahromadilo tolik plechových značek, než za celé předchozí období dopravních ispektorátů a okresních úřadů...

svaz měst a obcí přišel s tvrzením, že města, která už nemají žádné vlastní skladovací prostory musí pronajímat sklady na tyto zančky u jiných subjektů a tvrdě za to platit...pak si teoreticky umím představit ztrátu nějakých značek při přepravě , jinak řešíte hlouposti, ted už platí novela podle které budou po po 3 letech uložení v depozitu značky sešrotovány...tím odpadná problém hromadících se plechů

informace od odborníka.

id
hodnocení

2x
Stát se může všechno i to, že vám veterána někdo ukradne a na místě zanechá dobové značky. I to, že na vás zítra spadne vrtulník a bude vám fuk co je s veteránem.
Jinak- znáte lepší ofiko úschovnu spz?
laky
hodnocení

V takovém stavu jaký je by ho těžko někdo kradl. Lepší ofiko neznám, ale když je ofiko, mělo by být stoprocentní a ne že se tam mirnix tirnix ztrácí značky

Ale ono je to 100% že se na úřadu značky neztratí! to co jste slyšel asi tvrdil nějaký Pepík v hospodě v Horní Dolní?!

Ale pokud nevěříte -nevyřazujte auto z provozu a plaťte stále PR ono zaplatit cca o 3000 navíc v renovaci není nic!

lubosnovak

Jednak opravdu se to stává, úředník je také jenom člověk, a za druhé, myslím, že po nějaké době se ty značky v depozitu i nechávají likvidovat, kvůli omezeným velikostem "skladů" na úřadech. V těchto případech Vám opravdu vydají již současné značky.

hodnocení

2x

Jestli máte veterána, máte zelené veteránské značky. Pokud máte klasické značky, byť libovolně staré, nemáte veterána.

Jinak jsem z vyprávění slyšela různé věci o čemkoliv, pokud se bojíte, že přijde v depozitu o značky (podle mě nesmysl), nedávejte je tam, veteránské povinné ručení stojí pár korun, takže bych to vůbec neřešila.

Jak jste na to úpřišla, že veterán MUSÍ mít zelené veteránské značky?! Víte kolik jezdí třeba původních felicií na bílých SPZ a to jsou auta z šedesátých let-tudíž veterán a docela ceněný a další cz auta. Veterána neurčuje značka , ale rok výroby!

Bílé značky zvyšují hodnotu auta možná až o desítky procent. To je ekonomické hledisko proč zbytečně staré auto nepřeregistrovávat. Když je vůz pěkný, zelené značky dostane hravě, zpátky už to nejde.

lubosnovak

@sandra Veterán je i auto na bílých značkách, pokud má veteránskou klubovou testaci, pokud má zelené, má veteránskou krajskou testaci. Takže oba jsou rovnocennými veterány.

lubosnovak
hodnocení

2x

Mimochodem, jestli teď dáte značky do depozitu, pravděpodobně přijdete i o Osvědčení o registraci vozidla, část II. (Technický průkaz), pokud tedy nestihnete renovaci dokončit před 1. lednem 2024. Doklady se totiž budou digitalizace a fyzicky zůstane pouze Osvědčení o registraci vozidla, část I., tzv. "malý techničák", a při jakékoli administrativní změně úředníci budou původní doklady odebírat.

jirib
hodnocení

0x
Pokuď se o ně bojíte,tak to nedávejte do depozitu,ale pak musíte platit výpalné...
Až dojde k digitalizaci dokladů,stejně o techničák přijdete...tedy aspoň fyzicky.
Se divím,že někdo ty staré značky už dávno ze systému nevyřadil...chybí označení EU a nemají parametry pro radary.
lubosnovak

Nemají? Moji okresní SPZ z roku 1990 radary zatím všude přečetly. U radarů se zobrazováním značek se mi vždy ukázala.

A nevím, proč Vám vadí, že staré značky neobsahují označení EU. mimochodem, to nemají ani krajské značky vydávané do 31. března 2004.

hodnocení

0x

Klasik říká, "jistota je kulomet"

To se opravdu může stát? Že se to ztratí?***stát se může cokoliv

Jak často se to stává, Vám rád sdělí odborník na registr, nebo zaměstnanci registrů.

Domnívám se, že při trošce Vaší snahy se to nestane.

luki
hodnocení

0x
Mas jistotu, ze se dozijes renovace toho “veterana”?
laky
hodnocení

Samozřejmě

kare
hodnocení

0x
A není lepší udělat testování na historickou původnost (tzv. klubová testace) a získá tak "Klubový průkaz historického vozidla". Sazba povinného ručení je pak 1/12. A SPZ si nechat doma, pokud nevěříte úřadu... (Předpokládám, že hlavní motivací uložení do depozitu je právě platba povinného ručení.)
laky
hodnocení

Teď už je pozdě, auto je rozebrané tak nelze testaci udělat. Ano kvůli povinnému ručení

musíte si ohlídat lhůtu tří let...

lubosnovak

Jakou lhůtu 3 let? Myslíte kvůli zachování SPZ(RZ)?

Po třech letech zlikvidují značky.

jaj*
hodnocení

0x
Dáte do depozitu a oni se pak za rok ozvou a musí se dopsat adresa kde auto stojí, možná by bylo dobré ji napsat hned. Značky se ztratit nemůžou, co by s nima kdo dělal? Já jsem takto rušila povinné ručení, takže depozit na den
U nás se teda nikdo za rok neozve. Hlídat si to musí každý sám. A nahlásit adresu rovnou prostě nejde..Jde to až po roce..

a oni se pak za rok ozvou ***tak to určitě není.

jaj*
Já jsem dávala do depozitu a u žádosti jsem volala známýmu kde mám napsat že to auto bude, to už mě oslovil jejich zaměstnanec a říkal že je to když je auto více než rok, že to psát nemusím (ne že nesmím), že majiteli (nebo zmocněnci to nevím) pošlou doporučený dopis aby se to tam dopsalo kdyby to bylo přes rok.

Jaj píšete nepravdu Je povinnost majitelevozidla po roce oznámit co se s vozidlem děje a kísto jeho pobytu Nic víc . zaměstnanec úřadu NEMÁ povinnost obvolávat či jinak uvědomot občana neplnícího si povinnost! (toto možná udělají výhradně po známosti !)

Důležité termíny

Pokud máte vozidlo vyřazené už déle než 12 měsíců, musíte stejnému obecnímu úřadu, kde jste jeho vyřazení vyřizoval/a nahlásit, kde je vyřazené vozidlo umístěno a účel jeho využití.

zdroj:

další

Důležité

Nově se podle novely zákona v případě ukončení vyřazení vozidla z provozu, které trvalo více než 3 roky, vozidlu přidělí nová registrační značka. Registry vozidel nebudou muset přechovávat registrační značky po neomezeně dlouhou dobu a značky po třech letech skartují. Při ukončení vyřazení vozidla z provozu bude vydán nový malý technický průkaz.

Pokud si však bude vlastník vozidla chtít ponechat původní tabulky s registrační značkou, bude o to moct před uplynutím této lhůty požádat. Zachování registračních značek je zpoplatněno správním poplatkem 200 Kč a o zachování stávající RZ lze zažádat rovnou při uložení do depozitu.

lubosnovak

@milancukrar Vy jste odborník na všechno. *palec2*

ale kdepak, to určitě ne.

Jen se zajímám o pravidla provozu a poslouchám některé poradce, kteří mají blízko ke zdroji informací.

jaj*
Já jsem napsala jen to, co mám ověřeno a co jsem se dozvěděla od zaměstnance na registru. Říkal, že není nutné psát adresu auta, že pošlou výzvu na kterou je nutné regovat. Ale já jsem to dávala jen na den takže nemám vyzkoušeno jestli opravdu něco pošlou.

Jasně, je to tak, jak píšete, zatím nikdo nepochybuje o Vašich slovech...

Já jsem napsala jen to, co mám ověřeno a co jsem se dozvěděla ... takže nemám vyzkoušeno jestli opravdu něco pošlou.

Zákon zní jasně.

lubosnovak
23.07.23 12:30
hodnocení

0x

Nemáte.

hodnocení

0x

Stát se to může.jaká je pravděpodobnost nevím, většinu vozidel jsem kupoval/prodával kalsicky. 2 kupované jawy měly SPZ v depozitu - jedna SPZ se nenašla,takže statisticky u mě 50/50. Naštěstí byli na úřadě přístupní domluvě , nebyl problém udělat SPZ v původním formátu a nálepku z STK nalepit na novou

V jakém prosím formátu? Respektive jaký byl ten váš původní? Není nic horšího, než mít na pincku vzadu tu ohromnou plachtu..billboard *smich* Stále se řeší "bezpečnost"..přečnívající toto a tamto a pak si musíte namontovat billboard,který je větší než záď fichtla nebo motorky *alene*
lubosnovak

Jak udělat v původním formátu?! Duplikovat stejnou značku dle současných pravidel nejde!

Pane Luboši, souhlas, ale já již četl tolika pohádek...

Současnou značku ve starém formátu ne.pokud byla původní SPZ, vyrobí eTOVAR jakoukoli . Mám od nich na 2 moto a nebyl problém na STK ani na silnici

etovar.eu/...

lubosnovak

To, že se nedá poznat, že jde o padělek, ještě neznamená, že je to legální. To jsem vůbec nevěděl, že se tímto nějaká firma vůbec živí.

Jaký padělek? Pokud se někomu rozpadne stará značka v původním formátu,prostě udělají novou. Můžete jít na úřad, nahlásit zničení/ztrátu značky a dosanete novou RZ ,nový formát,nový techničák...nebo si objednat původní SPZ v původním formátu

Pane Luboši, ale to nevysvětlíte, když to nechápe.

Při ztrátě či odcizení registrační značky je vždy třeba značku vyměnit za novou, není možné vyrobit stejnou registrační značku. Hrozilo by zneužití původní registrační značky např. při páchání trestné činosti.

Pokud dojde k poškození značky na vozidle, existuje možnost jejího opětovného vyrobení. Značka může být např. promáčklá od koule tažného zařízení, nemusí být čitelná z důvodu stáří či poškození a policie nebo STK Vás může vyzvat k výměně SPZ. V takovém případě si můžete buď zažádat o zcela novou registrační značku, kterou obdrdžíte okamžitě, u osobního automobilu za poplatek 450 Kč nebo si zažádat o výrobu duplikátu stávající registrační značky. Tento proces je výrazně zdlouhavější a správní poplatek za jednu tabulkuy (jednu RZ) činí 600 Kč. Předkládá se stejný formulář jako v případě žádosti o třetí značku na nosič kol a to "Žádost o vydání tabulky s registrační značkou".

zdroj:

lubosnovak

Pane Milane, ja to vím, to je jako když se hrách na stěnu hází...

Takže šetřím úředníkům práci když si výměnu zajistím sám...*smich*

nunici, ano, ale...

Kámoš si taky nechával dělat značky, ale na péráka a "konopnici". Páč to jsou staré značky, ničím nechráněné a nikdo nepozná, že je to duplikát.

Ale současné značky Vám tam nevyrobí.

@milancukrar

Ale to jsem psal hned včera v prvním příspěvku že dělají staré SPZ ve starém formátu, nově přidělenou RZ ve tvaru staré šestiúhelníkové SPZ neudělají

Už vysvětleno jinde, přeji hezký den.

paveldvorak

Ručně malované motocyklové značky z ocelového plechu, které nejsou lisovány ( prolisované znaky a čísla) neopdovídají vyhlášce o registarci a mají se při nejbližšé změně vyměnit...Podrobnější informace je na webu MDCR...k výměně mělo dojít v letech 1995-1998 na základě nařízení policejního prezidia které tenkrát vedlo evidenci vozidel...

Takže vyrábět i malovat si můžete co chcete je důležité mít moto-značku s prolisy

údajě k tomu dostaly instrukci i STK, bude záležet jen na konrétním člověku zda malobvanou značku vykáže jako závadu při EK...Pak nezbývá nic jiného než výměna

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]