Zdravím, potřebuju poradit. Mám nově starou Fabii, před měsícem mi chcipl motor a při tom problikla kontrolka oleje. Měřili jsme ho a měrka byla pod minimem. Dolili jsme dva litry. Jezdilo to normálně, pouze jen když auto chcipne, problikne zase olej. Kontroloval jsem ho a byl cca 1 cm nad max. S autem jsem jezdil v domnění, že to sežere bez problémů, ale včera ráno při dojetí po cca půlhodině jízdy se z motoru začalo kouřit a smrdět spaleninou. Když jsem jel zpátky ale již ne. Dnes se to stalo také ale. Celá jízda bez problémů, jen těsně při dojetí do cíle se z motoru zase kouří. Měřil jsem olej, cca dvě minuty po zastavení a byl tak 2/3 mezi min a max. Má to souvislost s tím olejem?
Mě se u oktavky 1,6 kourilo z motoru vždycky po vypnutí, nebo když jsem mu dal pořádně zabrat - bylo zpuchrely těsnění pod vikem ventilů a olej tamtudy chcal na svody, kde se pálil. A ještě předtím totéž kvůli prasklýmu hrdlu pod olejovým víčkem.
Dvě tři minuty po "chcípnutí motoru je hooodně brzy a dle těch 6 minut a na2/3 mezi ryskami vypadá že jste olej přelil.. Jinak z motoru se zase kouří-odkud?
Odstavte auto na rovině a po cca15-30minutách po zastavení motoru změřte olej, zkontrolujte taky chladicí kapalinu a čistotu motoru- může být oblitý olejem když jste naléval olej a pak se postupně vypaluje , nebo jste ho přelil a ... zkoukněte také odvětrání motoru zda není zanesené šlemem z vodních a olejových par!
fabiai
Motor je čistý, to jsem kontroloval. Kdyby byl olej přelitý, je možno s tím dále jezdit? Nebo je možné ho nějak odstranit sám? Potřebuju momentálně opravdu s tím autem jezdit a nemůžu ho teď dávat do servisu. Z motoru se kouří... Těžko to popsat prostě z prostřední části. Děkuji za odpověď
ridic
Přelití oleje vadí. Když je vysoká hladina, tak klikovka z oleje udělá "šlehačku". Ta pěna se potom nassává olejovým čerpadlem a motor není správně mazaný.
A není problém A) trochu oleje upustit (příp dle šikovnosti!) vypustit celou nápň a opětovně nalít. Nebo odsát trubičkou pro měrku oleje, čerpadlem na toto, (zrovna jsem si všimnul, mají na prodejně čerpadlo na olej, aspoň v Lidlu v JH) stříkačkou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.