U těchle starých mašin se ještě podle původních návodů dávalo minimálně 1:25. cezetmania.info/...
jdukolem
Jenže v těch časech neexistoval olej pro dvoutakty,dával se motorový M6A,u čerpacích stanic byly konve s míchadly. Olej M2T se objevil někdy v polovině šedesátých let.Běžně se používal v poměru 1:33 až 1:40.Dnešní M2T je již vyráběn dle jiné receptury, měl by být kvalitnější.
Bude záležet na kvalitě. 1:25 se dávalo starého "zabíječe dvoutaktů" M2T. Lepšího oleje by mělo stačit trochu míň, ale to bych hledal spíš na Jawa veteránském fóru.
Jakého "zabíječe dvoutaktů"? Měl jsem řadu dvoutaktů (Jaweta, Jawa 50/05, Aero 30, Trabant, Wartburg 1000, Wartburg 353 (2x), Barkas 1000), lil jsem to 1:33 a nikdy jsem neměl problém s motorem, způsobený kvalitou oleje. Nic lepšího tenkrát nebylo.
Co si vzpomínám na dvoutakty, tak Trabant s "plnými" mosaznými ložisky na čepu pístu 1:33, když byl čep pístu s pístem spojen klecovým ložiskem s ocelovými válečky, stačilo 1:50. Pokud tedy máš na čepu pístu ložisko mosazné, lil bych víc oleje, tedy 1:33
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.