Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

STK - přihlášení auta ze Slovenska

Od: matys90 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, aktuálně řeším přihlášení ojetého vozu (první přihlášení v roce 2012) ze Slovenska. K autu mám velký + malý technicák, protokol o technickym stavu (který je platný následující rok a půl) + protokol o emisích a ještě kontrolu originality. Na registru vozidla mi bylo řečeno, že je potřeba provést technickou kontrolu před registrací s popisem. Může mi někdo vysvětlit, proč se tato kontrola musí dělat znovu? Nebo jaký je v tom aspoň rozdíl? Když protokol o technickým stavu mám Všude se píše, že u aut dovezené z EU se žádná dovozová ani evidenční kontrola dělat nemusí. Jsem z toho lehce zmatený a připadá mi, že z lidí jen tahají peníze.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paveldvorak
hodnocení

4x

vzhledem k tomu že v EU si vzájemně uznáváme technické prohlídky, po předložení originálu protokolu z pravidelné "technické kontroly"vydaného STK na Slovensku stačí v ČR evidenční kontrola, pokud není k dispozici originál SK protokolu, je nutné absolvovat technickou prohlídku v plném rozsahu v ČR. Vzájemné uznávání protokolů je uvedeno i v českém zákoně č. 56/2001 Sb. Vzory protokolů jsou na webu Evropské komise i ta nejposlednější úřednice má možnost podívat se do úložiště a porovnat předložený doklad se vzorem.

Overenie platnost/...

Slovakia RWC POT /...

paveldvorak

Samozřejmě situace může být složitější, pokud vozidlo dovážené ze SR nebylo schváleno s platností pro celou EU / lidově označeno jako globálka, nebo ES homologace) , pak by se musela technická způsobilost schválit v ČR...pak nestačí evidenčka ale je nutné doložit technický protokol ,vydaný zkušební stanicí v ČR.

Po 1,3.2023 už neplatí, že co je z EU to se automaticky přeregistruje...zákon rozlišuje celkem 8 různých typů schválení včetně těch, které lze uznat a těch, které uznat nelze...

A ay to nebylo tak jednoduchíé, v ČR používáme pojem technická prohlídka, technická kontrola, technická silniční kontrola

na SK používaný pojem tehnická kontrola odpovídá obsahem české "technické prohlídce"

Pane "Dvořáku", je vidět, že jste odborník.

paveldvorak

hlavně aby to tazateli pomohlo a auto bez problémů a dalších zbytečných nákladů přihlásil...

Vyčerpávající odpověď od Vás již dostal, teď aby to zařídil.

hodnocení

0x

Zde máte odpověd na Váš dotaz, jen je pohledat : poradte.cz/...

Myslím že je to vyčerpávajíci odpověď na stejný dotaz pana Krtka .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]