Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otáčení se do protisměru na křižovatce

Od: obcan odpovědí: 17 změna:

Na běžné křižovatce je to povoleno, ale na světelné nikoliv.

A přitom na světlech je to bezpečnější.

Na obyčejné se musí dávat přednost ze třech směrů a na světelné jenom z protisměru protože zleva i zprava autům svítí červená.

Tak mě to připadá postavené na hlavu, protože např. v USA je to dovoleno.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na světelné to bezpečnější nemusí být. Pokud padne zelená doleva, tak z protisměru, kam padla tvá šipka jedou taky auta (doprava) a ty se jim tam budeš motat otáčením.

Když padne zelená tobě, tak padne i chodcům z uzavřených směrů a těm, kteří jen křižovatkou po okrají podjíždí (doprava) ze strany z jednoho směru na druhý.

expert

V usa se taky jezdí přes chodce

Tak proč se experti neodstěhuje do?! Jinak nevidím důvod úproč bych se měl otáčet na klřižovatce.

expert
hodnocení

1x

Na světelné se můžeš otáčet v případě, že není řízena světly, tedy bliká žlutá :-€

V Usa toho je jinak, To sem netahej. V usa taky neumějí řadit manuální převodovku

V USA hlavně neumí kruhové objezdy, ale to i u nás v ČR mají problém lidi hlavně v Hradci Králové.

Gumidku, myslíte ten kruhák, kde nikdo nebliká, když vyjíždí z kruháku?

expert

Našel jsem akorát snímek z roku 95, v priloze

předchozí foto (mezitím žádné letecké fotky nejsou nebo jsem ji nenašel ) z 1969 tam je to rozkopaný takže je lze soudit že už od sedmdesátých let je tam ten kruháč, jezdí se tam učit autoškoly :))

Otáčení se do protisměru na křižovatce

Vylepší snad gentlemanské jednání ježdění řidičů? Bylo by to super, když by byli řidiči na sebe více ohleduplní i když vyhlášek neznalí. Ale jsme v ČR a facka je lepší něž lžička medu.

Ne?;)

25.06.23 19:06
25.06.23 20:07

ano

není na něm nic složité, jen při vyjíždění rovně se nebliká. Ani policie, ani autoškola, ani nikdo.

Já tama taky projíždím vpohodě, akorát se musí dávat bacha na řidiče co to na psolední chvíli strhnou z pruhu do pruhu, protože neví kam a kudy mají jet.

Je to TOP nejsložitější kruháč v ČR a občas se tam zmatkuje.

Viz. pokyny pro řidiče

hradeckralove.org/...

hodnocení

1x

Milý zakladateli otázky, tedy jen informace, ujišťuji Vás že se mýlíte, o otáčení na světelné křižovatce. Tam to může být daleko nebezpečnější..

Ještě jste zapomněl jednu možnost, kdy se nesmíte otáčet na křižovace.

paveldvorak
hodnocení

0x

nevím, zda byl tazatel ěnkldy a Americe, možná o tom ěnkde četl...

Kdo pojede do Německa pro máslo a jogurty, ať si pozorně všímá semafory ve městech, předevšém takové malé "plaketky" s šipkou, na velkém svítí červenaá ale na plaketce svítí zelená šipka např. vpravo, funguje to asi jako u nás STOP-ka...pokud nic nejede, lze odbočit ve směru šipky na červenou, také se otočit, řidič se musí chovat jako když je an STOP-ce

Nerozumím tomu, jak se při zelené šipce vpravo (která má, světelná, stejný význam i u nás - možnost odbočení při dání přednosti vozidlům ve volném směru) můžu legálně otočit o 180 stupňů do protisměru.
Semafor s šipkou povolující otočení do protisměru jsem se setkal i v Polsku.

glyx
hodnocení

0x
Na svetlech nevíš, kdy se komu z které strany rozsvítí volno a kdo se zrovna rozjede. Značky se nemění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]