Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skupina T získaná k céčku Jak to je?

Od: jap* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den
Mám ŘP skupiny C a od ledna 2022 se mi k němu přidala skupina T.
Měl jsem za to a většinou mi to každej řekne že za traktorem můžu tahat cokoliv co se vejde do povolené hmotnosti soupravy.
Nedávno jsem ale zase četl diskuzi kde někdo tvrdil opak a že smím jezdit např. s vlekem o hmotnosti max. 750kg.
Co je problém a nejsem si jist jestli můžu tak je to že v práci jezdím s plnou lejtou což pár tun je. V práci ví jak jsem ŘP získal a údajně jezdit můžu. Jak to doopravdy je? V řidičáku žádné omezení u T nemám jen u C kód 185 ale 21 už mi bylo.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Máte skupinu T. Takže vše co patří pod tuto skupinu. Traktor s přívěsem, jaký je povolený k danému traktoru. 750kg je blbost. Skupina T+E neexistuje.
jap*
hodnocení

Děkuji, párkrát jsem na tenhle kec narazil a přišlo mi to jako kravina

hodnocení

1x

Řidičské oprávnění skupiny T opravňuje k řízení těchto vozidel: traktorů a pracovních strojů samojízdných, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo.

viz zákon 361/2000, § 80a

spojitelnost vozidel, dle váhy a délky řeší i zde

Vozidlo nebo vozidla? Dříve se totiž jezdilo i s dvouma vlečkama.

Jak je to dnes? Vyhláška je málo specifikovaná a tak se to neřeší?

Nebo platí to, co je u C a tedy nepřesáhnout délku cca 18m soupravy s návěsem vyjímkou autopřepravníků 20,75m?

Nejsem přesvědčen na 100%, ale klidně dva vleky (pokud s nimi umí) a nepřesáhne délku soupravy.

helin
hodnocení

0x
A nešlo o něco trochu jiného? a to, že se tu prodávají různé traktory a malotraktory, u kterých prodejci uvádějí, že je možné s nima jezdit na řidičský průkaz skupiny B, protože mají uvedenou max. hmotnost např. 3490kg, co vám pak úplně neřeknou, je to že legálně pokud nemáte ŘP skupiny T, můžete jezdit právě jenom s vlekem do 750kg.

můžete jezdit právě jenom s vlekem do 750kg
Jak jste na to přišel, že jen do 750 kg?

hodnocení

0x

Jen info. Limituje u T délka soupravy?

Aby si někdo nezapojil k traktoru dvě nebo tři vlečky.

glyx
hodnocení

0x
Zřejmě někdo smotal víc věcí dohromady. Kdysi se dávala k "C" automaticky skupina T. Pak došlo ke změně, kdy skupina C znamenala vše nad 3,5 t, vyjma autobusu. Tedy někdy do roku 2013 (možná 2009 - už si to nepamatuji) získal čerstvý drzitel skupiny C i skupinu T s omezením na přívěs do 750 kg. Pak až do roku 2022 ze skupiny C vypadly traktory a obdobné stroje a kdo dělal C později, tak uz s tím jet nesměl vubec.
Od roku 2022 doslo k další změně v rovnocennosti řidičských oprávnění a každý držitel skupiny C může "nové" řídit vše, co spadá do skupiny T, bez ohledu na hmotnost vleku a bez ohledu na to, jestli ma v ŘP vůbec zapsánu skupinu T.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]