Nejste přihlášen/a.
Mám ŘP skupiny C a od ledna 2022 se mi k němu přidala skupina T.
Měl jsem za to a většinou mi to každej řekne že za traktorem můžu tahat cokoliv co se vejde do povolené hmotnosti soupravy.
Nedávno jsem ale zase četl diskuzi kde někdo tvrdil opak a že smím jezdit např. s vlekem o hmotnosti max. 750kg.
Co je problém a nejsem si jist jestli můžu tak je to že v práci jezdím s plnou lejtou což pár tun je. V práci ví jak jsem ŘP získal a údajně jezdit můžu. Jak to doopravdy je? V řidičáku žádné omezení u T nemám jen u C kód 185 ale 21 už mi bylo.
1x
Řidičské oprávnění skupiny T opravňuje k řízení těchto vozidel: traktorů a pracovních strojů samojízdných, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo.
viz zákon 361/2000, § 80a
spojitelnost vozidel, dle váhy a délky řeší i zde
Vozidlo nebo vozidla? Dříve se totiž jezdilo i s dvouma vlečkama.
Jak je to dnes? Vyhláška je málo specifikovaná a tak se to neřeší?
Nebo platí to, co je u C a tedy nepřesáhnout délku cca 18m soupravy s návěsem vyjímkou autopřepravníků 20,75m?
0x
0x
Od roku 2022 doslo k další změně v rovnocennosti řidičských oprávnění a každý držitel skupiny C může "nové" řídit vše, co spadá do skupiny T, bez ohledu na hmotnost vleku a bez ohledu na to, jestli ma v ŘP vůbec zapsánu skupinu T.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.