Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nemáte někdo zkušenost jak vyčistit pryskyřici z auta, aniž by se poničil lak?
1) na sklo - užívám aceton (okamžitě odstraní), pozor na pokapání laku (překrýt lakované části)
2) na laku - používám toluen, u Renault nebo Opel laků bez problémů a snadno, ale doporučuje se nejdříve zkusit s bílým hadříkem na schovaném místě (na příklad na lemu za dveřmi, zda se nešpiní (neodstraňuje méně kvalitní lak)
3) užívání tuků a olejů se u mne ukázalo, jako zcela neúčinné pro odstranění pryskyřice, s lihem jsem rovněž neuspěl
Benzín, ředidlo.
@:gumidek: Nevím, jaká opravuješ auta, ale na těch mých se C6000 laku netkne. Ty doby, co se auta stříkala v garáži nitrem, jsou pryč.
Tak já nejsem lakýrník, ale nikomu na lak nešahám ředidlem. Ani na přelepení nápisů a emblémů bych si to nedovolil. Ani na Fabie, ani na Superby. Minimálně bych poškodil ochrané vosky, ale dle mě bych poškodil i bezbarvý lak a možná i naleptal barvu.
Jsou šetrnější metody, viz oleje než ředidla na nějaký biologický plkanec.
Na odmaštění používám IPA
Nesmysl. Máme dvě borovice a když holt pod ní zaparkuju a stane se, tak ředidlo to jistí. Na rozdíl od té pryskyřice, která, když tam zůstane, tak barvu naruší, to nitro se akrylu nedotkne. A to ani vrchního bezbarvého.
Mimochodem - ten tvůj čistič brzd pryskyřici nesundá - na rozdíl od tebou zmiňované vrstvy vosku...
Ano líh ! To je všeobecně známo, že obyčejný líh rozpouští pryskyřici /"smolu"/ ze stromů /dřeva/ lépe než benzín, různá synt,. i nitro rozpouštědla a pod. To potvrdí každý, kdo pracuje v lese, nebo truhlář a musí čistit nářadí, oděv a ruce zapatlané pryskyřicí. A navíc líh není agresivní k lakům, plastům a pod. Při nějaké "nehodě", při náhodném zašpinění pryskyřicí udělá mimo denaturáku službu i nějaká konzumní lihovina nebo Francovka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.