Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měnili jste si někdo spojku na Octavii 1 TDI 1,9 rv 1998?
Auto už je tak dva roky na dojetí. Ve dvou servisech si za to řekli 16k. Navíc bohužel, s jedním z nich už špatnou zkušenost s nepovedenou opravou mám, u druhého malého se zase tvářili, jak to udělají levou zadní, že to budou dělat dva dny a že je potřeba sundat nápravnici a opakovaně se mě kvůli dílům ptali, jaký má moje TDI Octavia s TDI motorem AGR obsah motoru. Takže je jasné, že jejich parketa to není.
Takže bych buď potřeboval sehnat nějakýho šikovnýho garážníka mezi Rosicemi a Brnem, nebo se do toho pustím sám.
Návod jsem na netu nastudoval, nářadí, nájezdy, hever a špalky mám. Možnost zavěsit motor na stropní trám taky, ale trochu mě děsí některé příběhy na netu, jak tam tu těžkou spojku pak lidi rvali zpátky i několik hodin. Trošku mě to postrašilo, už mi není 20, tu spojku si taky můžu zavěsit, kdyby to pomohlo. Kdysi jsem si takové věci na Škodovkách dělal, jenže tam motor vážil pár kg a byl po sundání zadního čela krásně přístupný. Taky už jsem trochu cholerik, když se něco nedaří a nerad bych se nějak šprajcnul v poloze, že spojka nepude dovnitř ani ven.
Takže moje otázka je na osobní źkušenost s výměnou spojky, popř. tip na nějakýho šikovnýho garážníka.
alfa omega je mít vystředěnou lamelu, na to koupit speciální trny, sada snad stojíj kolem 800kč, nekupuj takový univerzální plastový kolečko
tohle je na prd
kup prostě ty narážecí trny, něco takovýho, ale nevím, jestli zrovna tahle sada je ta vhodná
vystředění od oka někdy nestačí, protože stačí 1mm a sice to tam nakonec nasuneš tu převodovku, ale bude to těžší, protože to vystředíš(v podstatě nevědommky) tím, že se to tam budeš snažit násilím narvat
převodovku jsem zavěsil na upínací ráčnu(co se s ní připoutávají věci), kdy jsem si dal prkno přes motor.
Stejně budeš potřebovat pomocníka, co bude dole a kontrolovat jestli se trefuješ hřídelí převodovky do lamely, ty zase budeš hlídat dosedací plochy převodovky k motoru, aby ses trefil dírama ve skříni převodovky na štefty na bloku motoru nebo jak je to tam udělaný
hlavně to chce pomocníka, jinak se nadřeš až až bo je náhoda to trefit hned
vyměnil bych gufera na poloosách
Zrovna ten univerzal jsem plánoval koupit.
A něco z těchle? (Já mám teda spoustu ořechů a trubek, tak bych to asi nějak zvládl i bez toho, ale zase na tom nechci uvíznout, kdyby nic nesedělo)
nejsem expert, ani mechanik, ale ten univerzál co pomlouvám mi fakt nějak nepomohl to vystředit, tak jsem to radši dělal baj wočko
Spojky jsem dělal jenom u třech různých aut
možná zde napíše někdo zkušenější než já
ano, jde to i bez trnu, ale ten trn právě hodně usnadní nasazování převodovky. Přečti si pořádně, co tu píšu, nepíšu, že je hřídel převodovky nasazená do setrváku. Pokud nemáš přesně vystředěnou lamelu, jen třeba BAJ VOKO,tak to tam taky nějak dorveš, v podstatě ji vystředíš tím, jak to tam budeš rvát. S přesně vystředěnou lamelou je to mnohem snažší, zvlášť když jsi na to sám, hřídel převodovky tam zajede relativně v pohodě, žádný rvaní a zkoušení.
Při nasazování převodovky je v tomto momentě lamela tisknutá přítlačákem zhruba 400kg(dle výkonu a typu auta) při páčení skříní převodovky při pokusu nasadit převodovku k motoru ji taky vystředíš, za tu námahu to nestojí.
Nepíšu že je hřídel v setrváku, ale v lamele, jinak by spojka nedávala smysl jako celek.
Rozdíl v montáži převodovky s předem vystředěnou lamelou a nevystředěnou je znát. A když je někdo hodně pidlovokej a lamelu má víc mimo střed, tak to tam v drtivým množství případů nenarve vůbec nebo narve a tím si lamelu vystředí(jak bude lomcovat mrkví s převodovkou) i přes to, že je dost lamela silně tlačená přítlačákem, tak lomcováním hřídelí s převodovkou se LAMELA "dostředí". Podívej se na to, převodovka je velkej kus těžký hmoty, má velký moment setrvačnosti, věř tomu, že tu lamelu tím lomcováním prostě dostředíš.
ale já nepíšu, když je hřídel v setrváku, tak spojka nemá smysl. Když nandáváš převodovku na motor, tak se musíš strefit hřídelí převodovky do lamely spojky, kdyby ne, tak by to znamenalo, že hřídel převodovky není nasunutá v lamele a jak by docházelo k přenosu síly od setrváku na hřídel převodovky? Takhle jsem to myslel. Celou dobu se ti snažím vysvětlit, ž když tu lamelu máš přesně vystředěnou, tak nasazování převodovky jde mnohem snadnějc,bez nějakých páčení a lomcování převodovkou, protože hřídel převodovky zajede do přesně vystředěný lamely spojky.
Taková je moje praxe. třeba to děláš jinak, líp,mně to takhle funguje, převodovku zavěsím na upínací ráčnu-popruh, co opřu o trámek(podložený hadry proti poškrábání laku) položený přes motorový prostor.
Jak nemá týpek opravdu dobrý voko na vystředění lamely, tak převodovkou lomcuje v motoru, často serve kastli v okolí kde s převodovkou lomcuje a často to jsou podélný nosníky, který pak rychle korodujou. část převodovky co by mohla poškrábat vnitřek kastle motorovýho prostoru, obalím dekou=čistá práce. Týpek co ti lomcuje převodovkou ti je schopnej zničit i silentblok na kterým mu motor drží(byť je ještě motor podloženej samozřejmě vzhledem k váze bloku a hlavy)
ty mi furt podsouváš věci, který netvrdím
vysvětlil jsem ti to jak dokážu, už na spisovatelství nemám čas,jestli si myslíš, že to děláš líp, neberu ti to
007 kladivo jsi nikdy neviděl? Třeba hřebík do dřeva, změř si jakou sílu potřebuješ na zatlačení krováku do trámu a přitom ho zatlučeš i půlkilovým kladívkem.. A převodovka je spíš kovadlina, když s ní houpneš a lamelou narazí na hřídel tak to lamelu posune celkem snadno.
To je těžký, když argumentuješ silou jakou přenáší motor přes spojku a neznáš kladivo, odborně těleso s kinetickou energií zastavené na krátké vzdálenosti = hybnost a impulz síly.
Pokud pochybuješ že se lomcováním lamela může posunout a tím vycentrovat tak nechápeš ani to zatlučení hřebíku
Pro úplně natvrdlý, když kovadlinu na hřebík položíš tak se nehne. Když s ní budeš ťukat tak hřebík zatlučeš (posuneš lamelu)
Jestli někdo středí novou lamelu lomcováním, tak její střed bude mít asi velkou životnost. Nehledě na možné ohnutí hřídele z převodovky.
Sice,to nebolo na octávii,ale na Alhambre,no motor a prevodovka je tam v podstate rovnaký,akurát neviem ako je to s tou napravnicou,či nebude vadiť pri vybratí prevodovky. Mne neprekážala. Potrebujete len motor zavesiť, vybrať poloosku, a vymontovať a vybrať prevodovku. Ku spojke sa už normálne dostanete.Vymenite a naložite prevodovku. Pokiaľ máte načom spustiť prevodovku máte plus. Ja som to menil doma pod prístreškom.
Som len vyučený zámočnik, neživím sa opravami aut a opravujem len svoje. Ak ste zručný a mate aké také prostriedky na demontáž,tak nie je to nič ťažké.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.