Nejste přihlášen/a.
Mám škodu 120L (1987). Teď je akorát 1200 km po výměně těsnění pod hlavou. Mechanik, co mi to dělal se na škodovkách vyučil a pak s nima pracoval asi jako každý komu je +40 (to znamená když se učil bylo jich dost pak jich postupně ubývalo až teď jenom ojediněle). Když jsem se po cca 700 km pídil jestli se má přetahovat nebo nepřetahovat hlava tak mi řekl že to není potřeba protože on to utahuje nejdřív podle dílenského postupu na momenty a pak ještě půl otáčky otáčku přidá (říkal že jako u felicie) a tím pádem ví že to sedí a není třeba to už dál přetahovat a hlavně není dobré do toho potom moc vrtat. Když jsem se o tom teď bavil s jiným člověkem co je vyučený automechanik tak ten se skoro až zhrozil že jsem ještě nepřetahoval hlavu protože ta se prý musí přetahovat u každého auta protože to nikdy nesedne napoprvé. Takže se ptám přetahovat v téhle situaci nebo nepřetahovat hlavu? Nemůžu to pak zprasit ještě víc tím že to budu utahovat na momenty když nevím o jakou otáčku je který šroub pootočený oproti dílenskému momentu?
Jsou motory kde se po nějakýc x kilometrach hlavba "dotahuje" ,matně tuším že motory v š105,120 ... mezi ně patří. Oproti tomu motory řady XUD (nafta PSA z let 80-00)nebo řada TU (dtto) se dotahuje ve dvou krocích-1.na moment 20Nm a 2. "pevným klíčem" na úhel 240°.
Jinak asi skoro jistě odpoví znalec škodovek p.Gumidek!
Na škodovkách řady Š-1000MB až Š-105/120 jsem jezdil a amatérsky zhusta opravoval více než 20 let. Za tu dobu jsem x-krát měnil těsnění pod hlavou. Nevybavuji si, že zrovna na škodovkách bych "přetahoval" hlavu. Ale vím, že hlavu "přetahoval" můj otec s kamarádem u starého Moskviče 408.
Myslím však, že dotažením hlavy STUDENÉHO motoru momentovým klíčem nemůžete nic zkazit. Jen je pak nutné seřídit i ventily, protože dotažením hlavy se ventilová vůle změní.
Že se má posprávnu hlava po ujetí určitého počtu kilometrů dotahovat to vím. Já to spíš myslel jak postupovat v mojí situaci. Kdy člověk co to dělal výslovně řekl nedotahovat a nevrtat se v tom.
Tak nedotahuj. Jediné co se může stát, je výměna dalšího těsnění pod hlavu. Pokud s tím má ten tvůj známý zkušenost, tak bych to nechal. U Favoritů se dotáhly šrouby také jednou, nic se už nerozebíralo. U Favoritu je materiál motoru i hlavy hliník a držáky vačky "železo". U stodvacítky je co si vzpomínám hlava litinová, ale bude to i o těsnění hlavy motoru..
Jsem toho názoru, že správný postup uvádí výrobce v originální dílenské příručce. Jsou tam uvedeny velikosi momentů horních šroubů, spodních matic i pořadí s nákresem. Jestliže výrobce předepisuje dotažení, (nikoli přetažení), tak to dotáhnu, resp. zkontroluju. Sundat filtr a víko ventilů není tak velká práce, aby bylo potřeba si ji usnadňovat. Jak to dělá Franta nebo Honza nepovažuju za směrodatné.
Těsnění z blata, které poprvé degraduje a sedne. Tím udělá vůli a spoje povolí. Dnešní těsnění to neudělá.
Bez přetažení by opět brzo podfouklo a dělalo by se znovu.
Dnes s kvalitníma těsněníma Elring nebo Victor Reinz se to nedělá.
...
Dříve se taky předepisoval olej M6AD nebo jiná srágora, která je dnes překonaná a rozhodně se u motorů po GO nelejou opět nekvalitní sra*ky z dob komoušů. Když máme kvalitní oleje, které taky splní tehdejší specifikaci, ale s menším karbonováním nebo žádným.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.