Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost v jízdě

Od: lique odpovědí: 3 změna:
Měl bych dotaz ohledně dopravní situace. V ulici cca 100 metrů po jedné straně stojí podélně souvislé zaparkovaná auta. V protisměru je podélné parkoviště sníženým chodnikem, kde v polovině stojí jedno auto a zasahuje cca 40 cm do vozovky. Když jsem najel do ulice videl jsem na druhé straně ulice protihedouci vozidlo. Rozhodl jsem se souvislé parkovaci vozidla tedy překážku objet v domnění, že protijedouci vozidlo přibrzdi za autem na své straně a ja projedu. Paní se, ale rozhodla že nepočká a trefila mi zrcátko. Mému se nic nestalo, ale její se rozpadlo. Začala na mě vykrikovat, že já mám překážku na své straně a měl jsem zastavit. Já si myslel, že máme oba překážku a ja uz tu svoji cca 30 metrů odjížděl, tak že by měla paní zastavit. Nevím jakou roli v této situaci hraje podélné parkoviště, ze kterého auto vyčuhovalo. To že na mé straně neměli auta co delat neřeším doba je prostě taková. Paní jsem zrcátko zaplatil, ale zajímalo by mě do budoucna jak to je. Děkuji všem.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Viníka určuje vždy policie. Máš překážku, dáš přednost. Na druhou stranu v zákoně o přednosti - blablabla - aby nemusely NÁHLE změnit směr nebo rychlost jízdy. Řekl bych, že vina je především na tobě, ale potkali jste se tam dva bezohlední pitomci. A policie by tedy mohla dát i spoluvinu - záleží na jednotlivém soudruhovi a okolnostech jak se to přesně stalo.

hodnocení

0x

Dej sem odkaz na konkrétní situaci. Google streetview nebo letecký snímek.

krakex*
hodnocení

0x

Já si tedy nejsem stopro jistý, jestli jste měl přednost vy, nebo paní, každopádně si myslím, že v tomto případu se spíše bude koukat na to, co jste ať už vy, nebo paní, mohli udělat k tomu, aby k nehodě nedošlo.

Tzn. pokud jste byl v protisměru dávno před tím, než paní začala překážku objíždět a budete schopen to dokázat - kamera, případné poškození vozu, měl byste být v právu vy.

Zde by taktéž mohlo platit pravidlo, že stojící vozidlo nemůže způsobit dopravní nehodu, takže, pokud paní stihla zastavit a vy ne, byla by v právu právě ona a to bez dalších otázek.

Do budoucna, pokud si nejste jistý svým zaviněním dopravní nehody, nikdy nic nepodepisovat, neplatit, raději zavolat policii, ať to vyšetří, sice to následného viníka bude stát pokutu, za zavinění dopravní nehody, ale dle mého názoru lepší, jak si posléze vyčítat, že jste se nechal "ukecat".

Taktéž prosím moji odpověď berte s jistou nadsázkou, jelikož zkušenosti píšu z hlavy a případné řešení sporů vždy záleží na individuálním případě, svoje tvrzení nemám podložené, pouze vyplívají z mé mysli a z toho, co obecně vím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]